Πώς η τεχνητή νοημοσύνη σβήνει πυρκαγιές: Εγχειρήματα και προκλήσεις

Τον Φεβρουάριο του 2024, ένας σπασμένος στύλος ρεύματος έριξε τις γραμμές για τη παροχή ενέργειας κοντά στη μικρή πόλη Στίνετ του Τέξας. Τις επόμενες εβδομάδες, η πυρκαγιά που φέρεται να προκλήθηκε από τον εν λόγω στύλο, έκαψε πάνω από 1 εκατομμύριο στρέμματα. Ήταν τη μεγαλύτερη πυρκαγιά στην ιστορία της πολιτείας.

Πυρκαγιές μπορούν να προκληθούν από οτιδήποτε, από αδέσποτα πυροτεχνήματα μέχρι κεραυνούς. Οι θερμότερες και ξηρότερες συνθήκες, που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή, επιμηκύνουν την περίοδο

κινδύνου εμφάνισης πυρκαγιών. Παράλληλα, ξεσπάνε συχνότερα φωτιές μεγάλης έντασης. Εκ του αποτελέσματος καίγονται παραπάνω εκτάσεις γης.

Ο έγκαιρος εντοπισμός των πυρκαγιών είναι ύψιστης σημασίας, καθώς οι πρώτες στιγμές στην εκδήλωση μιας πυρκαγιάς μπορεί να είναι εκείνες που θα καθορίσουν την εξέλιξή της. Σήμερα, πολλές πυρκαγιές αναφέρονται στις αρμόδιες αρχές από παρευρισκόμενους που συνήθως τις εντοπίζουν τυχαία. Η χρήση τεχνητής νοημοσύνης και νέων τεχνολογιών θα μπορούσε να συνδράμει στην έγκαιρη και ταχύτερη ανίχνευση πυρκαγιών, προσφέροντας σημαντικό πλεονέκτημα για την αποτελεσματική τους αντιμετώπιση.

Δορυφόροι και κάμερες υψηλής τεχνολογίας για τον εντοπισμό πυρκαγιών

Η FireSat είναι μία πρωτοβουλία ανάπτυξης δορυφόρων, με στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό πυρκαγιών, μέσω τεχνητής νοημοσύνης. Πρόκειται για ένα έργο της Earth Fire Alliance, μια συνεργασία μεταξύ των μη κερδοσκοπικών και ερευνητικών βραχιόνων της Google, του Environmental Defense Fund, της Muon Space (μια δορυφορική εταιρεία) και άλλων. Αυτό το σχεδιαζόμενο σύστημα 52 δορυφόρων θα είναι σε θέση να εντοπίζει ακόμη και τις μικρότερες εστίες πυρκαγιών και οι εικόνες θα ανανεώνονται κάθε 20 λεπτά. Αυτοί δεν θα φυσικά είναι οι πρώτοι δορυφόροι που θα βοηθήσουν στην ανίχνευση πυρκαγιών. Ωστόσο πολλές νυν αντίστοιχες προσπάθειες μπορούν είτε να παράσχουν εικόνες υψηλής ανάλυσης είτε να ανανεώνουν συχνά το υλικό τους- όχι και τα δύο, όπως στοχεύει να κάνει το νέο εγχείρημα του Firesat.

Μια νεοσύστατη επιχείρηση με έδρα τη Γερμανία, η OroraTech, εργάζεται επίσης για την εκτόξευση νέων δορυφόρων που ειδικεύονται στην ανίχνευση πυρκαγιών. Οι δορυφόροι θα βρίσκονται σε τροχιά κοντά στη Γη και θα γίνεται χρήση αισθητήρων που ανιχνεύουν τη θερμότητα. Ο μακροπρόθεσμος στόχος της εταιρείας είναι να εκτοξεύσει 100 από τους δορυφόρους στο διάστημα και να παραδίδει εικόνες κάθε 30 λεπτά.

Υπάρχουν κι άλλες πρωτοβουλίες πέρα των δορυφόρων. Άλλες εταιρείες αναπτύσσουν σταθμούς καμερών που μπορούν να βοηθήσουν τους αξιωματούχους να εντοπίζουν, να επιβεβαιώνουν και να παρακολουθούν την εξέλιξη των πυρκαγιών. Η Pano AI χρησιμοποιεί σταθμούς καμερών υψηλής τεχνολογίας, ώστε να εντοπίσει τις πυρκαγιές νωρίτερα. Η εταιρεία τοποθετεί κάμερες σε υψηλά σημεία με ορατότητα και πλεονεκτική θέση και τις περιστρέφει για να έχει πλήρη εικόνα 360 μοιρών της γύρω περιοχής και έχει τη δυνατότητα να εντοπίσει πυρκαγιές σε ακτίνα 15 μιλίων. Οι κάμερες συνδυάζονται με αλγορίθμους για να στέλνουν αυτόματα ειδοποίηση στους αναλυτές όταν εντοπίζεται πιθανή πυρκαγιά.

Η σημασία της πρόληψης

Η ύπαρξη περισσότερων εργαλείων για τον εντοπισμό πυρκαγιών είναι πολύτιμη, υπάρχουν όμως και προκλήσεις που πρέπει να συνυπολογιστούν. H πρόληψη κάθε είδους μπορεί συχνά να υποτιμάται, καθώς ένα πρόβλημα που δεν εμφανίζεται ποτέ, μοιάζει πολύ λιγότερο επείγον από ένα πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί.

Η Pano AI, η οποία έχει αναπτύξει μερικούς σταθμούς καμερών, επισημαίνει παραδείγματα στα οποία η τεχνολογία της εντόπισε πυρκαγιές νωρίτερα από τις αναφορές αυτοπτών μαρτύρων. Σε μια περίπτωση στο Όρεγκον, το σύστημα της εταιρείας μετέδωσε σήμα κινδύνου 14 λεπτά πριν φτάσει η πρώτη κλήση έκτακτης ανάγκης.

Η έγκαιρη αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς είναι ύψιστης σημασίας και η μοντελοποίηση μπορεί να δείξει τι θα μπορούσε να είχε συμβεί αν μια πυρκαγιά δεν είχε εντοπιστεί νωρίς. Όμως είναι αρκετά δύσκολο να προσδιοριστεί ο αντίκτυπος από κάτι που δεν συνέβη. Αυτά τα συστήματα θα πρέπει να αναπτυχθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα και οι ερευνητές θα πρέπει να διεξάγουν συστηματικές μελέτες μεγάλης κλίμακας, προτού προσδιοριστεί με βεβαιότητα η αποτελεσματικότητα και η συμβολή της πρόληψης.

Ποιος θα αναλάβει τα κόστη; Ένα ανοιχτό ερώτημα

Το ερώτημα του κόστους χρήζει επίσης συζήτησης. Η πρόληψη ώστε να αποφευχθούν πυρκαγιές υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, καθώς με αυτόν τον τρόπο προστατεύεται το περιβάλλον από πυρκαγιές που παράγων εκπομπές ρύπων, ενώ παράλληλα προστατεύονται οι ανθρώπινες ζωές. Παρόλα αυτά το ερώτημα ως προς τον επιμερισμό των απαιτούμενων δαπανών παραμένει.

Κάθε δορυφορικός σταθμός της PanoAI κοστίζει περίπου 50.000 δολάρια ετησίως. Στους πελάτες της εταιρείας περιλαμβάνονται επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, οι οποίες έχουν έννομο συμφέρον να διασφαλίζουν ότι ο εξοπλισμός τους δεν προκαλεί πυρκαγιές και να προφυλάσσονται από πυρκαγιές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιά στις υποδομές τους.

Η εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας Xcel, ο εξοπλισμός της οποίας φέρεται να προκάλεσε την πυρκαγιά στο Τέξας, αντιμετωπίζει αγωγές λόγω αυτού του γεγονότος. Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ενδέχεται επίσης να αντιμετωπίσουν τεράστιο κόστος μετά από πυρκαγιές. Οι περσινές φονικές πυρκαγιές στη Χαβάη για παράδειγμα προκάλεσαν ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων και η Hawaiian Electric συμφώνησε πρόσφατα να πληρώσει περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια, λόγω των παραλήψεών της.

Το προτεινόμενο δορυφορικό σύστημα της Earth Fire Alliance θα κοστίσει συνολικά περισσότερα από 400 εκατομμύρια δολάρια. Η ομάδα έχει ήδη εξασφαλίσει περίπου τα δύο τρίτα των κονδυλίων, που χρειάζεται για την πρώτη φάση του προγράμματος, η οποία περιλαμβάνει τις πρώτες τέσσερις εκτοξεύσεις, αλλά θα χρειαστεί να συγκεντρώσει πρόσθετους πόρους, ώστε οι δορυφόροι εντοπισμού πυρκαγιών μέσω τεχνητής νοημοσύνης να γίνουν πραγματικότητα.

#τεχνητή_νοημοσύνη #Πυρκαγιές #κλιματική_κρίση
Keywords
Αναζητήσεις
pos-i-techniti-noimosyni-svinei-pyrkagies-egcheirimata-kai-prokliseis.htm
Τυχαία Θέματα