Μαίνεται ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς: Χιλιάδες πλέον οι νεκροί

Μαίνονται οι σφοδρές μάχες ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, με τους νεκρούς και από τις δύο πλευρές να ξεπερνούν πλέον τους 1.100. Χιλιάδες είναι και οι τραυματίες.

«Πάνω από 500 στόχοι», θέσεις της Χαμάς, στη Λωρίδα της Γάζας επλήγησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής προς Δευτέρα σε αεροπορικά πλήγματα και βολές του πυροβολικού στον θύλακα, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Ο

ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε πως ο πόλεμος αυτός θα είναι «μακρύς».

Η Δύση καταδικάζει - Οι θέσεις Τουρκίας και Ιράν

Η επίθεση της Χαμάς καταδικάστηκε από τους ηγέτες της Δύσης. Χθες Κυριακή ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έκρινε πως το Ισραήλ έχει «δικαίωμα να αμυνθεί» αντιμέτωπο με τις «βάρβαρες» επιθέσεις της Χαμάς.

Οι ΗΠΑ άρχισαν χθες να στέλνουν εκτάκτως στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ, ιδίως πυρομαχικά, ενώ η αεροναυτική δύναμη κρούσης του αεροπλανοφόρου USS Gerald Ford πλέει προς την κατεύθυνση του Ισραήλ στη Μεσόγειο.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ διαβεβαίωσε τον ισραηλινό ομόλογό του για τη «διαρκή» υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στο Ισραήλ. Από την άλλη πλευρά, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τόσο το Ισραήλ όσο και τη Χαμάς να «υποστηρίξουν την ειρήνη» και να μη βάζουν στο στόχαστρο άμαχους.

Η Γαλλία κινητοποιείται «για να αποφευχθεί η σύγκρουση να εκτραχυνθεί», να υπάρξει «ανάφλεξη στη Δυτική Όχθη, στον Λίβανο ή στην περιφέρεια», είπε εκπρόσωπος της γαλλικής διπλωματίας.

Από την πλευρά του «το Ιράν υποστηρίζει τη νόμιμη άμυνα του παλαιστινιακού έθνους», δήλωσε χθες ο ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συνεδρίασε χθες εκτάκτως για να συζητήσει την κατάσταση, καταδικάστηκε η Χαμάς, αλλά δεν υπήρξε ομοφωνία, γεγονός το οποίο στηλίτευσε η Ουάσιγκτον.

Το ισραηλινό σέκελ υποχώρησε στις ασιατικές συναλλαγές το πρωί της Δευτέρας, καθώς οι επιθέσεις της Χαμάς στη χώρα αναστάτωσαν τις αγορές και προκάλεσαν μια στροφή προς ασφαλή καταφύγια.

Το νόμισμα διολίσθησε περισσότερο από 1,6% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 3, 9581 ανά δολάριο. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από το 2016.

Οι όγκοι συναλλαγών του σέκελ περιορίστηκαν το πρωί της Δευτέρας στην Ασία, αυξάνοντας τη μεταβλητότητα.

ΙσραήλΧαμάςπόλεμος
Keywords
Αναζητήσεις
mainetai-o-polemos-israil-chamas--chiliades-pleon-oi-nekroi.htm
Τυχαία Θέματα