«Επιβαρυντικά» στοιχεία του ΟΟΣΑ για τη φορολογία στην Ελλάδα

Τα οικονομικά πάνελ στο Συνέδριο που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ ανέδειξαν σημαντικές πτυχές της ελληνικής πραγματικότητας και σίγουρα ξεχώρισαν στοιχεία που παρουσιάστηκαν σχετικά με το φορολογικό σύστημα της Ελλάδας.

Η Γεωργία Καπλάνογλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών παρέθεσε επίσημα στοιχεία του ΟΟΣΑ

που σίγουρα δεν μπορεί να κάνουν το πολιτικό μας σύστημα να... καμαρώνει.

Προφανώς, τα στοιχεία παρουσιάζουν διαχρονικές επιλογές, αλλά σίγουρα επιβαρύνουν και την παρούσα κυβέρνηση, όσο κι αν επιμένει πως προσπαθεί να ελαφρύνει τους πολίτες.

Ενδεικτικά, η Ελλάδα έχει τους μεγαλύτερους έμμεσους φόρους ως ποσοστό του ΑΕΠ, ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ, που περιλαμβάνουν όχι μόνο ευρωπαϊκές, αλλά και χώρες από άλλες ηπείρους.

Επίσης, η Ελλάδα κατατάσσεται στην πρώτη θέση μεταξύ των 38 χωρών του ΟΟΣΑ στη λίστα με τις χώρες που επιφυλάσσουν την πιο ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση του πλούτου.

Σύμφωνα με την κα. Καπλάνογλου η Ελλάδα είναι 4η από το τέλος στην ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση της οικογένειας συγκριτικά με τους άγαμους.

Η τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ για τη φορολογία ανάφερε επίσης ότι 4 στα 10 ευρώ κάθε πολίτη στην Ελλάδα πηγαίνουν σε φόρους και εισφορές.

Επίσης, προ λίγων εβδομάδων το ΚΕΦίΜ παρουσίασε μελέτη σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα καταλαμβάνει την 27η θέση ανάμεσα στις 38 χώρες του ΟΟΣΑ στον φετινό Δείκτη Διεθνούς Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας.

Οι συγγραφείς του φετινού Δείκτη, υπογραμμίζουν τις παρακάτω αδυναμίες του φορολογικού συστήματος της Ελλάδας:

Οι εταιρείες στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν αυστηρούς περιορισμούς ως προς τα ποσά των καθαρών ζημιών χρήσης με τα οποία μπορούν να αντισταθμίσουν μελλοντικά κέρδη. Επίσης, δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ζημιές για να μειώσουν προηγούμενο φορολογητέο εισόδημα.

Η Ελλάδα έχει ένα σχετικά περιορισμένο δείκτη φορολογικών συμβάσεων (58 συμβάσεις έναντι 75 του μέσου όρου του ΟΟΣΑ).

Η Ελλάδα έχει έναν από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στον ΟΟΣΑ (24%) με μία από τις πιο περιορισμένες φορολογικές βάσεις, καθώς καλύπτει μόλις το 37% της τελικής κατανάλωσης.

#φοροι #ΟΟΣΑ #ΕΛΛΑΔΑ
Keywords
Αναζητήσεις
epivaryntika-stoicheia-tou-oosa-gia-ti-forologia-stin-ellada.htm
Τυχαία Θέματα
Επιβαρυντικά, ΟΟΣΑ, Ελλάδα,epivaryntika, oosa, ellada