Συμβούλιο Ευρώπης: Ανησυχίες για την κακομεταχείριση που υπέστη ο Ασάνζ

Η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, χαιρέτισε θερμά την απελευθέρωση του Τζούλιαν Ασάνζ, αλλά εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τη «δυσανάλογα σκληρή μεταχείριση» που αντιμετώπισε και κάλεσε τις ΗΠΑ να διερευνήσουν τα φερόμενα εγκλήματα πολέμου και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αποκάλυψε ο ίδιος και τα Wikileaks.

Εγκρίνοντας ένα σχέδιο ψηφίσματος που βασίζεται σε έκθεση του Σοσιαλιστή Ισλανδού βολευτή

Thórhildur Sunna Ævarsdóttir , η επιτροπή ανέφερε ότι η αποτυχία των αρμόδιων αμερικανικών αρχών να διώξουν τους φερόμενους δράστες εγκλημάτων πολέμου και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν από κρατικούς πράκτορες των ΗΠΑ, σε συνδυασμό με τη σκληρή μεταχείριση του Ασάνζ και της Μάνινγκ, «δημιουργεί την αντίληψη ότι ο σκοπός της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών με τη δίωξη του Ασάνζ ήταν να κρύψει τις αδικίες των κρατικών παραγόντων παρά να προστατεύσει την εθνική ασφάλεια».

Ενώ ορισμένες από τις αποκαλύψεις του WikiLeaks, ειδικά αυτές που κυκλοφόρησαν σε μη επιμελημένη μορφή, θα μπορούσαν να είχαν θέσει σε κίνδυνο την προσωπική ασφάλεια πληροφοριοδοτών, πηγών πληροφοριών και προσωπικού μυστικών υπηρεσιών, «παρά τη σημαντική πάροδο του χρόνου, δεν προέκυψαν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι κάποιος έχει πληγεί» ως αποτέλεσμα αυτών, τόνισαν οι βουλευτές.

Η επιτροπή είπε ότι θεωρεί ότι «οι δυσανάλογα σοβαρές κατηγορίες που ασκήθηκαν εναντίον του Τζούλιαν Ασάνζ από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, καθώς και οι βαριές ποινές που προβλέπονται από τον νόμο περί κατασκοπείας για συμμετοχή σε δημοσιογραφικές πράξεις» πληρούν τις απαιτήσεις που ορίζονται σε ψήφισμα της Συνέλευσης του 2012 για την ορισμός του πολιτικού κρατούμενου.

Από την πλευρά τους, οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου απέτυχαν να προστατεύσουν αποτελεσματικά την ελευθερία έκφρασης και το δικαίωμα του Ασάνζ, είπαν οι βουλευτές, «εκθέτοντάς τον σε μακρόχρονη κράτηση σε φυλακή υψίστης ασφαλείας παρά την πολιτική φύση των πιο σοβαρών κατηγοριών εναντίον του».

Η κράτησή του υπερέβη κατά πολύ την εύλογη διάρκεια που είναι αποδεκτή για έκδοση, πρόσθεσαν. Η σκληρή μεταχείριση του Ασάνζ, ιδιαίτερα η άνευ προηγουμένου καταδίκη του βάσει του νόμου περί κατασκοπείας, «δημιουργεί επίσης ένα επικίνδυνο ανατριχιαστικό αποτέλεσμα και ένα κλίμα αυτολογοκρισίας που επηρεάζει όλους τους δημοσιογράφους, τους εκδότες και άλλους», σύμφωνα με την επιτροπή, υπονομεύοντας σοβαρά την προστασία των δημοσιογράφων και των πληροφοριοδοτών. τον κόσμο.

Προέτρεψε τις ΗΠΑ, κράτος παρατηρητή του Συμβουλίου της Ευρώπης, να «μεταρρυθμίσουν επειγόντως» τον νόμο περί κατασκοπείας του 1917 για να αποκλείσουν την εφαρμογή του σε εκδότες, δημοσιογράφους και πληροφοριοδότες που αποκαλύπτουν απόρρητες πληροφορίες με σκοπό να ευαισθητοποιήσουν το κοινό για σοβαρά εγκλήματα.

Η έκθεση πρόκειται να συζητηθεί από την ολομέλεια της Συνέλευσης την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια της φθινοπωρινής ολομέλειάς της στο Στρασβούργο.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

#WikiLeaks #Τζούλιαν_Ασάνζ #Συμβούλιο_της_Ευρώπης
Keywords
Αναζητήσεις
symvoulio-evropis-anisychies-gia-tin-kakometacheirisi-pou-ypesti-o-asanz.htm
Τυχαία Θέματα