Χρυσός vs Bitcoin: Ποιος τα πηγαίνει καλύτερα το 2024

Η τιμή του χρυσού ξεπέρασε τα 2.600 δολάρια η ουγγιά για πρώτη φορά στην ιστορία την Παρασκευή, με το πολύτιμο μέταλλο να πραγματοποιεί μια άκρως εντυπωσιακή χρονιά. Πώς τα πηγαίνει, όμως, σε σχέση με το Bitcoin;

Ο χρυσός καταγράφει μέχρι στιγμής άνοδο περίπου 27% από την αρχή του έτους και πριν λίγες ημέρες σημείωσε νέο υψηλό όλων των εποχών.

Ίσως λόγω της συνολικής μακροοικονομικής κατάστασης, με πολέμους να ξεσπούν, αβεβαιότητα για πολλές εκλογικές μάχες ανά τον κόσμο και τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών,

το πολύτιμο μέταλλο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή όσον αφορά τα ράλι τιμών το 2024. Μπήκε στη χρονιά στα 2.065 δολάρια ανά ουγγιά, αλλά γρήγορα άρχισε να ανατιμάται έναντι του δολαρίου. Οι κινήσεις των τιμών του έναντι άλλων νομισμάτων όπως το ευρώ ή η βρετανική λίρα είναι αρκετά παρόμοιες.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό, επισημαίνει το CryptoPotato. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η ανάβασή του δεν έχει ακόμα τελειώσει. Η πρόσφατη έρευνα της Goldman Sachs αναφέρει ότι ο χρυσός θα μπορούσε να πάει παραπέρα, στα 2.700 δολάρια περίπου, τους επόμενους μήνες, ειδικά εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν νέες οικονομικές κυρώσεις σε άλλες χώρες μετά τις εκλογές. Το βάρος του χρέους των ΗΠΑ είναι ένας άλλος παράγοντας που θα μπορούσε να ενισχύσει την τιμή του.

«Ο χρυσός είναι το εμπόρευμα που οι αναλυτές μας θεωρούν ότι θα ανέβει περισσότερο βραχυπρόθεσμα και είναι επίσης η προτιμώμενη αντιστάθμιση έναντι γεωπολιτικών και χρηματοοικονομικών κινδύνων», αναφέρει η Goldman.

Επικαλούμενο αρκετούς άλλους ειδικούς, το CBS ανέφερε ότι ο χρυσός είναι έτοιμος να έχει έναν ανοδικό Οκτώβριο λόγω της πρόσφατης μείωσης των επιτοκίων από την Federal Reserve.

Το… αντίπαλον δέος του Bitcoin

Τι γίνεται, όμως, με το Bitcoin; Το δημοφιλές κρυπτονόμισμα έχει μια αμφιλεγόμενη θέση στην παγκόσμια οικονομία, με τους οπαδούς του να το βλέπουν ως τη φυσική αντικατάσταση του χρυσού, αφού έχει πολλά από τα πλεονεκτήματά του, αλλά λειτουργεί στον ψηφιακό κόσμο.

Στον αντίποδα, οι επικριτές ισχυρίζονται ότι είναι πολύ ευμετάβλητο και η σύντομη ιστορία του το τοποθετεί περισσότερο προς την πλευρά των πιο επικίνδυνων περιουσιακών στοιχείων παρά του χρυσού.

Παρόλα αυτά, το Bitcoin είναι επίσης σε ανοδική τροχιά φέτος. Διαπραγματεύτηκε περίπου στα 42.200 δολάρια την 1η Ιανουαρίου και εκτοξεύτηκε σε νέο υψηλό όλων των εποχών λιγότερο από τρεις μήνες αργότερα, στα σχεδόν 74.000 δολάρια.

Αν και έχασε πολύ έδαφος τους επόμενους μήνες, πέφτοντας ακόμα και κάτω από τα 50.000 δολάρια σε μερικές περιπτώσεις, τώρα διαπραγματεύεται πάνω από τα 63.000 δολάρια. Αυτό σημαίνει ότι, παρόλο που απέχει περισσότερο από 10.000 δολάρια από το ιστορικό υψηλό του που κατέγραψε τον Μάρτιο, στο ράλι του 2024 έχει σημειώσει κέρδη περίπου 50%, σχεδόν διπλάσια από αυτά του χρυσού.

Έτσι, παρά την άκρως εντυπωσιακή χρονιά του πολύτιμου μετάλλου, ίσως την καλύτερή του, το Bitcoin εξακολουθεί να έχει καλύτερη απόδοση, τουλάχιστον προς το παρόν.

#Bitcoin #χρυσός #κρυπτονομίσματα
Keywords
Αναζητήσεις
chrysos-vs-bitcoin-poios-ta-pigainei-kalytera-to-2024.htm
Τυχαία Θέματα