Η ιστορία μιας 45χρονης που δημιουργεί τα δικά της ρούχα από το 2019 και έχει εξοικονομήσει 3.600 ευρώ

09:28 19/11/2024 - Πηγή: Bovary

Όταν η Claire Mitchell μετακόμισε το 2019, θεωρούσε τον εαυτό της «μινιμαλίστρια». Ωστόσο καθώς έβγαζε τα ρούχα της από τις βαλίτσες μέσα στο νέο της σπίτι, στο Όβερτον του Χάμσαϊρ, συνειδητοποίησε ότι δεν ήταν τόσο συγκρατημένη όσο νόμιζε στην αγορά ρούχων.

«Συνειδητοποίησα ότι είχα πολλά ρούχα», παραδέχεται η ίδια μιλώντας στη Telegraph. «Ήμουν αρκετά μπερδεμένη. Το να έρχεσαι αντιμέτωπη με τα υπάρχοντά σου είναι κάτι αξιοσημείωτο».

Ωστόσο το θέαμα των ρούχων μέσα στο νέο της σπίτι της προκάλεσε

μία ακραία αντίδραση: η 45χρονη συντάκτρια κηπουρικής αποφάσισε να σταματήσει εντελώς την αγορά ρούχων και αντ' αυτού επέλεξε να επιδιορθώνει ή να δημιουργεί μόνη της κομμάτια από κουρτίνες, μαξιλαροθήκες ή να αναδημιουργεί τα ρούχα που είχε ήδη.

«Δεν έχω αγοράσει ρούχα από το 2019 – τώρα φτιάχνω τα δικά μου»

Άρχισε να παρακολουθεί στο Youtube διάφορα tutorial και έτσι κατάφερε να ράψει τσάντες, φούστες και άλλα κομμάτια. Ως πρώτο στόχο έθεσε να προσπαθήσει να κλείσει ένα μήνα δημιουργώντας ρούχα στη ραπτομηχανή της και ως δεύτερο να μην αγοράσει τίποτα μέχρι το Πάσχα.

Σύμφωνα με την Telegraph, που επικαλείται πρόσφατη έρευνα από τη British Wool, το ένα τρίτο των ανθρώπων δεν νιώθουν άνετα με το να επισκευάζουν τα ρούχα τους -κάτι που κάνει πιο εύκολο τη ρίψη τους στους κάδους και έπειτα στις χωματερές. Συγκεκριμένα, στη Βρετανία, πέρυσι περίπου 116 ρούχα ανά άτομο κατέληξαν στη χωματερή -σχεδόν διπλάσιος αριθμός σε σχέση με το 2022, με εν μέρει την ευθύνη της γρήγορης μόδας αλλά και την αδυναμία μας να παρατείνουμε τη ζωή των ρούχων μας.

Ωστόσο για τη Μίτσελ η αγορά ρούχων δεν αποτελούσε απλώς μια ανάγκη για ανανέωση της γκαρνταρόμπας, είχε μετατραπεί σε δεκανίκι έπειτα από μία κακή μέρα στη δουλειά καθώς είχε την πεποίθηση ότι όταν αγόραζε κάτι θα ένιωθε καλύτερα. Είχε μετατρέψει τις αγορές σε «θεραπεία» προκειμένου να έχει ένα δυνατό boost ντοπαμίνης όποτε δεν αισθανόταν καλά.

«Ήταν πραγματικά περίεργο για μένα στην αρχή να διακόψω τις αγορές, γιατί είχα συνηθίσει να κοιτάζω τις προσφορές στο διαδίκτυο ή να πηγαίνω σε φιλανθρωπικά μαγαζιά και κυριολεκτικά να τρελαίνομαι, οπότε έπρεπε να αλλάξω εντελώς νοοτροπία και αυτό μου ήταν δύσκολο. Ωστόσο σύντομα ανακάλυψα πόσο πιο δημιουργικούς συνδυασμούς έκανα με τα ρούχα που είχα ήδη, παρά με το να συλλέγω τόσα και να τα κρύβω στις ντουλάπες μου».

Όπως λέει η ίδια η διακοπή των αγορών και η δημιουργία δικών της σχεδίων της έδωσαν την ευκαιρία να αναπτύξει περισσότερο το στιλ της, το οποίο πλέον είναι «πολύ κομψό και αρκετά σκανδιναβικό... είμαι στα μέσα της δεκαετίας των 40, γνωρίζω τι μου ταιριάζει και στο στιλ και στο χρώμα».

Ένα χρόνο μετά, άρχισε να νιώθει ότι έφτιαχνε ποιοτικά ρούχα, σημειώνοντας τις πρώτες δημιουργίες σε ένα μικρό βιβλίο. Μια κάπα, μία τουίντ φούστα σε Α γραμμή και πολλά ακόμη.

Περίπου τα μισά από αυτά που φοράει είναι από την παλιά της γκαρνταρόμπα, τα άλλα μισά είναι φτιαγμένα στο χέρι, είτε casual είτε πιο ιδιαίτερα. Η ίδαι εκτός από την εργασία της διοργανώνει ομιλίες.

Η Claire Mitchell έχει εξοικονομήσει περίπου 3.500 ευρώ σε πέντε χρόνια

«Πολλές φορές οι άνθρωποι μου λένε ''πραγματικά αυτό το σύνολο είναι εκπληκτικό από που το πήρες;'', όταν ακούω τέτοιου είδους σχόλια νιώθω υπερήφανη για τον εαυτό μου, αλλά ξέρω ότι πέρασα από πολλά στάδια για να φτάσω μέχρι αυτό το σημείο», προσθέτει η ίδια.

Σχετικά με τους δικούς της ανθρώπους, λέει ότι ήταν υποστηρικτικοί, αλλά «αυτό που πραγματικά τους σοκάρει είναι ότι δεν αγοράζω ρούχα».

«Πλέον θέλω να είμαι περισσότερο ικανοποιημένη με τα αγαθά που έχω, παρά με το να θέλω να αποκτήσω περισσότερα».

Η Μίτσελ εξακολουθεί να ψωνίζει για τον 13χρονο γιο της, για φίλους της ή για τον σύζυγό της, και όπως λέει σε ορισμένες περιπτώσεις θα αγοράσει κάτι και για εκείνη «περιποιούμαι τον εαυτό μου αλλά με ένα όριο».

Η ίδια βρήκε έναν τρόπο να συνεχίσει να εκφράζεται μέσω της μόδας που της έχει εξοικονομήσει περίπου 3.584 ευρώ σε πέντε χρόνια και υπερασπίζεται τις παραδοσιακές, φιλικές προς τον πλανήτη αξίες. «Φυσικά μου λείπουν πτυχές του να αγοράζω ρούχα καθώς δεν υπάρχει τίποτα σαν αυτή τη συγκίνηση να επιστρέφεις σπίτι μετά από ένα κατάστημα ρούχων και να δοκιμάζεις τα πάντα, αλλά αυτός είναι ένας πιο αργός, πιο σκόπιμος τρόπος για να επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα».

5 συμβουλές της Claire για να τα καταφέρετε στο ράψιμο και να μην αγοράζετε νέα κομμάτια

Αξιολογήστε αυτό που έχετε ήδη

«Αν βγάλετε τα ρούχα σας έξω από τη ντουλάπα θα εκπλαγείτε με το τι μπορεί να βρείτε. Το έκανα αυτό με τη μητέρα μου και βρήκαμε 14 διαφορετικές ζακέτες. Αλήθεια πρόκειται να χρησιμοποιήσετε 14 διαφορετικές ζακέτες; Όχι. Αρκετά συχνά αγοράζουμε απλώς για να αγοράσουμε».

Πώς να ξεκινήσετε να ράβετε

«Σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε καθόλου να ράβετε μπορείτε να ξεκινήσετε να παρακολουθείτε βίντεο στα social media ή στο Youtube. Οι πλατφόρμες αυτές παρέχουν περιεχόμενο το οποίο απευθύνεται σε αρχάριους, δίνοντας πολύ καλές οδηγίες».

Ξεκινήστε απλά

«Προσπαθήστε να φτιάξετε πρώτα απλά ρούχα, όπως ένα παντελόνι, ένα φόρεμα ή μία φούστα. Αποφύγετε οτιδήποτε έχει πολλά φερμουάρ ή κουμπιά, γιατί είναι πολύ εύκολο να τα κάνετε λάθος. Αναζητήστε την πρόοδο, όχι την τελειότητα. Και μην χρησιμοποιείτε ακριβά υφάσματα για τις πρώτες σας προσπάθειες».

Με την πάροδο του χρόνου υπολογίστε πόσα χρήματα εξοικονομείτε

«Όταν περάσουν λίγοι μήνες αρχίστε να υπολογίζετε πόσα χρήματα εξοικονομείτε. Πραγματικά θα εκπλαγείτε. Με αυτά τα χρήματα μπορείτε να κάνετε τόσες άλλες δραστηριότητες, όπως να πάτε στο θέατρο, να απολαύσετε εμπειρίες, αντί να τα ξοδεύετε για να λάβετε ένα ''boost ντοπαμίνης'' που θα διαρκέσει ελάχιστα».

Βρείτε μια ομάδα

«Θα ήταν υπέροχο αν μπορούσατε να βρείτε μία κοινότητα, για παράδειγμα, η περιοχή μου φιλοξένησε μια βιώσιμη επίδειξη μόδας, που κάλυπτε όλους τους τρόπους για ένα στιλ πιο φιλικό προς το περιβάλλον, από την ανακύκλωση, μέχρι τις αγορές από δεύτερο χέρι και τα κομμάτια ραμμένα από εμάς. Βλέποντας λοιπόν τις δημιουργίες μου εκεί δε μπορούσα να μη νιώσω περήφανη και αυτό άξιζε περισσότερο από όλες τις αγορές».

Διαβάστε περισσότερα στο bovary.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα