Έρευνα ΓΣΕΒΕΕ: Δραματικές οι επιπτώσεις της πανδημίας στις μικρές & πολύ μικρές επιχειρήσεις

Μετά τη σταθερή σε γενικές γραμμές βελτίωση που είχε καταγραφεί τα τελευταία χρόνια, η οικονομική κατάσταση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων αντιστράφηκε απότομα και σε βάθος το τελευταίο εξάμηνο.

Αυτή τηνκατάσταση έρχεται να αποτυπώσει η εξαμηνιαία έρευνα οικονομικού κλίματος στιςμικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, την οποία εκπονεί το ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ.

Οι επιπτώσειςτης υγειονομικής κρίσης στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις είναισημαντικές, καθώς οι δείκτες οικονομικού κλίματος καταγράφουν σοβαρή μείωσηδείχνοντας

πως μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα η κατάσταση των μικρών και πολύεπιχειρήσεων έχει επιδεινωθεί δραματικά,θέτοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητά τους.

Η ραγδαίαμείωση της οικονομικής δραστηριότητας αρχίζει εκ νέου να αποτυπώνεται και στην αδυναμία καταβολής των υποχρεώσεων τόσοπρος το Δημόσιο όσο και προς τους ιδιώτες.

Αναβιώνει ο φαύλος κύκλος ύφεσης –υπερχρέωσης

Μέσα σε ένατόσο τοξικό για τις επιχειρήσεις περιβάλλον, όπου δημιουργούνται συνθήκες γιαεκτεταμένο και μαζικό κλείσιμο μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων πουαποτελούν τον βασικό πυλώνα απασχόλησης στην Ελλάδα, είναι μάλλον αμφίβολο πωςη ύφεση στην οποία ήδη έχει εισέλθει η ελληνική οικονομία θα είναι βραχύβια. Κιαυτό, ανεξάρτητα από τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι επιστήμονες της Υγείαςγια την αποτελεσματική αντιμετώπιση του COVID-19.

«Η αποψίλωση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων ισοδυναμεί μεαποψίλωση της εναπομείνασας από την δεκαετή οικονομική κρίση μεσαίας τάξηςθέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής», υπογραμμίζει η ΓΣΕΒΕΕ με αφορμή τααποτελέσματα της νέας αυτής έρευνας. Η Συνομοσπονδία των ΕΒΕ σημειώνειπαράλληλα ότι «είναι αναγκαίο τα μέχριτώρα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, τόσο για την ενίσχυση της ρευστότητας τωνεπιχειρήσεων, όσο και για την κάλυψη απώλειας των εισοδημάτων να διευρυνθούνκαι να συμπληρωθούν από ένα ρεαλιστικό πλαίσιο διευθέτησης και διαχείρισης τωνυποχρεώσεων τους».

Ανάμεσα στα ευρήματατης έρευνας κλίματος του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ, διακρίνουμε: τα εξής:

8 στις 10 επιχειρήσεις δήλωσαν πως η οικονομική κατάσταση της επιχείρησής τους επιδεινώθηκε κατά το προηγούμενο εξάμηνο έναντι μόλις 4,9% που δήλωσε ότι βελτιώθηκε και 15,1% που δήλωσε πως παρέμεινε αμετάβλητη8 στις 10 επιχειρήσεις δήλωσαν πως ο τζίρος τους μειώθηκε κατά το προηγούμενο εξάμηνο έναντι μόλις 5,6% που δήλωσε ότι αυξήθηκε. Μέσος όρος μείωσης του κύκλου εργασιών 46,4%.8 στις 10 επιχειρήσεις δήλωσαν πως μειώθηκε η ρευστότητα τους, έναντι μόλις του 5,4% δήλωσε ότι αυξήθηκε.1 στις 4 επιχειρήσεις δήλωσε πως έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία (ΦΠΑ, ΦΜΥ κλπ)1 στις 4 επιχειρήσεις δήλωσε πως έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον πρώην ΟΑΕΕ1 στις 6 επιχειρήσεις δήλωσε πως έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το πρώην ΙΚΑ1 στις 3 επιχειρήσεις που έχει ενοίκιο δήλωσε πως έχει καθυστερημένες οφειλές.1 στις 5 επιχειρήσεις δήλωσε πως έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες1 στις 4 επιχειρήσεις δήλωσε πως έχει καθυστερημένες οφειλές προς προμηθευτές1 στις 4 επιχειρήσεις έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές σε λογαριασμούς ενέργειας (ΔΕΗ, φυσικό αέριο), ενώ 1 στις 5 έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές σε λοιπούς λογαριασμούς (τηλέφωνο, ύδρευση).1 στις 6 των επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό προχώρησαν σε μείωση των θέσεων απασχόλησης κατά το προηγούμενο εξάμηνο. Με βάση τα στοιχεία της έρευνας εκτιμάται ότι το προηγούμενο εξάμηνο χάθηκαν 117.000 θέσεις απασχόλησης. 1 στις 7 των επιχειρήσεων που απασχολούν προσωπικό θα προχωρήσει σε μείωση των θέσεων απασχόλησης το επόμενο διάστημα, έναντι 6,7% που θα κάνει προσλήψεις. Από την επεξεργασία των επιμέρους στοιχείων εκτιμάται ότι το επόμενο εξάμηνο κινδυνεύουν να χαθούν 105.000 θέσεις απασχόλησης.

[Φωτογραφία από Pete Linforth από το Pixabay]

The post Έρευνα ΓΣΕΒΕΕ: Δραματικές οι επιπτώσεις της πανδημίας στις μικρές & πολύ μικρές επιχειρήσεις appeared first on MeatNews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα