Ιράν. Τι απέγινε το Παλάτι της Χλιδής του τελευταίου Σάχη της Περσίας. Δείτε πως μετέτρεψαν σε μουσείο «αντιαμερικανικής τέχνης» την πρώην πρεσβεία των ΗΠΑ (φωτο)

Οι πόλεις του Ιράν είναι oι καρποί μίας ιστορικής πορείας χιλιάδων χρόνων. Οι δρόμοι, τα μνημεία, η αρχιτεκτονική είναι ένα κράμα πολιτιστικών επιρροών διαφόρων ιστορικών περιόδων. Η Περσία έχει πάνω από 7 χιλιάδες χρόνια ιστορίας και  είναι η γενέτειρα της πρώτης μεγάλης παγκόσμιας αυτοκρατορίας, των Αχαιμενιδών.

Το Ιράν βρίσκεται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, τη Δυτική Ασία, και συνορεύει στα βόρεια με την Κασπία θάλασσα και στα νότια με τον Περσικό κόλπο. Έχει πάνω από 77 εκατομμύρια πληθυσμό. Μία περιήγηση στη χώρα ισοδυναμεί με ένα ταξίδι στην ιστορία

από την περσική αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη ισλαμική δημοκρατία. Οι φωτογραφίες της συνεργάτιδος μας Δήμητρας Στασινοπούλου που περιηγήθηκε στο Ιράν.

Έχει 20 αξιοθέατα παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που έχουν καταγραφεί από την λίστα της UNESCO, όπως η Περσέπολη (Σιράζ), η πλατεία Νάγκσε Τζαχάν (Ισφαχάν), Μπισοτούν (Κερανσάχ)  και ένα αξιοθέατο παγκόσμιας φυσικής κληρονομιάς που είναι η έρημος Λουτ.  Η Τεχεράνη είναι γεμάτη ιστορικά κτίρια. Το εντυπωσιακότερο όλων είναι το παλάτι Γκολεστάν.  Από εκεί έφυγε στις 16 Ιανουαρίου του 1979, ο Σάχης, δηλαδή ο βασιλιάς του Ιράν, Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί, που εγκατέλειψε τη χώρα για να γλυτώσει από την οργή των ισλαμιστών. Έτσι επικράτησε το καθεστώς Χομεϊνί και το Ιράν πλέον αυτοπροσδιορίζεται ως Ισλαμική δημοκρατία.

Το Γκολεστάν, το Παλάτι της Χλιδής του τελευταίου Σάχη της Περσίας εκτείνεται σε μία επιφάνεια 53.000 τετραγωνικών μέτρων. εκεί εκτίθενται οι εντυπωσιακοί μαρμάρινοι θρόνοι και οι θησαυροί των Κατζάρων. Dimitra Stasinopoulou ©

Κατά μήκος των 53.000 τετραγωνικών που καλύπτει το τεράστιο παλάτι εκτείνονται βασιλικοί κήποι και πολυτελή κτίσματα. Η πτέρυγα με τους τοίχους που είναι καλυμμένοι με καθρέπτες είναι ένα μοναδικό θέαμα στον κόσμο. Οι αίθουσες είναι επενδυμένες με πολύτιμα μέταλλα, δώρα και λάφυρα από Ανατολή και Δύση. Προσεγμένα φυτά και σπάνια βλάστηση συνθέτουν το εντυπωσιακό τοπίο που αντικρίζει ο επισκέπτης.

Το εσωτερικό του παλατιού Γκολεστάν. Dimitra Stasinopoulou ©Λουτρά του παλατιού. Dimitra Stasinopoulou ©

Σε κοντινή απόσταση από το παλάτι βρίσκεται ένα άλλο σήμα κατατεθέν της πόλης, το οποίο αντικατοπτρίζει μία πιο σύγχρονη πτυχή της ιρανικής ιστορίας. Το κτίριο που στέγαζε την αμερικανική πρεσβεία μέχρι το 1979 έχει πλέον μετατραπεί σε μουσείο αντιαμερικανικής τέχνης.

Έκθεμα του μουσείου που απεικονίζει αμερικανούς στρατιώτες πάνω στα πτώματα Ιρανών. Dimitra Stasinopoulou ©Εκθέματα του μουσείου που στεγάζεται στην πρώην Αμερικανική Πρεσβεία. Dimitra Stasinopoulou ©Έκθεμα του μουσείου. Dimitra Stasinopoulou ©

Ακόμα και εξωτερικοί τοίχοι της πρώην αμερικανικής πρεσβείας κοσμούνται από αντιαμερικανικά γκράφιτι.

Γκράφιτι που απεικονίζει το Άγαλμα της Ελευθερίας παραμορφωμένο. Dimitra Stasinopoulou ©Η είσοδος του αντιαμερικανικού μουσείου. Dimitra Stasinopoulou ©

Μία από τις ιστορικότερες πόλεις του Ιράν είναι η Περσέπολη. Όπως μαρτυρά το όνομά της, πρόκειται για την πρωτεύουσα της πρώτης περσικής αυτοκρατορίας. Σήμερα, είναι γεμάτη από αρχαία ερείπια, μνημεία και έργα τέχνης χιλιάδων ετών.

Μνημεία στην Περσέπολη. Dimitra Stasinopoulou ©Αρχαίο περσικό μνημείο. Dimitra Stasinopoulou ©Αρχαίοι κίονες και ερείπια περσικών κτισμάτων. Dimitra Stasinopoulou ©

Το Ισλάμ έχει επίσης αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του στη χώρα. Το Ιράν έχει εκατοντάδες μεγαλοπρεπή τζαμιά με πελώριους μιναρέδες που κρύβουν αιώνες ιστορίας. Το τζαμί Βακίλ, που βρίσκεται στο Σιράζ, την πέμπτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, χτίστηκε τον 18ο αιώνα και καλύπτει μία έκταση 8.660 τετραγωνικών μέτρων.

Το εσωτερικό του τζαμιού Βακίλ. Dimitra Stasinopoulou ©Η είσοδος του τζαμιού Βακίλ. Dimitra Stasinopoulou ©

Όλες οι φωτογραφίες προέρχονται από το αρχείο της φωτογράφου Δήμητρας Στασινοπούλου

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Αποκαλυπτικά μαγιό, κοντές φούστες και τζιν παντελόνια! Το Ιράν πριν από την επανάσταση του 1979. Πώς το θεοκρατικό καθεστώς, άλλαξε τη χώρα και επέβαλε αυστηρά μέτρα σε βάρος των γυναικών

The post Ιράν. Τι απέγινε το Παλάτι της Χλιδής του τελευταίου Σάχη της Περσίας. Δείτε πως μετέτρεψαν σε μουσείο «αντιαμερικανικής τέχνης» την πρώην πρεσβεία των ΗΠΑ (φωτο) appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα