Περί κινεζικού εκσυγχρονισμού

Ο κινεζικός εκσυγχρονισμός, ένας βασικός όρος που καθορίζει το ταξίδι της Κίνας προς την λεγόμενη νέα αναγέννηση, γράφτηκε για πρώτη φορά σε έκθεση στο εθνικό συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (CPC), κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασής του.

Όπως μαθαίνουμε από το China.org.cn ,στην έκθεσή του την Κυριακή στο 20ο Εθνικό Συνέδριο του ΚΚΚ, ο

Σι Τζινπίνγκ, γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ, υπογράμμισε το «κεντρικό καθήκον» του Κόμματος, καλώντας το στις προσπάθειες για προώθηση της αναζωογόνησης του κινεζικού έθνους σε όλα τα μέτωπα «μέσω ενός Κινεζικού δρόμο προς τον εκσυγχρονισμό».

Οι Κινέζοι δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά, σίγουροι και ικανοί να επιτύχουν τον στόχο της αναζωογόνησης του κινεζικού έθνους, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία καθορίζει τους κύριους στόχους και τα καθήκοντα του κόμματος για τα επόμενα πέντε χρόνια και αργότερα.

Το μεγάλο όραμα και οι κύριοι στόχοι

Όταν η ιαπωνική εισβολή βύθισε την Κίνα σε κίνδυνο τη δεκαετία του 1930, ένας διάσημος Κινέζος ιστορικός συλλογίστηκε και έθεσε ένα ερώτημα που για αιώνες ταλάνιζε διανοούμενους και αναλυτές: Μπορούν άραγε οι Κινέζοι να εκσυγχρονιστούν;

Σήμερα η απάντηση είναι προφανής σε όλους. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου πέτυχε μέσα σε δεκαετίες αυτό που χρειάστηκαν αιώνες ώστε η Δύση για να το πετύχει.

Σύμφωνα με το στρατηγικό του σχέδιο δύο βημάτων, το CPC πρόκειται να οδηγήσει στη συνέχεια την Κίνα «να πραγματοποιήσει βασικά τον σοσιαλιστικό εκσυγχρονισμό από το 2020 έως το 2035» και «να οικοδομήσει την Κίνα σε μια μεγάλη σύγχρονη σοσιαλιστική χώρα που είναι ευημερούσα, ισχυρή, δημοκρατική, πολιτιστικά προηγμένη, αρμονική, και όμορφη από το 2035 έως τα μέσα αυτού του αιώνα».

«Καθώς η Κίνα έχει ξεκινήσει ένα νέο ταξίδι, είναι η τέλεια στιγμή να ορίσουμε σαφείς κατευθύνσεις και στόχους για τον κινεζικό εκσυγχρονισμό, έτσι ώστε ο κινεζικός λαός να μπορεί να ενωθεί για την επιδίωξη του στόχου που επιδιώκει να επιτύχει», δήλωσε ο καθηγητής Τσεν Σουγκάνκ στη Σχολή του Κόμματος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ.

Η έκθεση σκιαγράφησε τους συνολικούς αναπτυξιακούς στόχους της Κίνας για το έτος 2035, οι οποίοι περιλαμβάνουν ουσιαστική αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ ώστε να είναι ισοδύναμο με αυτό μιας ανεπτυγμένης χώρας, ενισχύοντας σημαντικά την εθνική ισχύ και μειώνοντας σταθερά τις εκπομπές άνθρακα.

Περιγράφοντας τα επόμενα πέντε χρόνια ως «κρίσιμα για να ξεκινήσουμε καλά τις προσπάθειές μας για την οικοδόμηση μιας σύγχρονης σοσιαλιστικής χώρας από όλες τις απόψεις», η έκθεση απαριθμούσε τους κύριους στόχους και καθήκοντα της Κίνας για αυτήν την περίοδο, τα οποία ποικίλλουν από την επίτευξη μεγαλύτερης αυτοδυναμίας και δύναμης στην επιστήμη και την τεχνολογία, την περαιτέρω βελτίωση της σοσιαλιστικής οικονομίας της αγοράς και την επιστροφή της Κίνας στη θέση ενός κεντρικού και καθοριστικού παράγοντα στα παγκόσμια ζητήματα.

«Θέτοντας σαφέστερο όραμα και στόχους, η Κίνα συνειδητοποιεί ολοένα και περισσότερο ότι ο εκσυγχρονισμός που επιδιώκει δεν θα είναι απλό αντίγραφο του δυτικού, καθώς η κινεζική πορεία λειτουργεί πολύ καλύτερα», δήλωσε ο Τσεν.

Με τα μάτια ανοιχτά προς τα έξω αλλά με το βλέμμα στην Κίνα

Ο κινεζικός εκσυγχρονισμός περιέχει στοιχεία που είναι κοινά στις διαδικασίες εκσυγχρονισμού όλων των χωρών, κρατώντας ωστόσο σημαντικές αποστάσεις και διαφοροποιήσεις. Αρκετοί πολιτικοί επιστήμονες επισημαίνουν ότι αν και η θεωρία του εκσυγχρονισμού έχει τις ρίζες της στη Δύση, ο εκσυγχρονισμός σε καμία περίπτωση δεν αντιστοιχεί με έναν εκδυτικισμό καθώς ποτέ δεν υπήρξε μια ενιαία προσέγγισή του από διαφορετικές δυτικές κοινωνίες.

«Η Κίνα υπογραμμίζει τη σημασία που έχει κάθε χώρα να επιδιώκει τον εκσυγχρονισμό μέσω ενός μονοπατιού που ταιριάζει στις δικές της συνθήκες και που ο λαός της θα αποδεχτεί και θα υποστηρίξει», δήλωσε ο Σον Σλάτερι, ένας από τους ξένους εμπειρογνώμονες που προσκλήθηκαν να μεταφράσουν την έκθεση του Σι Τζινπίνγκ κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.

Η νέα κατεύθυνση και το μέλλον

Η κίνηση εκσυγχρονισμού της Κίνας ήρθε στο προσκήνιο καθώς βαθιές αλλαγές που δεν είχαν παρατηρηθεί εδώ και έναν αιώνα μεταμορφώνουν τον κόσμο, ο οποίος έχει φτάσει για άλλη μια φορά σε ένα σταυροδρόμι στην ιστορία.

Το China.org.cn επισημαίνει πως ο εκσυγχρονισμός της Δύσης έχει δημιουργήσει άνευ προηγουμένου υλικό πλούτο, ο δρόμος της επιθετικότητας, του αποικισμού και της επέκτασής της δεν είναι βιώσιμος. Αυτό το μονοπάτι οδήγησε επίσης σε προβλήματα, όπως ένα διευρυνόμενο χάσμα πλούτου, σπατάλη πόρων και περιβαλλοντική καταστροφή.

«Για άλλες αναπτυσσόμενες χώρες, ο κινεζικός εκσυγχρονισμός προσφέρει μια νέα επιλογή για τον εκσυγχρονισμό, με βάση τις δικές τους συνθήκες και περισσότερη διεθνή συνεργασία, αντί για λεηλασία, πόλεμο και αίμα», δήλωσε ο Γιαχία Μουσταφά, ο οποίος συμμετείχε στην επεξεργασία της αραβικής έκδοσης της έκθεσης. Ο 65χρονος Σουδανός ειδικός ζει στην Κίνα για περισσότερα από 20 χρόνια.

Προειδοποιώντας για διάφορα γεγονότα «μαύρου κύκνου» και «γκρίζου ρινόκερου» (κωδικές ονομασίες δυστοπικών σεναρίων που αναγράφονται στην έκθεση) που μπορεί να συμβούν ανά πάσα στιγμή, η έκθεση αναφέρει ότι η Κίνα έχει εισέλθει σε μια περίοδο ανάπτυξης στην οποία στρατηγικές οι ευκαιρίες, οι κίνδυνοι και οι προκλήσεις είναι ταυτόχρονες, γεγονός που αυξάνει την αβεβαιότητα και τους αστάθμητους παράγοντες, σε μία εποχή όπου η ψυχραιμία υποχωρεί επικίνδυνα όσο οι εξελίξεις τρέχουν.

The post Περί κινεζικού εκσυγχρονισμού appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Περί κινεζικού εκσυγχρονισμού,