Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος: Γεννιούνται μόνο θηλυκές πράσινες χελώνες λόγω υπερθέρμανσης

Πάνω από το 99% των πράσινων χελωνών που γεννήθηκαν σε τμήματα του Μεγάλου Κοραλλιογενή Υφάλου της Αυστραλίας είναι θηλυκά λόγω των αυξανόμενων θερμοκρασιών που συνδέονται με την αλλαγή του κλίματος.

Το φύλο μιας χελώνας εξαρτάται από τη θερμοκρασία στην οποία επωάζεται, έτσι θερμότερες «φωλιές» σημαίνει γέννηση περισσότερων θηλυκών.

Ως αποτέλεσμα, επιστήμονες και συντηρητές έχουν προειδοποιήσει ότι καθώς οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξάνονται, οι πληθυσμοί των χελωνών της Αυστραλίας αντιμετωπίζουν στο άμεσο

μέλλον θα είναι μόνο «θηλυκού γένους».

Ο Dermot O'Gorman, διευθύνων σύμβουλος του World Wide Fund for Nature (WWF) της Αυστραλίας, αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Η διαπίστωση ότι δεν υπάρχουν πολλά αρσενικά μεταξύ των νέων πράσινων χελωνών θα πρέπει να μας κρούσει τον κόδονα του κινδύνου».

Σε μερικές βόρειες παραλίες κοντά στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο της Αυστραλίας, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι σχεδόν κάθε μικρή χελώνα ήταν θηλυκή, ενώ πάνω από το 85% των ενήλικων χελωνών είναι επίσης θηλυκά.

Ακόμη και στις πιο «δροσερές παραλίες» στο νότο, σχεδόν το 70% των νεαρών χελωνών ήταν θηλυκά.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε υπό την ηγεσία του WWF Australia, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Current Biology.

Ο επικεφαλής της μελέτης, Dr. Michael Jensen, θαλάσσιος βιολόγος στην National Oceanic and Atmospheric Administration, δήλωσε ότι οι μονομερείς σχέσεις φύλου τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχουν οδηγήσει σε μια «ακραία γυναικεία προκατάληψη» στους πληθυσμούς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν συνεχιστεί αυτή η τάση, οι πληθυσμοί των χελωνών ενδέχεται να αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα.

Ο Dr. Jensen επισημαίνει πως «η έρευνα αυτή είναι τόσο σημαντική, διότι παρέχει μια νέα γνώση για το τι πρόκειται να αντιμετωπίσουν αυτοί οι πληθυσμοί», καταλήγοντας: «Γνωρίζοντας τις αναλογίες φύλου στον ενήλικο αναπαραγωγικό πληθυσμό σήμερα και πως θα μπορούσαν να είναι τα πράγματα σε πέντε, 10 και 20 χρόνια από τώρα που αυτές οι νεαρές χελώνες θα μεγαλώσουν και θα γίνουν ενήλικες, είναι μία πολύτιμη γνώση».

Keywords
Τυχαία Θέματα