myDATA: Νέα δεδομένα στη φορολόγηση επιχειρήσεων και επαγγελματιών

Νέα δεδομένα αναμένεται να φέρει στον τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών η πλήρης ηλεκτρονική καταγραφή εσόδων και εξόδων μέσα από το myDATA.

Ουσιαστικά, από το 2025 η Εφορία θα αναγνωρίζει μόνο παραστατικά για αγορές και πωλήσεις που έχουν διαβιβαστεί στην πλατφόρμα myDATA, κι έτσι αναμένεται να κλείσουν οι όποιες δυνατότητες αποκλίσεων, που υπάρχουν σήμερα, στα έσοδα και τις δαπάνες σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα στα ψηφιακά βιβλία. Με αυτόν τον τρόπο και για τους ελεύθερους

επαγγελματίες οι δηλώσεις ΦΠΑ και εισοδήματος θα είναι προ συμπληρωμένες, οι κωδικοί "κλειδωμένοι" και ο φόρος να υπολογίζεται αυτόματα.

Με το μηδενισμό, δηλαδή, των επιτρεπτών ορίων απόκλισης μπαίνει οριστικό τέλος σε μια “φάμπρικα” με τιμολόγια που “φουσκώνουν” δαπάνες και “κουρεύουν” τον τζίρο και την τελική φορολογική επιβάρυνση. Ήδη, σταδιακά, τα όρια για τις αποκλίσεις αυτές με βάση το πλαίσιο απομειώνονται. Συγκεκριμένα από 1ης Ιουλίου έως και την 30 Σεπτεμβρίου τα περιθώρια για αποκλίσεις στενεύουν σε 10% για τα δεδομένα των εσόδων και σε 20% για τα έξοδα ενώ από 1ης Οκτωβρίου έως και 31 Δεκεμβρίου 2024 μηδενίζονται οι αποκλίσεις στοιχείων στα έσοδα ενώ στα δεδομένα των εξόδων θα υπάρχει η δυνατότητα για επιπλέον δαπάνες σε ποσοστό 5%.

Το ζήτημα αυτό, με τη χρήση των νέων ψηφιακών εργαλείων, που συνδέεται και με το μείζον, αυτό της ανεύρεσης ενός ορθολογικού τρόπου φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών αναμένεται να αναδείξει ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ.

Καθώς μάλιστα το όλο ζήτημα έχει μεγάλη πολιτική σημασία αναμένονται ανακοινώσεις για το πώς θα βρεθεί ένας τρόπος φορολόγησης των 730.000 ελευθέρων επαγγελματιών, πάνω σε μια πιο δίκαια και περισσότερο λειτουργική βάση.

Χωρίς, βέβαια, να αναμένονται ανατροπές στη βασική φιλοσοφία του τεκμαρτού συστήματος υπολογισμού του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος, που έχει στόχο, ουσιαστικά, όπως αναφέρει το οικονομικό επιτελείο όσους και όσες δε δηλώνουν τίποτε ή υποδηλώνουν σε μεγάλο βαθμό τα εισοδήματά τους, η χρήση του myData ανοίγει το δρόμο για να κλείσουν τρύπες φοροδιαφυγής.

‘Ετσι, αναμένεται να εξεταστούν και κάποιες διορθώσεις, σταδιακά, στα τεκμήρια ώστε σε βάθο χρόνου να μειωθεί ο ρόλος τους. 'Ετσι, με δεδομένη την πορεία απομείωσης της υποδήλωσης εισοδημάτων θα μπορεί να εξεταστεί το κριτήριο του τζίρου με βάση το οποίο προσαυξάνεται το τεκμαρτό εισόδημα, αλλά και το κριτήριο του κόστους μισθοδοσίας το οποίο, ειδικά στις περιπτώσεις ατομικών επιχειρήσεων που απασχολούν προσωπικό με πολλά έτη απασχόλησης, προσαυξάνει σημαντικά το τεκμαρτό εισόδημα.

Εξετάζεται επίσης να συνυπολογίζεται το οικογενειακό εισόδημα για την κάλυψη του τεκμαρτού ποσού, να υπάρξουν βελτιώσεις στη διαδικασία αμφισβήτησης του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος καθώς ο φόβος του ελέγχου αποθαρρύνει τους αυτοαπασχολούμενους για κούρεμα του φορο λογαριασμού. Τέλος πάνω στο τραπέζι βρίσκεται το σενάριο για μείωση της επιβάρυνσης από την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού που αποτελεί τη βάση υπολογισμού του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος. Η αύξηση του κατώτατου μισθού από 780 στα 830 ευρώ ανεβάζει το ελάχιστο τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα από 10.920 ευρώ το 2023 σε 11.620 ευρώ το 2024.

Γιώργος Αλεξάκης#φορολόγηση #myDATA #ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ #ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα