Στα 100 εκατ. ευρώ τα περιβαλλοντικά πρόστιμα που πληρώνει η χώρα

Τα πρόστιμα πληρώνει η χώρα μας είναι της τάξης των 100 εκατ. ευρώ και τα μισά από αυτά είναι για χωματερές, μιας και η Ελλάδα δυστυχώς ακόμα πληρώνει πρόστιμα γιατί έχει ανεξέλεγκτες χωματερές, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό 24/7, σημειώνοντας ότι το κόστος για να κλείσουν όλες οι χωματερές της Ελλάδας είναι μικρότερο από τα πρόστιμα που πληρώνει.

«Είναι λοιπόν απολύτως εύλογο να

αναρωτηθεί κάποιος γιατί τόσα χρόνια δεν το κάναμε αυτό, να επενδύσουμε δηλαδή σε μια άλλη κατεύθυνση. Η άποψη του υπουργείου είναι ότι πρέπει να μετατρέπουμε τις συμπεριφορές μας σε συμπεριφορές επαναχρησιμοποίησης και πρόληψης, δηλαδή δεν πρέπει να παράγουμε απορρίμματα», τόνισε ο κ. Φάμελλος.

Συνεχίζοντας σημείωσε ότι οι δήμοι, που έχουν και τη βασική ευθύνη για τη διαχείριση των απορριμμάτων, πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη και να περάσουν στη νέα εποχή που απαιτεί τομές και αλλαγές στο θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων. Ανέφερε επίσης ότι η τροφοδότηση της κυκλικής οικονομίας, που είναι στην ουσία το πλαίσιο της διαχείρισης απορριμμάτων, είναι μια διαδικασία ενηλικίωσης των Δήμων και ουσιαστικής σύνδεσής τους με την οικονομία και την κοινωνία. «Η αλλαγή δεν κρίνεται από τις επενδύσεις. Διότι αυτές είτε μεγάλες είτε μικρές γίνονται με κεντρικές αποφάσεις. Η αλλαγή στα απορρίμματα κρίνεται στην καθημερινότητα του πολίτη. Γιατί μπορεί να έχουμε σύγχρονα έργα, σε κάθε περίπτωση όμως χρειαζόμαστε τη διαφορετική λειτουργία και νοοτροπία της κοινωνίας. Η κοινωνία τώρα θα αρχίσει να συνηθίζει ότι μπροστά σε κάθε κατάστημα, μπροστά σε κάθε κατοικία θα έχουμε και έναν κάδο για το γυαλί, έναν για το χαρτί και έναν κάδο για τα οργανικά, για τα τρόφιμα, που θα γίνει υποχρεωτικό το 2018.

» Στον νόμο που ψηφίσαμε τον Νοέμβρη για την ανακύκλωση, αποφασίσαμε ότι οι δήμοι θα πληρώνουν στους ΦΟΔΣΑ με βάση το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του κάθε δήμου. Οι δήμοι που θα κάνουν περισσότερη ανακύκλωση θα πληρώνουν λιγότερο. Οπότε οι πολίτες, οι δήμοι συναγωνίζονται για το ποιος θα πληρώσει λιγότερο, διότι τα δημοτικά τέλη αποτυπώνονται κάθε χρόνο με συγκεκριμένο ποσό. Μέσα από την ανακύκλωση το κόστος για μια οικογένεια μπορεί να κατέβει στο μισό», είπε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Στη συνέχεια, μιλώντας για τις Προστατευόμενες Περιοχές της χώρας, ο ίδιος σημείωσε ότι ο λόγος για τον οποίο χρεωνόμαστε πρόστιμα για το φυσικό περιβάλλον της χώρας μας, και ειδικότερα για το δίκτυο Natura 2000, για το οποίο ψηφίζεται νομοσχέδιο αυτή τη βδομάδα, ίσως είναι και γιατί ποτέ από τον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό δεν δόθηκε ούτε ένα ευρώ για τη φύση, για το δίκτυο Natura 2000 και για τους Φορείς Προστατευόμενων Περιοχών. Ανέφερε, δε, ότι φέτος είναι η πρώτη χρονιά που το Γενικό Λογιστήριο ενέκρινε τη χρηματοδότηση για τους Φορείς Προστατευόμενων Περιοχών.

«Όλοι έχουμε ακούσει για τον Φορέα στη Ζάκυνθο που ασχολείται με την Καρέτα Καρέτα ή για το θαλάσσιο πάρκο της Αλοννήσου και το διασυνοριακό Πάρκο των Πρεσπών. Δεν είναι περίεργο ότι αυτοί οι φορείς μέχρι σήμερα συντηρούνταν με ευρωπαϊκά προγράμματα; Δεν αναφέρομαι μόνο στη φύση ως μια γενική έννοια, αναφέρομαι και στην οικονομική παραγωγή που στηρίζεται στη φύση. Για τα προϊόντα προέλευσης και τα φασόλια γίγαντες των Πρεσπών, για το δίκτυο οικοτουρισμού και μονοπατιών στην Πίνδο, για τις τουριστικές εγκαταστάσεις σε Αλόννησο και Ζάκυνθο. Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να παράγει οικονομία από το περιβάλλον, μόνο που καμία κυβέρνηση, μέχρι τώρα, δεν έκανε την αρχική επένδυση», επισήμανε.

Αναφερόμενος στον περιορισμό χρήσης πλαστικής σακούλας, ο Αν. ΥΠΕΝ τόνισε ότι «είχαμε 8πλάσια κατανάλωση από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Φτάναμε τις 400 τον χρόνο, όταν υπάρχουν χώρες στην Ευρώπη που καταναλώνουν πέντε». «Τα 3 λεπτά του περιβαλλοντικού τέλους, που εισπράττει η ΑΑΔΕ από κάθε σακούλα που χρησιμοποιούν οι πολίτες, αποδίδεται στον ΕΟΑΝ. Ο ΕΟΑΝ έχει υποχρέωση το σύνολο του ποσού αυτού να το δώσει ξανά στον καταναλωτή. Δεν θα κρατήσει ούτε ένα λεπτό η ελληνική πολιτεία. Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε πολίτης θα πάρει, μέσω των Δήμων, πλαστικές σακούλες πολλών χρήσεων ή πάνινες ή διχτάκια δωρεάν, από αυτό ακριβώς το τέλος. Σε ένα εξάμηνο θα αρχίσει να επιστρέφει το σύνολο του τέλους αυτού στον καταναλωτή. Η μία χοντρή πλαστική σακούλα πολλαπλών χρήσεων αντικαθιστά 400 με πεντακόσιες μικρές λεπτές πλαστικές σακούλες. Υποχρεωτικά όλες οι σακούλες έχουν barcode και ξέρουμε ποιος τις παρήγαγε και πότε, γιατί είχαμε ένα πολύ μεγάλο ρεύμα ανορθόδοξων εισαγωγών πλαστικής σακούλας από πρώτες ύλες που δεν ελέγχονταν. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική βιομηχανία πλαστικής σακούλας επικρότησε το μέτρο», ανέφερε.

Για το ζήτημα με την αποχέτευση λυμάτων, ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε πως «είναι κι αυτό ένα ζήτημα προστίμων και καθυστερήσεων για τη χώρα και έπρεπε να έρθει αυτή η κυβέρνηση σε περίοδο χρεοκοπίας και κοινωνικής πίεσης για να συζητηθούν πολύ μεγάλα και ακριβά έργα, ακόμα και στην Αττική». Υπογράμμισε ότι στην Ανατ. Αττική υπήρχε μια πολύ μεγάλη καθυστέρηση και «τώρα πλέον έχουν δρομολογηθεί πέντε πολύ μεγάλα έργα, ενώ τα λύματα δεν θα συλλέγονται σε ένα σημείο, ώστε να μην υπάρχει μεγάλη φόρτιση μόνο σε μία περιοχή, αλλά θα υπάρχει ομαλή περιβαλλοντική κατανομή των υποδομών διαχείρισης αποβλήτων. Ήδη έχουν δρομολογηθεί από την ΕΥΔΑΠ και προχωράνε, έχουν ήδη αποφασιστεί οι χωροθετήσεις».

Αναφορικά με το σοβαρό και δύσκολο θέμα της χρήσης παραλίας και αιγιαλού, ο κ. Φάμελλος επισήμανε ότι μέχρι σήμερα υπήρχε διάθεση του αιγιαλού χωρίς περιβαλλοντικές προϋποθέσεις. «Για πρώτη φορά εφέτος υπήρξε υπουργική απόφαση που έλεγε ότι η χρήση του αιγιαλού στις Προστατευόμενες Περιοχές γίνεται από τους Φορείς Διαχείρισης και με βάση τις προϋποθέσεις διαχείρισης του προστατευόμενου οικοτόπου ή είδους. Άρα, πχ. στον Σχινιά, που τώρα και εκεί δρομολογούνται μεγάλες παρεμβάσεις, γιατί καθυστερούσαν αποφάσεις κατεδάφισης επί 20ετίας, ο φορέας είναι εκείνος που θα αποφασίσει πού μπορούν να μπουν σωστά κέντρα εξυπηρέτησης λουομένων, αλλά και ομπρέλες», συμπληρώσε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Σχετικά με τους Δασικούς Χάρτες, σημείωσε ότι αυτοί δεν τροποποιούν δικαιώματα ιδιοκτησίας και δεν αναφέρονται στην ιδιοκτησία του πολίτη, αναφέρονται μόνο στον χαρακτήρα της χρήσης και στο είδος της περιοχής. Είναι το απαραίτητο υπόβαθρο για να υπάρχει Κτηματολόγιο και αναπτυξιακός σχεδιασμός. Πρέπει να ξέρει ο κάθε ένας πού είναι τι. «Πρόσφατα ολοκληρώσαμε και τη νομοθέτηση όλων των περιοχών Natura και η χώρα έχει ψηφιακό υπόβαθρο, ξέρουμε πού είναι Natura και πού δεν είναι. Οι Δασικοί Χάρτες μάς δίνουν τη δυνατότητα, αφού ξέρουμε το υπόβαθρο, να αναπτύξουμε και βόσκηση και καλλιέργεια, αλλά οργανωμένα. Ο Δασικός Χάρτης καταγράφει τη χρήση αγροτεμαχίου, αν είναι δηλαδή δασικό ή όχι, και δίνει τη δυνατότητα να εξαιρεθούν από αναδασωτέες περιοχές αν είχαν αποδεδειγμένη γεωργική χρήση και να καλλιεργηθούν και να πάρουν τις επιδοτήσεις τους οι αγρότες», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός.

Keywords
Τυχαία Θέματα