Συμφωνία DEME-Hellenic Cables για τη δημιουργία τεχνητού ενεργειακού νησιού

H βελγική πλοιοκτήτρια και εργολάβος θαλάσσιων υπηρεσιών DEME και η ελληνική Hellenic Cables της Cenergy Holdings σφράγισαν μια συμφωνία για την προμήθεια και εγκατάσταση υποθαλάσσιων καλωδίων υψηλής τάσης για το νησί Princess Elisabeth στη βελγική Βόρεια Θάλασσα.

Το νησί Princess Elisabeth, που αναπτύχθηκε από τον

διαχειριστή δικτύου Elia, θα είναι το πρώτο τεχνητό ενεργειακό νησί στον κόσμο, που θα συνδυάζει τόσο το συνεχές ρεύμα (HVDC) όσο και το εναλλασσόμενο ρεύμα (HVAC). Η υποδομή στο νησί θα ομαδοποιήσει τα καλώδια εξαγωγής αιολικής ενέργειας της ζώνης Princess Elisabeth και παράλληλα, θα χρησιμεύσει ως κόμβος για μελλοντικές διασυνδέσεις με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το πεδίο εφαρμογής της σύμβασης, αξίας άνω των 300 εκατ. ευρώ για τη DEME, αφορά 165 χιλιόμετρα υποθαλάσσιων καλωδίων ηλεκτρικής ενέργειας που συνδέουν το ενεργειακό νησί με το χερσαίο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας του Βελγίου. Τα καλώδια θα παραχθούν στο εργοστάσιο της Hellenic Cables στην Ελλάδα, ενώ η διαδικασία μεταφοράς και εγκατάστασης έχει προγραμματιστεί για το 2027.

Η DEME, ως μέρος της βελγικής κοινοπραξίας με την Jan De Nul -TM Edison- εξασφάλισε, επίσης, τη σύμβαση με την Elia για την κατασκευή του ίδιου του ενεργειακού νησιού, το οποίο θα βρίσκεται περίπου 45 χιλιόμετρα από τις βελγικές ακτές.

«Με αυτό το νέο έργο, επιβεβαιώσαμε την ηγετική μας θέση στην αγορά των υποθαλάσσιων καλωδίων ενέργειας», σημείωσε ο Luc Vandenbulcke, διευθύνων σύμβουλος της DEME.

Η εταιρεία, αυτήν τη στιγμή, εργάζεται στο μεγαλύτερο έργο καλωδίωσης για το αιολικό πάρκο Dogger Bank -το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στον κόσμο- ενώ νωρίτερα φέτος, έκλεισε συμφωνίες για το IJmuiden Ver Alpha και το Nederwiek 1. Πρόκειται για το δεύτερο έργο καλωδίωσης που ανατέθηκε στη DEME από την Elia μετά από ένα project καλωδίωσης για την εξαγωγή ενέργειας 85 χιλιομέτρων το 2019.

#DEME #Hellenic_Cables #Cenergy_Holdings #ΤΕΧΝΗΤΟ_ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ_ΝΗΣΙ #ΑΠΕ #ΜΕΤΑΦΟΡΑ_ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Keywords
Αναζητήσεις
symfonia-deme-hellenic-cables-gia-ti-dimiourgia-technitou-energeiakou-nisiou.htm
Τυχαία Θέματα