Ταμείο Ανάκαμψης:Η «λογική του αμορτισέρ» και ο πήχης των εκταμιεύσεων

Να καλύψει τυχόν «αστοχίες» στον τουρισμό που μπορεί να πλήξουν προσπάθειες ανάκαμψης του ΑΕΠ, αλλά και να δώσει κρίσιμες ανάσες στην οικονομία αθώς κυριολεκτικά η «μπάνκα» έχει τιναχτεί στον αέρα με τα μέτρα στήριξης που φτάνουν για φέτος τα 15 δισεκ. ευρώ, επιχειρεί το οικονομικό επιτελείο βάζοντας στόχο να πάει περισσότερους πόρους ως προκαταβολή από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πιο συγκεκριμένα επιδιώκει να λάβει ποσά 7,8 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν τόσο στις προκαταβολές των 4 δισεκ. που αναλογούν στη χώρα αλλά

στην πρώτη δόση δανείων και επιχορηγήσεων, αντίστοιχου ύψους, από το Ταμείο.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας την Πέμπτη στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, τόνισε ότι με βάση τον μέχρι τώρα προγραμματισμό μπορούμε να απορροφήσουμε για φέτος πόρους ύψους 4 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στην προκαταβολή του 13%, αλλά όπως είπε «θα επιδιώξουμε να πετύχουμε μεγαλύτερο ποσό».

Στο μεταξύ χτες με βάση όσα σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας επίσης στο Delphi Forum, είπε θα εισπραχθούν 7,8 με 7,9 δις ευρω, περισσότερα δηλαδή από την προκαταβολή των 4 δις ευρω . Συγκεκριμένα, η Ελλάδα σχεδιάζει πέρα από την προκαταβολή αργότερα μέσα στη χρονιά, το φθινόπωρο ή έως τα τέλη του έτους το αργότερο, να διεκδικήσει να εισπράξει και άλλα 3,6 δισ. ευρώ τουλάχιστον.

Όπως είπε, ο κ. Σκυλακάκης η χώρα μας είναι η δεύτερη από τις χώρες-μέλη που κατέθεσε σχέδιο στην Κομισιόν. Έτσι μετά την προκαταβολή των 4 δισ. ευρώ αναμένεται να ακολουθήσει ή να διεκδικήσει την καταβολή της πρώτης δόσης με βάση τα ορόσημα και τους στόχους που έχουν τεθεί. Όπως σημείωσε, το εθνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης περιλαμβάνει μεγάλη κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων, πολλές μεταρρυθμίσεις και διπλασιασμό της απορρόφησης κατά τον πρώτο χρόνο. Βέβαια για να γίνει αυτό θα πρέπει η Αθήνα να πείσει ότι μπορεί να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και σε ώριμα έργα με παραδοτέα, κι όχι να μένει σε «πολιτικές δεσμεύσεις».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης θα πρέπει να υλοποιούνται στη βάση δεικτών αποδοτικότητας, τους λεγόμενους KPIs, (Key Performance Indicators) δηλαδή με συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους και χρονοδιάγραμμα . Εάν, έτσι, δεν επιτυγχάνονται οι συγκεκριμένοι στόχοι θα χάνονται και οι πόροι όπως παραδέχτηκε ο κ. Σκυλακάκης

Το σχέδιο «θα πετύχει μόνο αν προχωρήσουν ταυτόχρονα η απορρόφηση κονδυλίων και οι μεταρρυθμίσεις, είμαστε μία ομάδα που ταυτόχρονα πρέπει να προπονούμαστε και να παίζουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Σκυλακάκης τόνισε πως αρχικά το «πλάνο δεν περιλάμβανε τόσα πολλά χρήματα, ξεκινήσαμε με 17,8 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις και 13 δισ. δάνεια». Σημείωσε πως για την απορρόφηση των κονδυλίων και τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα «δεν έχουμε βάλει ούτε ένα στόχο μετά την 31η Δεκεμβρίου 2025, ώστε να μπορέσουμε να διορθώσουμε τις καθυστερήσεις που τυχόν θα υπάρξουν».

Όπως τόνισε ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακακης στο Οικονομικό Φορουμ των Δελφών η απορρόφηση των 31 δισ. ευρώ του Ταμείου δεν θα ολοκληρωθεί στις 31.08.2026 -όπως προβλέπει τυπικά ο κανονισμός- άλλα αρκετα νωρίτερα. Συγκεκριμένα, ο σχεδιασμός της Ελλάδας προβλέπει την ολοκλήρωση των δαπανών στις 31.12.2025. «Αντί δηλαδη να ισχύσει το Ν συν 3, τώρα θα ισχύσει ο κανόνας του Ν μείον 1», τόνισε ο κ. Σκυλακάκης και εξήγησε οτι “ο κανόνας του Ν+3 που ισχύει στα διάφορα πλαίσια στήριξης της χώρας (ΕΣΠΑ), σημαίνει απορρόφηση των πόρων μέχρι και τρία χρόνια μετά την λήξη της εφαρμογής της προγραμματικής περιόδου.

Όπως φαίνεται και από τους φιλόδοξους στόχους που μπαίνουν η Ελλάδα βάζει ψηλά τον πήχη, ωστόσο θα πρέπει να πείσει ότι μπορεί να τηρεί τις δεσμεύσεις που η ίδια βάζει. Άλλωστε τα χρονικά ορόσημα τα επιλέγει η κυβέρνηση, ωστόσο οι όποιες ολιγωρίες θα «πληρωθούν» στο τέλος, ενώ στην περίπτωση των υπερβάσεων θα πρέπει «τα παραπάνω λεφτά να καταβληθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Η «ασπίδα»

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ταμείο Ανάκαμψης λειτουργεί ως «αμορτισέρ» από αποκλίσεις στην ανάπτυξη και στα επιτόκια που έχει ως εναλλακτικά σενάρια το Πρόγραμμα Σταθερότητας 2021-2024, στηρίζοντας την αύξηση των εισοδημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι με το βασικό σενάριο του Προγράμματος σταθερότητας, προβλέπεται ανάπτυξη 3,6% του ΑΕΠ φέτος, 6,2% του ΑΕΠ το 2022, 4,1% το 2023 και 4,4% το 2024. Συνεπώς, ο βασικός μισθός θα έχει αύξηση 7,2% για φέτος, 12,4% το 2022, 8,2% το 2023 και 8,8% το 2024. Σωρευτικά θα αυξηθεί κατά 36,6% ως το 2024.

Μάλιστα όπως είπε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Klaus Regling, μιλώντας με το υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, στο πάνελ που συντόνισε ο δημοσιογράφος, Αντώνης Παπαγιαννίδης, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών , η Ελλάδα θα λάβει αναλογικά μεγαλύτερο μερίδιο από το Ταμείο Ανάκαμψης και, όπως είπε, αν η χώρα μας τα πάει καλά, τότε θα βελτιωθούν σημαντικά οι προοπτικές ανάκαμψης.

Ο κ. Regling εξέφρασε την αισιοδοξία του για την Ελλάδα και κάλεσε τους πολίτες να στηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις, τονίζοντας ότι φυσικά δε θα έχουν τις δυσκολίες που είχαν τα προηγούμενα χρόνια.

Γιώργος ΑλεξάκηςΤαμείο Ανάκαμψηςεκταμιεύσεις
Keywords
Τυχαία Θέματα