Τι σηματοδοτεί η παραμονή του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος για 4ο χρόνο

 

Σε μια περίοδο που το μεταναστευτικό ζήτημα είναι ένα από τα θέματα που απασχολούν τη χώρα μας όχι μόνο στο εσωτερικό της αλλά και στο πλαίσιο των διεθνών σχέσεων , το Λιμενικό Σώμα διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια σειρά εξελίξεων και συμβάντων που δεν έχουν πάντα αίσια κατάληξη.

Φυσικά δεν αναφερόμαστε στα στελέχη που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους με την επί 24ωρου βάσης παρουσία τους στα λιμάνια όλης της χώρας αλλά και στην ακτογραμμή των θαλάσσιων συνόρων της πατρίδας.

Οι χειρισμοί σε μια σειρά από περιστατικά με δυσμενή κατάληξη βαραίνουν την ηγεσία του

Λιμενικού Σώματος έχοντας βέβαια και πολιτική ταυτότητα καθώς το ΥΝΑΝΠ διαμορφώνει την στρατηγική της κυβέρνησης μέσω της άρρηκτης σχέσης της με τον Αρχηγό του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. που στην προκειμένη περίπτωση αφορά στον Αντιναύαρχο ΛΣ Γεώργιο Αλεξανδράκη.

Βέβαια την ίδια ώρα που ο ίδιος Αρχηγός παραμένει στο τιμόνι του ΛΣ επί 3 χρόνια συνεχόμενα, 4 είναι οι Υπουργοί της Κυβέρνησης που αντικατέστησαν ο ένας τον άλλον και στην ουσία απορρόφησαν με την απομάκρυνσή τους το πολιτικό κόστος για μια σειρά από συμβάντα που διαμόρφωσαν αρνητική εικόνα για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η πρώτη θητεία του Αρχηγού Αντιναύαρχου ΛΣ Αλεξανδράκη Γεώργιο συνδυάστηκε με τον Γιάννη Πλακιωτάκη του οποίου αποτέλεσε προσωπική επιλογή ενώ ακολούθησε η σύντομη θητεία (υπηρεσιακή κυβέρνηση) του επίτιμου Ναυάρχου και μέχρι πρότινος Αρχηγού Θεοδώρου Κλιάρη με το ναυάγιο της Πύλου να έχει στιγματίσει την εικόνα της χώρας μας σε όλη την υφήλιο καθώς αναπάντητα μένουν ,μέχρι και τώρα, μια σειρά από ερωτήματα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες προκλήθηκε μια από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες.

Αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται η διαδικασία της κατάθεσης στον Συνήγορο του Πολίτη των Αξιωματικών και του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος για τους υπηρεσιακούς χειρισμούς κατά τη διαδικασία του ναυαγίου της Πύλου.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε πριν λίγες μέρες το μπλόκο που έβαλε σύσσωμη η αντιπολίτευση στην προσπάθεια της Κυβέρνησης να αντικαταστήσει τον επικεφαλής του Συνηγόρου του Πολίτη μία μέρα πριν καταθέσει ενώπιον της ανεξάρτητης Αρχής ο αρχηγός του Λιμενικού, Γιώργος Αλεξανδράκης, στο πλαίσιο της έρευνας για το πολύνεκρο ναυάγιο της .

Ένα χρόνο μετά το τραγικό συμβάν με τη δολοφονία του Αντώνη Καρυώτη στο λιμάνι του Πειραιά παραμένει θολό το τοπίο για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες που εκτυλίχθηκε ένα τόσο δραματικό περιστατικό που υποχρέωσαν τον τότε υπουργό Ναυτιλίας Μιλτιάδη  Βαρβιτσιώτη Μιλτιάδη να υποβάλει την παραίτησή του.

Αξίζει να αναφερθεί πως οι συνδικαλιστές του Λιμενικού Σώματος είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου προς τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος καθώς η Π.Ο.Λ. με συνεχείς επιστολές της είχε

καταγγείλει πως το λιμάνι του Πειραιά είχε μείνει ευάλωτο χωρίς επαρκές προσωπικό επειδή μεγάλος αριθμός στελεχών είχε αποσπαστεί στα γραφεία του Αρχηγού και του ΥΝΑΝΠ .

Η παρουσία του νέου Υπουργού Ναυτιλίας Χρήστου  Στυλιανίδη Χρήστου βρίσκει τον επί σειρά ετών Αρχηγό Αντιναύαρχο ΛΣ Γεώργιο  Αλεξανδράκη να διεκδικεί την παράταση της θητείας του με νομοθετική ρύθμιση και για 4ο χρόνο.

Προκαλεί εντύπωση η βεβαιότητα που επικρατεί για την  επέκταση της θητείας για 4ο χρόνο με Προεδρικό Διάταγμα  καθώς η Νέα Δημοκρατία ως αντιπολίτευση είχε ταχθεί εναντίον ανάλογης προσπάθειας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ  να επιμηκύνει την παραμονή του τότε Αρχηγού Αντιναύαρχου Σταμάτη Ράπτη για 4ο έτος κάτι που τελικά...δεν πέρασε.

Στο πολιτικό ανακάτεμα της τράπουλας θα πρέπει να αναφερθούν και τα ονόματα των Υφυπουργών που με Κυβέρνηση ΝΔ προσπάθησαν να δώσουν το προσωπικό τους στίγμα , Κωνσταντίνος Κατσαφάδος , Ιωάννης  Παππάς και Στέφανος  Γκίκας .

Στα ζητήματα που βαρύνουν τον Αρχηγό του ΛΣ τα οποία έχουν προκαλέσει και αντιδράσεις στο εσωτερικό της Κυβέρνησης είναι η σύλληψη του Διοικητή του τμήματος δίωξης ναρκωτικών ουσιών στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά ενώ το πρόσφατο περιστατικό με το ασθενοφόρο σκάφος του Λιμενικού που αντί να σώζει ζωές στα νησιά του  Αργοσαρωνικού βρέθηκε να "ποζάρει" στη ΔΕΘ εξέθεσε ανεπανόρθωτα τον Υπουργό Ναυτιλίας.

Αποτέλεσμα της τραγικής αυτής κίνησης του Αρχηγείου ήταν να χαθεί η ζωή ενός νέου ανθρώπου μετά από τροχαίο στην Αίγινα αφού δεν υπήρχε μέσο να τον μεταφέρει εγκαίρως σε νοσοκομείο.

Ακόμη και εντός του Σώματος πολλές είναι οι αντιδράσεις στην προοπτική παραμονής του Αρχηγού για 4 έτος αφού ακόμη και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έχουν διακόψει κάθε είδους επικοινωνία με τον Αρχηγό ,με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών Π.Ο.Λ να καταγγέλλει ότι αντί από τη θεσμική του θέση να είναι στο πλευρό των στελεχών ο Αρχηγός του Σώματος βρίσκεται απέναντι στους Λιμενικούς .

Είθισται όταν το κλίμα βαραίνει στη θητεία των Αρχηγών των Σωμάτων Ασφαλείας ο πρωθυπουργός της χώρας να επιλέγει την φυσική εξέλιξη και την αντικατάστασή τους ιδίως αν έχουν παραμονή άνω των δύο ετών . Βέβαια ίσως να υπάρχουν και περιπτώσεις που δυνάμεις με όχι αμιγώς πολιτικό χαρακτήρα επιβάλουν μία διαφορετική επιλογή .

The post Τι σηματοδοτεί η παραμονή του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος για 4ο χρόνο  appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αρχηγού, Λιμενικού Σώματος,archigou, limenikou somatos