Tom Ford: Η ιστορία πίσω από 5 αρώματα που λατρεύουμε

09:24 25/10/2024 - Πηγή: Bovary

Tom Ford,  γεννημένος στο Τέξας, μεγαλωμένος στο Νέο Μεξικό τιτάνας της μόδας έχει ορίσει τη σφραγίδα του και στην αρωματοποιία. 

Τα αρώματά του, Tom Ford Beauty και Private Blend, έχουν λάβει πολλά βραβεία Fragrance Foundation παγκοσμίως, μια τιμή που δε γίνεται να προσπεράσει κάποιος. 

Είναι ένας σχεδιαστής που παραμένει πιστός στο DNA,

στην ταυτότητα των αρωμάτων, με αποτέλεσμα κάθε του δημιουργία να αναγνωρίζεται από τους γνώστες, λάτρεις της αρωματοποιίας και όχι μόνο.

Η αγάπη του Tom Ford για το άρωμα ξεκίνησε από την παιδική του ηλικία, με την  πρώτη του μυρωδιά να είναι το άρωμα της γιαγιάς του: Estée Lauder Youth Dew. Προσεγγίζει το άρωμα κινηματογραφικά, συνεργαζόμενος με αρωματοποιούς για να δημιουργήσει οσφρητικά πανοράματα - χρησιμοποιώντας αριστοτεχνικά τις ατελείωτες αποχρώσεις του αρώματος για να δημιουργήσει διάθεση, να ενισχύσει τη γοητεία, να καλέσει το μυαλό να ταξιδέψει και να ονειρευτεί. 

“Μπορείς να ζήσεις μια στιγμή στη ζωή με ένα άρωμα, μπορείς να ζήσεις την ίδια στιγμή στη ζωή με διαφορετικό άρωμα, και μπορείς να έχεις μια εντελώς διαφορετική αντίδραση”

Tom Ford

“Το άρωμα είναι ένα από τα πράγματα που αλλάζουν τη διάθεση και είναι απίστευτα σημαντικό να αλλάξεις τη διάθεσή σου”.

Tom Ford

Το Black Orchid, το οποίο κυκλοφόρησε το 2006, μπορούμε να πούμε ότι είναι το εμβληματικό του άρωμα. Ένα άρωμα που αρχικά τοποθετήθηκε για γυναίκες αλλά υιοθετήθηκε από άνδρες.

Ακολούθησε η παρουσίαση της premium σειράς Private Blend της Ford το 2007 με μια επιλογή από 12 αρώματα, πολλά από τα οποία παραμένουν best-seller σήμερα.

Παρόμοια με τον τρόπο που ο Ford έφερε επανάσταση στη μόδα όταν έγινε δημιουργικός διευθυντής της Gucci το 1994, επαναφέροντας τον αισθησιασμό και τον εκσυγχρονισμό, κάτι ανάλογο συνέβη και στην αρωματοποιία, κυρίως με την αποκάλυψη του Private Blend, η οποία ήταν πρωτοποριακή.

Το Tom Ford Private Blend αντιπροσωπεύει τη δημιουργικότητα χωρίς περιορισμούς—η παλέτα των εξαιρετικών συστατικών και η αφήγηση πίσω από κάθε άρωμα τα καθιστά συναρπαστικά.

"Η δεκαετία του 1990 αφορούσε τον μινιμαλισμό. Όλη η αρχιτεκτονική είχε καταρρεύσει, όλα ήταν άδεια, και τα ρούχα ήταν επίσης έτσι. Τα αρώματα έγιναν υδαρή και τα μπουκάλια ήταν διάφανα. Τώρα υπάρχει μια εκ νέου ανακάλυψη πραγμάτων που είναι πιο περίπλοκα. Είμαι πολύ πιο μπαρόκ στα γούστα μου”.

Tom Ford

“Αισθάνομαι τυχερός που οι αρωματοποιοί με τους οποίους έχω συνεργαστεί είναι από τους καλύτερους στην επιχείρηση. Είναι οι καλύτεροι σε αυτό που κάνουν και νιώθω τιμή να συνεργάζομαι μαζί τους. Δράττομαι κάθε ευκαιρία για να μάθω ό,τι μπορώ από αυτούς όσον αφορά την ποιότητα των συστατικών ή την έμπνευση για να κάνω τους ανθρώπους να ονειρεύονται”.

Tom Ford

Ο Ford παρέμεινε πάντα ανένδοτος ότι τα αρώματά του αψηφούν τις προκατειλημμένες έννοιες του φύλου.

“Λατρεύω το πώς τα κλασικά θηλυκά συστατικά, όπως τα λουλούδια, μπορούν να αναμειχθούν για να έχουν μια αρρενωπή γοητεία. Για παράδειγμα, το Neroli Portofino εξισορροπεί τις νότες λουλουδιών με νότες εσπεριδοειδών και κεχριμπαρένιους τόνους για να του δώσει περισσότερο βάθος και υφή. Ο πελάτης του Private Blend δεν ενδιαφέρεται απαραίτητα αν χαρακτηρίζεται ως αρσενικό ή θηλυκό. Θέλουν κάτι πολύτιμο και μοναδικό”.

Tom Ford

O Ford συγκλόνισε τη βιομηχανία για άλλη μια φορά το 2017 με το λανσάρισμα του Fucking Fabulous, μιας πρωτοποριακής -και ελαφρώς συγκλονιστικής επιτυχίας από πικραμύγδαλο, ίρις, δέρμα, σπόρος τόνκα και φασκόμηλο που εξαντλήθηκε σε μια μέρα και είναι μέχρι σήμερα το κορυφαίο λανσάρισμα Private Blend.

"Νομίζω ότι το άρωμα μπορεί να είναι πιο σημαντικό από τα ρούχα. Επειδή, όπως η μουσική ή το φαγητό, το άρωμα είναι ένα πολύ άμεσο αισθητηριακό διεγερτικό. Προκαλεί τις αισθήσεις, αναζωογονεί το συναίσθημα, τη μνήμη και το συναίσθημα”.

Tom Ford

Στο κολάζ που ακολουθεί συγκεντρώσαμε κάποια από τα δικά μας αγαπημένα Tom Ford αρώματα.

Tom Ford, Vanilla Sex:Το Vanilla Sex Eau de Parfum είναι μία μαξιμαλιστική έκφραση βανίλιας. Ένα από τα πιο περιζήτητα συστατικά της σύγχρονης αρωματοποιίας προσδίδει μία διάσταση στη σύνθεση του αρώματος πολύ διαφορετική από την καθιερωμένη.
Tom Ford, Black Orchid Eau De Parfum: Εμπνευσμένο από την αναζήτηση του Tom Ford για το τέλειο άνθος, την μαύρη ορχιδέα, το εμβληματικό Black Orchid είναι ένα μεθυστικό ελιξίριο από μαύρες ορχιδέες, μπαχαρικά και ζεστές νότες. Ένα πολυτελές και αισθησιακό άρωμα το Tom Ford Black Orchid είναι διαχρονικό και ταυτόχρονα σύγχρονο καθώς αποτελεί την αξέχαστη δήλωση εμβληματικού στυλ και κοσμοπολίτικης αίγλης.
Tom Ford, Lost Cherry: Αισθαντικό και γλυκό χάρη στον συνδυασμό μαύρων κερασιών και πικραμύγδαλου, αφήνει αρχικά νότες τριαντάφυλλου και ζεστού γιασεμιού, ενώ στο τέλος έχετε μία γήινη εσάνς από σανταλόξυλο και αιθέριο έλαιο βετιβέρ πάνω σας. To Private Blend Lost Cherry Eau de Parfum από τον Tom Ford είναι μία άκρως φθινοπωρινή, οσφρητική έκρηξη!
Tom Ford, Fucking Fabulous: Το Fucking Fabulous Body Spray με ένα διαχρονικό Oriental Leather άρωμα που διεγείρει τις αισθήσεις και σου κόβει την ανάσα. Εκπροσωπεί τις προσωπικές στιγμές, όπου η φαντασία γίνεται πραγματικότητα. 
Tom Ford, Neroli Portofino: Μια μοντέρνα κολόνια εμπνευσμένη από την ιταλική Ριβιέρα. Μοντέρνα ερμηνεία της εμβληματικής ιταλικής κολόνιας, το Neroli Portofino συνδυάζει τις σπιρτόζικες, αναζωογονητικές και φωτεινές νότες του νερολί με τις πιο γλυκές και ηλιόλουστες νότες της λεβάντας. Στην τελική πινελιά, η άμβρα ζεσταίνει το άρωμα, σαν υπόσχεση μοναδικότητας.

Πηγή: "The Fragrance Foundation

Διαβάστε περισσότερα στο bovary.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα