Η Κίνα δίνει ώθηση στο πετρέλαιο-Στο… φόντο η Μέση Ανατολή

Άνοδο καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου την Τρίτη (22/10), επεκτείνοντας τα κέρδη από την προηγούμενη συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές σταθμίζουν τον αντίκτυπο των μέτρων τόνωσης της Κίνας για την ενίσχυση της οικονομίας της και ενώ οι ανησυχίες για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή συνεχίζονται.

Τόσο το μπρεντ όσο και το WTI κατέγραψαν άνοδο σχεδόν 2% τη Δευτέρα, ανακτώντας μέρος της πτώσης άνω του 7% της περασμένης εβδομάδας, με τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή να

συνεχίζονται και την αγορά να φοβάται ότι τα αναμενόμενα αντίποινα του Ισραήλ κατά του Ιράν θα μπορούσαν να διαταράξουν την προσφορά πετρελαίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έφτασε στο Ισραήλ την Τρίτη, τον πρώτο σταθμό μιας περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, στην οποία θα επιδιώξει να αναζωογονήσει τις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και τον περιορισμό της διάχυτης σύγκρουσης στον Λίβανο.

«Οι τιμές του αργού πετρελαίου παρουσιάζουν διακυμάνσεις ως απάντηση στα ανάμεικτα νέα από τη Μέση Ανατολή, καθώς η κατάσταση εναλλάσσεται μεταξύ κλιμάκωσης και αποκλιμάκωσης», δήλωσε ο Σατόρου Γιοσίντα, αναλυτής εμπορευμάτων της Rakuten Securities.

Η αγορά συνεχίζει να σταθμίζει τις επιπτώσεις στη ζήτηση καυσίμων των μέτρων τόνωσης της Κίνας και της αυξημένης οικονομικής δραστηριότητας των ΗΠΑ, πρόσθεσε.

Το Πεκίνο μείωσε τη Δευτέρα τα επιτόκια αναφοράς ως μέρος των μέτρων τόνωσης για την ανάκαμψη της οικονομίας, καθώς τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας έδειξαν ότι είχε αναπτυχθεί με τον χαμηλότερο ρυθμό από τις αρχές του 2023 στο τρίτο τρίμηνο.

Η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου της Κίνας αναμένεται να παραμείνει ασθενής το 2025, καθώς η Νο. 2 οικονομία στον κόσμο αναπτύσσεται με βραδύτερο ρυθμό, δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.

Ωστόσο, η Saudi Aramco είναι «αρκετά ανοδική» για τη ζήτηση πετρελαίου από πλευράς Κίνας, ειδικά υπό το φως του πακέτου τόνωσης της κυβέρνησης που στοχεύει στην ενίσχυση της ανάπτυξης, δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής του κρατικού κολοσσού πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας.

Την ίδια ώρα, τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ πιθανότατα αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ενώ τα αποθέματα αποστάγματος και βενζίνης μειώθηκαν, σύμφωνα με προκαταρκτική δημοσκόπηση του Reuters.

Το μεσημέρι της Τρίτης, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,81% στα 70,62 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,71% στα 74,81 δολάρια το βαρέλι.

Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

Ανοδικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 1,077% στα 40,455 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός συνεχίζει την εντυπωσιακή πορεία του και ενισχύεται 0,32% στα 2.747,70 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 1,63% στα 34,642 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,86% στα 4,3975 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,08% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0823 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,06% στο 1,2976 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,14% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8341 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #αμερικανικό_αργό #ΜΠΡΕΝΤ #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #δολαριο #χρυσός #χαλκός #ασήμι #Λίρα #ευρώ
Keywords
Αναζητήσεις
i-kina-dinei-othisi-sto-petrelaio-sto-fonto-i-mesi-anatoli.htm
Τυχαία Θέματα
Κίνα, -Στο…, Μέση Ανατολή,kina, -sto…, mesi anatoli