Τεχνητή Νοημοσύνη: Τα highlights της Συνόδου Κορυφής στο Παρίσι

Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) μεταμορφώνει ήδη τον κόσμο μας, αλλά η δύναμή της βρίσκεται «στα χέρια των λίγων», προειδοποίησε την Τρίτη στο Παρίσι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, απευθύνοντας έκκληση στις χώρες να χρησιμοποιήσουν την επαναστατική αυτή τεχνολογία συλλογικά, «για να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων κρατών – όχι να το διευρύνουν».

Μιλώντας στη Σύνοδο Δράσης για την Τεχνητή Νοημοσύνη, που διεξήχθη στο λαμπερό σκηνικό του Μουσείου Grand Palais της γαλλικής πρωτεύουσας, ο επικεφαλής του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι η αυξανόμενη συγκέντρωση των δυνατοτήτων της Τεχνητής Νοημοσύνης ενδέχεται να οξύνει τις γεωπολιτικές διαιρέσεις. Ο κ. Γκουτέρες τόνισε την ανάγκη για άμεση συμφωνία και εφαρμογή «παγκόσμιων προστατευτικών ρυθμίσεων» καθώς και για ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, με γνώμονα την αλληλεγγύη, τις πολιτικές ισότητας και τις δίκαιες επιχειρηματικές πρακτικές.

Συνολικά 61 χώρες πήραν θέση υπέρ ενός ενισχυμένου συντονισμού στη διακυβέρνηση του ΑΙ, ωστόσο, ΗΠΑ και Βρετανία δεν συνυπέγραψαν το κοινό ανακοινωθέν «για μία Τεχνητή Νοημοσύνη ανοικτή, συμπεριληπτική και ηθική».

Με εθνικούς ηγέτες, διευθύνοντες συμβούλους τεχνολογικών κολοσσών, αλλά και τον Pharrell Williams μεταξύ των παρευρισκομένων, ο επικεφαλής του ΟΗΕ υπογράμμισε επίσης την ανάγκη εξεύρεσης καθαρών ενεργειακών λύσεων, καθώς τα κέντρα δεδομένων της Τεχνητής Νοημοσύνης ήδη ασκούν «ανεπίτρεπτη πίεση» στον πλανήτη.

«Είναι κρίσιμο να σχεδιάσουμε αλγορίθμους και υποδομές Τεχνητής Νοημοσύνης που καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια και να ενσωματώσουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη σε έξυπνα δίκτυα ηλεκτροδότησης για τη βέλτιστη χρήση της ενέργειας», τόνισε. «Από τα κέντρα δεδομένων μέχρι την εκπαίδευση μοντέλων, η Τεχνητή Νοημοσύνη πρέπει να βασίζεται σε βιώσιμες ενεργειακές πηγές, ώστε να προωθεί ένα πιο αειφόρο μέλλον».

Ο ταχέως αναπτυσσόμενος τομέας της Τεχνητής Νοημοσύνης θα πρέπει να συμβάλει στην επιτάχυνση των παγκοσμίως συμφωνηθέντων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και όχι στην «εμπέδωση των ανισοτήτων», συνέχισε ο κ. Γκουτέρες.

Αδικαιολόγητοι φόβοι

Επίσης παρών στη σύνοδο, για να συζητήσει τις δυνατότητες και τους κινδύνους της Τεχνητής Νοημοσύνης, ο τραγουδιστής και σούπερσταρ Pharrell Williams απέρριψε τις ανησυχίες ότι η τεχνολογία θα καταστήσει τους ανθρώπους περιττούς ή θα εξαλείψει θέσεις εργασίας.

«Υπάρχει υπερβολικός φόβος γύρω από αυτό», ανέφερε.

«Δεν θα χρησιμοποιούσαμε την Τεχνητή Νοημοσύνη για να γράψουμε ένα τραγούδι», πρόσθεσε, επιμένοντας ότι η τεχνολογία «δεν θα αντικαταστήσει τη δημιουργικότητα… Ξέρετε, υπήρχε μεγάλη ανησυχία και το 2000, αλλά επιβιώσαμε».

Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, JD Vance, δήλωσε ότι προγραμματίζονται επενδύσεις ύψους 450 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον τομέα, προειδοποιώντας παράλληλα κατά της υπερβολικής ρύθμισης της αγοράς.

«Η υπερβολική ρύθμιση του τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης θα μπορούσε να σκοτώσει μια μετασχηματιστική βιομηχανία τη στιγμή που απογειώνεται», προειδοποίησε.

Εμπορικό πλεονέκτημα

Δίνοντας μια εικόνα για την εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης, η επικεφαλής της νοτιοκορεατικής τεχνολογικής εταιρείας Naver, Τσόι Σου-γιόν, εξήγησε ότι αυτό που αναζητούν σήμερα οι χρήστες «δεν είναι ιστοσελίδες, αλλά πληροφορίες» που να ανταποκρίνονται πιο ουσιαστικά στις ανάγκες τους.

«Κατανοώντας την πρόθεση και το πλαίσιο των χρηστών, η AI θα προτείνει προϊόντα που πραγματικά επιθυμούν», ανέφερε. «Αυτό αναμένεται να δημιουργήσει μια εμπορική πλατφόρμα όπου συνυπάρχουν και συνδέονται ενεργά διάφορες προτιμήσεις και προσωπικότητες».

Ο ρόλος του ΟΗΕ στην Τεχνητή Νοημοσύνη

❝ Πρέπει να αποτρέψουμε έναν κόσμο όπου θα υπάρχουν προνομιούχοι και αποκλεισμένοι στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Τονίζοντας την αποστολή του ΟΗΕ να διασφαλίσει ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω εξαιτίας αυτής της τεχνολογικής επανάστασης, ο κ. Γκουτέρες αναφέρθηκε στο Παγκόσμιο Ψηφιακό Σύμφωνο για τη διακυβέρνηση της Τεχνητής Νοημοσύνης, το οποίο εγκρίθηκε από τα κράτη-μέλη τον Σεπτέμβριο του προηγούμενου έτους.

Το Σύμφωνο «φέρνει τον κόσμο κοντά σε ένα κοινό όραμα: ένα όπου η τεχνολογία υπηρετεί την ανθρωπότητα, και όχι το αντίστροφο», ανέφερε, καλώντας όλα τα κράτη να υποστηρίξουν τη δημιουργία μιας Ανεξάρτητης Διεθνούς Επιστημονικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Εξίσου σημαντική είναι η καθιέρωση ενός Παγκόσμιου Διαλόγου για τη Διακυβέρνηση της Τεχνητής Νοημοσύνης, στον οποίο θα συμμετέχουν όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ, «για την εναρμόνιση των ρυθμιστικών προσπαθειών παγκοσμίως, τη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας των κανόνων και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης».

«Πρέπει να αποτρέψουμε έναν κόσμο όπου θα υπάρχουν προνομιούχοι και αποκλεισμένοι στην Τεχνητή Νοημοσύνη», κατέληξε ο επικεφαλής του ΟΗΕ.

Ενεργειακή διάσταση

Μιλώντας για την πρόκληση της υψηλής ενεργειακής κατανάλωσης των κέντρων δεδομένων Τεχνητής Νοημοσύνης, ο Φατίχ Μπιρόλ, Εκτελεστικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), επιβεβαίωσε ότι οι ενεργειακές απαιτήσεις ήδη επηρεάζονται από τις ανάγκες αυτών των κρίσιμων υποδομών.

«Δεν υπάρχει Τεχνητή Νοημοσύνη χωρίς ενέργεια», σημείωσε, τονίζοντας ότι «χιλιάδες» νέα κέντρα δεδομένων θα κατασκευαστούν.

«Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση για τις κυβερνήσεις: να βρουν καθαρή, βιώσιμη και οικονομικά προσιτή ηλεκτρική ενέργεια», υπογράμμισε.

#τεχνητή_νοημοσύνη #ΟΗΕ #Παρίσι #ηγέτες
Keywords
Τυχαία Θέματα