Ρεύμα: Tο ερώτημα για το «πεδίο αναφοράς» των επιδοτήσεων

Να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί με τους ανακεφαλοποιητικούς λογαριασμούς για τις επιδοτήσεις της πανδημίας, τις απαιτήσεις ανάκτησης του μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ από επιχειρήσεις που φαίνεται ότι δεν το δικαιούνταν, τις απαιτήσεις για επιστροφές ποσών από τους καταναλωτές, στη βάση αποφάσεων της ΡΑΑΕΥ για τις ρευματοκλοπές και τις απώλειες δικτύου, αλλά και τις “αναμονές” για ακριβότερες τιμές ρεύματος τους επόμενους μήνες μετά την εκρηκτική αύξηση των τιμών χονδρικής ρεύματος, επιχειρεί η κυβέρνηση.

Τα μέτρα

“Απόφαση της κυβέρνησης, λοιπόν, είναι

να επιβάλει για τους επόμενους δύο μήνες ένα έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, έτσι ώστε να χρησιμοποιήσουμε τα έσοδα αυτά για να μπορέσουμε να ανακουφίσουμε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος τον μήνα Αύγουστο. Διότι αυτή τη στιγμή, με την πορεία των τιμών, πράγματι οι πολίτες τον Αύγουστο θα έβλεπαν μία απότομη αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, ανέφερε στην τηλεοπτική συνέντρυξή του στο ΣΚΑΙ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, χθες, που σημείωσε παράλληλα ότι στόχος είναι “να επιδοτήσουμε σε πρώτη φάση τον μήνα Αύγουστο. Το τέλος θα επιβληθεί για δύο μήνες” συμπλήρωσε.

“Εκτιμώ ότι αυτή η διαταραχή θα είναι προσωρινή. Παρά ταύτα, και ένας μήνας υψηλών λογαριασμών για ένα νοικοκυριό το οποίο σήμερα δοκιμάζεται, ειδικά τον μήνα Αύγουστο, όταν τα κλιματιστικά δουλεύουν στο φουλ -ελπίζω να συνεργαστεί λίγο ο καιρός και συνολικά να μην έχουμε συνθήκες περιφερειακού καύσωνα, διότι κι αυτές προκαλούν τις υψηλές τιμές ενέργειας- και για έναν μήνα να μπορούμε να ανακουφίσουμε τα τιμολόγια, γι’ αυτόν τον έναν μήνα που έχουμε μία στρέβλωση στην αγορά, είμαστε διατεθειμένοι να το κάνουμε.

Θέλω να θυμίσω ότι και με τα διυλιστήρια πήραμε την απόφαση να φορολογήσουμε τα κέρδη του 2023, είναι ένα σεβαστό ποσό, γύρω στα 300 εκατομμύρια αυτό το οποίο έχουμε να εισπράξουμε…” τόνισε με νόημα ο Πρωθυπουργός.

Αντιδράσεις

Βέβαια, η αγορά αντιδρά και κάνει λόγω για μέτρα αντιπαραγωγικά που έχουν επικοινωνιακό χαρακτήρα. Με βάση εκτιμήσεις στελεχών η κυβέρνηση χωρίς να αντιλαμβάνεται τη συγκυρία και το πώς λειτουργεί η ελεύθερη αγορά, που πρίν λίγες μέρες, έδινε μηδενικές τιμές, ελαφρά τη καρδία”, επιβάλει φόρο στα κέρδη της ηλεκτροπαραγωγής. Όπως αναφέρουν, σε μια ελεύθερη αγορά ενέργειας, οι τιμές διαμορφώνονται από την προσφορά και τη ζήτηση, όταν αυτή αυξάνεται, τότε ανεβαίνουν και όταν μειώνεται, πέφτουν. Εστιάζουν, δε, στο συγκυριακό χαρακτήρα της ανόδου των τιμών, καθώς μάλιστα και τιμές φυσικού αεείου είναι στα 30 ευρώ.

Ο παλιός μηχανισμός ενεργοποιείται

Ουσιαστικά, πάντως, η κυβέρνηση “πατά” στην εμπειρία που έχει με το σχετικό μηχανισμό που ίσχυσε κατά την ενεργειακή κρίση, όταν και είχε λάβει τα έκτακτα μέτρα τόσο στη χονδρεμπορική όσο και στη λιανική αγορά, που έληξαν στο τέλος του 2023. Πάντως, καθώς το σχετικό ευρωπαϊκό πλαίσιο έχει εκπνεύσει το τέλος θα μόνο τις μονάδες φυσικού αερίου και δε θα μπει ένα οριζόντιο σε όλες τις τεχνολογίες παραγωγής. Έτσι, το τέλος μπορεί να περάσει από την Κομισιόν ως εθνικό μέτρο φορολογίας.

Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εκκαθάριση των ποσών που θα εισπραχθούν από το τέλος θα αργήσει καθώς θα πρέπει να κλείσει η χρήση των εν λόγω μηνών. Άρα γεννώνται ζητήματα για το πιο θα είναι η “περίμετρος στήριξης”, όταν μάλιστα, κατά τοι πρόσφατο παρελθόν ο ανρόδιο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας κ. Θ. Σκυλακάκης είχε δεσμευθεί ότι, εάν εκτοξευθούν και πάλι οι τιμές, η κυβέρνηση δεν θα αφήσει απροστάτευτους τους πολίτες, αλλά θα εξετάσει την επαναφορά των επιδοτήσεων. Αυτό έρχεται να κάνει τώρα, επτά μήνες μετά.

Άρα μένει να φανεί εάν τα τιμολόγια, τόσο τα πράσινα όσο και τα κίτρινα, θα ενισχυθούν, Τα δε, μπλε, καθώς έχουν σταθερή τιμή, όπως συνέβη κατα χρόνια της ενεργειακής κρίσης, πιθανόν, θα εξαιρεθούν ένεκα και των τιμών που έχουν “κλειδώσει.”

Τα μηνύματα της ΕΕ

Ωστόσο το κλίμα στην ΕΕ για την επαναφορά δράσεων επιδοτήσεων είναι αρνητικό. γιαυτό και η κυβέρνηση αναμένεται να αναδείξει το στοχευμένο χαρακτήρα των επιδομάτων.

“Η χώρα μας έχει ένα πλαίσιο υποστήριξης του κοινωνικού κράτους, μία επιδοματική πολιτική την οποία θα μπορούσε να την χαρακτηρίσει κανείς πολιτική στοχευμένη και σε μεγάλο βαθμό αποτελεσματική. Όταν δίνουμε 4 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο σε επιδόματα, αυτά είναι επιδόματα τα οποία πηγαίνουν στις οικογένειες, πηγαίνουν στα παιδιά, πηγαίνουν στα άτομα με αναπηρία.

Τα επιδόματα αυτά χρηματοδοτούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Άρα, η χώρα μας έχει ένα κοινωνικό κράτος. Μπορεί να γίνει καλύτερο και αποτελεσματικότερο; Προφανώς” τόνισε στη συνέντευξή του ο Πρωθυπουργός.

Πάντως, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεσμεύτηκαν στο Eurogroup της Δευτέρας (15/7) να μειώσουν τις δαπάνες το επόμενο έτος προκειμένου να περιορίσουν τον δανεισμό έπειτα από χρόνια «σπατάλης» για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών μέσω της πανδημίας του Covid και της ενεργειακής κρίσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Eurogroup οι υπουργοί συμφώνησαν ότι «μια σταδιακή και διαρκής δημοσιονομική εξυγίανση στη ζώνη του ευρώ εξακολουθεί να είναι απαραίτητη», δεδομένης της ανάγκης να «μειωθούν τα υψηλά επίπεδα του ελλείμματος και του χρέους». Η δέσμευση αυτή έρχεται καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση εισάγει νέους δημοσιονομικούς κανόνες που θα υποχρεώνουν τα κράτη μέλη να περικόψουν τις δαπάνες ή να αυξήσουν τους φόρους στα σχέδια προϋπολογισμού τους, προκειμένου να ισοσκελίσουν τους δημόσιους λογαριασμούς από το επόμενο έτος. Το έργο θα είναι ιδιαίτερα επείγον στις υπερχρεωμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, όπου οι πρόωρες εκλογές έφεραν ένα κοινοβούλιο με αδιέξοδο. Πολιτικά κόμματα με επεκτατικές πολιτικές φορολόγησης και δαπανών διεκδικούν να σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση στο Παρίσι, γεγονός που μπορεί να προμηνύσει δύσκολες συνομιλίες με τους ευρωπαίους εταίρους. Ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόνοχιου δήλωσε ότι η δημοσιονομική προσπάθεια που απαιτείται θα είναι πιο απαιτητική από ό,τι είχαν αρχικά προβλέψει οι κυβερνήσεις την άνοιξη, αλλά δήλωσε ότι οι πρωτεύουσες θα μπορούσαν να μειώσουν τους προϋπολογισμούς τους με τη σταδιακή κατάργηση της στήριξης.

«Από την ανάλυση που κάναμε, τα ενεργειακά μέτρα και τα ευρύτερα οικονομικά μέτρα που ελήφθησαν όταν ο πληθωρισμός ήταν τόσο υψηλός, θα έπρεπε να αφαιρεθούν. Αυτό θα αποτελούσε βασικό μοχλό για τη μετάβαση προς μια συσταλτική στάση για το επόμενο έτος», δήλωσε σε ομάδα δημοσιογράφων τη Δευτέρα. Παρόλα αυτά, τα κράτη μέλη καταβάλλουν προσπάθειες για τη θωράκιση των δημόσιων επενδύσεων μετά τα διδάγματα που αποκομίστηκαν μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, όταν χρειάστηκε περισσότερο από μια δεκαετία για να ανακάμψουν τα επίπεδα από μια περίοδο αυστηρής λιτότητας που αποθάρρυνε και τις ιδιωτικές επενδύσεις, σύμφωνα με το Bloomberg. «Καταβάλλουμε όλοι τεράστιες προσπάθειες για να προσπαθήσουμε τουλάχιστον να διατηρήσουμε την αξία των επενδύσεων κεφαλαίου εντός των οικονομιών μας, αλλά και να βρούμε τρόπους να προσπαθήσουμε να την αυξήσουμε περαιτέρω», δήλωσε ο Ντόνοχιου.

Γιώργος Αλεξάκης

#ρεύμα_ #επιδοτήσεις #μέτρα #Τιμές #τιμολόγια
Keywords
Αναζητήσεις
revma-to-erotima-gia-to-pedio-anaforas-ton-epidotiseon.htm
Τυχαία Θέματα