«Ξεσκότισέ με». Πως προέκυψε η έκφραση μετά την συνάντηση του φιλόσοφου Διογένη με τον Μέγα Αλέξανδρο. Γιατί ο Μακεδόνας βασιλιάς δεν το θεώρησε προσβολή
Ο Μέγας Αλέξανδρος, όντας βασιλιάς, γνώριζε καλά την ιδιοσυγκρασία των φιλοσόφων της εποχής του. Έχοντας μεγαλώσει κάτω από τις διδαχές του δασκάλου του Αριστοτέλη, είχε μάθει να εκτιμά τις ουσιαστικές συζητήσεις και να αντιλαμβάνεται τα νοήματα των συνομιλητών του.
Η συνάντηση του Αλέξανδρου με τον φιλόσοφο Διογένη
Στην Αθήνα ο Διογένης ήρθε σε επαφή με την φιλοσοφική σχολή του κυνισμού και με τον ιδρυτή της, τον Αντισθένη. Υιοθέτησε την φιλοσοφία και σταδιακά απέταξε καθετί περιττό από την καθημερινότητά του.
Ένα γνωστό περιστατικό που έχει διασωθεί αναφέρει ότι κάποτε ένας απεσταλμένος του άρχοντα, βλέποντάς τον, θέλησε να τον χλευάσει λέγοντας: «Α, Διογένη! Αν μάθαινες να μην είσαι ανυπότακτος και αν κολάκευες λιγάκι τον άρχοντα, δεν θα ήσουν αναγκασμένος να τρως συνέχεια φακές».
Τότε, λέγεται ότι ο Διογένης σταμάτησε να τρώει, κοίταξε στα μάτια τον πλούσιο συνομιλητή του και αποκρίθηκε: «Αν μάθαινες να τρως λίγες φακές, δεν θα ήσουν αναγκασμένος να υπακούς και να κολακεύεις συνέχεια τον άρχοντα».
Από την άλλη, όταν τυχόν τον κορόιδευαν που οι Σινωπείς τον είχαν εξορίσει, συνήθιζε να λέει: «Εγώ τους καταδίκασα να μείνουν εκεί».
«Ξεσκότισέ με, Αλέξανδρε»Κάποια στιγμή, ένας αριστοκράτης της Κορίνθου είδε τον Διογένη και αποφάσισε ότι τον ήθελε στο σπίτι του για να αναλάβει την διδασκαλία των παιδιών του. Έτσι, ο φιλόσοφος εγκαταστάθηκε στην Κόρινθο. Εκεί έμελλε να συναντήσει και τον Μέγα Αλέξανδρο.
Διαβάστε ακόμα: Ο Μέγας Αλέξανδρος «θάφτηκε ζωντανός και πέθανε από ασφυξία». Η ανατρεπτική θεωρία που διατύπωσε ομάδα επιστημόνων από τη Νέα Ζηλανδία. Που βασίζεται ο επιστημονικός ισχυρισμός τους
Σύμφωνα με τον Πλούταρχο, ο Μακεδόνας βασιλιάς επισκέφθηκε την πόλη το 336 π.Χ. ως επικεφαλής του πανελληνίου συνεδρίου. Έχοντας ακουστά τη φήμη του Διογένη, εξέφρασε την επιθυμία να τον γνωρίσει προσωπικά. Η απάντηση του φιλοσόφου όταν το έμαθε ήταν… κυνική.
Εγώ δεν θέλω να τον δω. Εάν θέλει αυτός ας έρθει να με δει.
Ο Αλέξανδρος ήταν συνηθισμένος να τον παρακαλούν για λίγο από τον χρόνο του, για μία συνάντηση ή μια κουβέντα μαζί του. Γι’ αυτό και η άρνηση του Διογένη τον εντυπωσίασε. Έτσι, αποφάσισε πράγματι να πάει ο ίδιος να τον συναντήσει.
«Είμαι ο Άρχων Αλέξανδρος», του συστήθηκε όταν βρέθηκε μπροστά του.
«Κι εγώ είμαι ο Διογένης ο Κύων», αποκρίθηκε ατάραχα ο φιλόσοφος.
«Δεν με φοβάσαι;»
«Και τί είσαι; Καλό ή κακό;».
Οι απαντήσεις του Διογένη αιφνιδίασαν τον Αλέξανδρο. Δεν θα μπορούσε ποτέ να πει για τον εαυτό του ότι είναι κακός. Αν όμως από την άλλη, αν ισχυριζόταν ότι ήταν καλός, θα έπρεπε να παραδεχθεί ότι η προηγούμενη ερώτησή του δεν ευσταθούσε. Γιατί να φοβάται κάποιος κάτι καλό;
Έτσι, υπεκφεύγοντας, αποφάσισε να ρωτήσει τον Διογένη τι χάρη ήθελε από εκείνον. Τότε ο Διογένης του είπε:
Αποσκότησόν με
Σε νέα ελληνικά, «βγάλε με από το σκοτάδι». Η ετοιμόλογη απάντηση του φιλοσόφου είχε διττή ερμηνεία. Μεταφορικά, μπορεί να ερμηνευθεί ως «βγάλε με από τη λήθη, δείξε μου την αλήθεια». Δεδομένης όμως της συγκυρίας, καθώς ο Αλέξανδρος στεκόταν όρθιος μπροστά από τον καθιστό Διογένη κρύβοντάς του τον ήλιο, η φράση μπορεί να εκληφθεί και κυριολεκτικά.
«Σταμάτα να μου κρύβεις τον ήλιο», ήτοι «κάνε στην άκρη» ή σε λαϊκή απόδοση «ξεσκότισέ με«. Άλλωστε, για τους κυνικούς, η ζεστασιά του ήλιου θεωρούταν το ύψιστο αγαθό.
Ο Αλέξανδρος κατάλαβε το λογοπαίγνιο και ενοχλήθηκε ελαφρώς από την αναίδεια του φιλοσόφου. Εκτίμησε όμως την ετοιμόλογη και εύστροφη απάντηση. Έτσι, ξεκίνησε μια μακρά συζήτηση με τον Διογένη, την οποία κατέγραψε και μας διέσωσε ο Δίονας ο Πλουσαραίος.
Όπως διαβάζουμε, ο Διογένης συμφωνεί με την σωκρατική αντίληψη περί γνώσεως.
«Νομίζεις, λέει στον Μέγα Αλέξανδρο πως μπορεί να οδηγεί άρμα εκείνος που δεν μπορεί να κρατήσει τα ηνία; Ή εκείνος που δεν ξέρει να κυβερνήσει είναι κυβερνήτης;»
Ο Αλέξανδρος τότε, ανήσυχος μήπως θεωρηθεί ότι δεν γνωρίζει να βασιλεύει, αποκρίνεται πολύ εύστοχα: «Ποιος διδάσκει την βασιλική τέχνη που πρέπει να μεταβεί κανείς για να την μάθει;»
Ο Διογένης του εξήγησε πως η μόρφωση είναι δυο ειδών: η θεία, δηλαδή η έμφυτη, και η «ανθρώπινη», δηλαδή η επίκτητη.
Η σωστή και ολοκληρωμένη μόρφωση επιτυγχάνεται από τον συνδυασμό τους. Με άλλα λόγια, ο άρχοντας, ο ιατρός, ο δάσκαλος πρέπει από τη μία να διαθέτει την έμφυτη κλίση να ηγηθεί, να περιθάλψει και να διδάξει αντίστοιχα, και από την άλλη, να εμπλουτίσει το ταλέντο αυτό με προσωπική μελέτη. Πρόκειται για μία άποψη αυτή που επικρατεί μέχρι και σήμερα στην παιδαγωγική επιστήμη και αποτελεί την βάση του επαγγελματικού προσανατολισμού.
Ο Διογένης πίστευε ακράδαντα ότι όποιος έχει την θεϊκή-έμφυτη μόρφωση, εύκολα αποκτά και την ανθρώπινη.
Τέλος, εξήγησε στον Αλέξανδρο πότε ένας βασιλέας είναι ωφέλιμος. Σύμφωνα με τον αρχαίο φιλόσοφο, η ωφελιμότητα ενός βασιλιά κρίνεται από το εάν είναι ωφέλιμος στο λαό.
«Εάν κατακτήσεις όλη την Ευρώπη και δεν ωφελήσεις τον λαό, τότε δεν είσαι ωφέλιμος. Εάν κατακτήσεις όλη την Αφρική και την Ασία και δεν ωφελήσεις τον λαό, πάλι δεν είσαι ωφέλιμος. Ακόμα και εάν περάσεις τις στήλες του Ηρακλέους και διανύσεις όλο τον ωκεανό και κατακτήσεις αυτή την ήπειρο που είναι μεγαλύτερη της Ασίας και δεν ωφελήσεις τον λαό, πάλι δεν είσαι ωφέλιμος γιατί δεν ωφελείς το σύνολο».
Μετά την πολύωρη κουβέντα τους, ο Αλέξανδρος έφυγε γοητευμένος με την γλαφυρότητα και τη σοφία του Διογένη. Αποφάσισε να τον αποχαιρετήσει με μία φράση που έμεινε στην ιστορία.
Αν δεν ήμουν Αλέξανδρος, θα ήθελα να ήμουν Διογένης
Σύμφωνα με τον Διογένη τον Λαέρτιο, ο Διογένης ο Κυνικός και ο Μέγας Αλέξανδρος πέθαναν την ίδια χρονιά, το 323 π.Χ. Ο Λαέρτιος μάλιστα αναφέρει ότι πέθαναν ακριβώς την ίδια μέρα, γεγονός που πιθανότατα αποτελεί αστικό θρύλο.
Στα Καλάμια Κορινθίας υπάρχει ένα εντυπωσιακό άγαλμα που απαθανατίζει την συνάντηση των δύο σπουδαίων αρχαίων προσωπικοτήτων.
Ο Διογένης καθιστός, κάνει νεύμα στον Αλέξανδρο που παραπέμπει στην ιστορική φράση «Αποσκότησόν με». Σε λαϊκή απόδοση, το απόφθεγμα του μεγάλου φιλοσόφου επιβιώνει μέχρι σήμερα. «Ξεσκότισέ με» είναι μία φράση που χρησιμοποιείται περιπαικτικά, με παρόμοια έννοια.
Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Πώς ο Μέγας Αλέξανδρος μάντεψε σωστά τον πολεμικό τέχνασμα των ανυπότακτων Θρακών και τους αιφνιδίασε με την ευστροφία τουThe post «Ξεσκότισέ με». Πως προέκυψε η έκφραση μετά την συνάντηση του φιλόσοφου Διογένη με τον Μέγα Αλέξανδρο. Γιατί ο Μακεδόνας βασιλιάς δεν το θεώρησε προσβολή appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- Survivor: Ποια παίκτρια αποχώρησε χθες από το ριάλιτι επιβίωσης
- Άγριες Μέλισσες: Νέος πόλεμος ανάμεσα σε Δούκα και Βόσκαρη
- Αυστηρό lockdown: Τι μένει ανοιχτό και τι κλείνει μέχρι να μειωθούν τα κρούσματα – Σκέψεις και για περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις τα Σαββατοκύριακα – magdasnews.gr
- Νέα μεταγραφή στον Ολυμπιακό! Ξηλώνεται για ταλεντάρα ο Μαρινάκης – Δίνει 1,5 εκατ. για τον… | Sportdog Team
- 3 γλυκά με λίγες θερμίδες που μπορείς να φας χωρίς τύψεις
- TV Guide: Οι εξελίξεις στις σειρές και οι ταινίες που θα δούμε στην τηλεόραση την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου
- 8 πράγματα που ανυπομονώ να κάνω (ως μαμά) όταν τελειώσει όλο αυτό
- «Ξεσκότισέ με». Πως προέκυψε η έκφραση μετά την συνάντηση του φιλόσοφου Διογένη με τον Μέγα Αλέξανδρο. Γιατί ο Μακεδόνας βασιλιάς δεν το θεώρησε προσβολή
- Online Agenda: 23 προτάσεις με ταινίες, παραστάσεις, συναυλίες για σήμερα 4 Φεβρουαρίου
- Οι Γάλλοι δημιουργοί κόμικς απειλούν με μποϊκοτάζ σε διεθνές φεστιβάλ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Mixani tou Xronou
- Τελευταία Νέα Mixani tou Xronou
- «Ξεσκότισέ με». Πως προέκυψε η έκφραση μετά την συνάντηση του φιλόσοφου Διογένη με τον Μέγα Αλέξανδρο. Γιατί ο Μακεδόνας βασιλιάς δεν το θεώρησε προσβολή
- Πέτρος Φιλιππίδης. Νοσηλεύεται με συμπτώματα εγκεφαλικού- Τι αναφέρει η ανακοίνωση της οικογένειας του
- Ρωσία. Ένα αστείο στο Twitter οδήγησε δημοσιογράφο για 25μέρες στη φυλακή. Πάνοπλοι αστυνομικοί τον συνέλαβαν την ώρα που πήγαινε βόλτα το γιο του
- Ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες για τις Χρυσές Σφαίρες 2021. Σάρωσαν The Crown και Mank
- Ιωάννινα. Εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του εκπαιδευτικού αεροσκάφους που αγνοείτο από την Κυριακή. Το σημείο είχε υποδείξει ένα καναντέρ που συμμετείχε στις έρευνες
- Στο νοσοκομείο εκτάκτως ο Πέτρος Φιλιππίδης. Κατέρρευσε έπειτα από λιποθυμικό επεισόδιο στο σπίτι του
- Φρίκη στα Χανιά με αποκεφαλισμένο πτώμα 68χρονου. Βρέθηκε μισοφαγωμένο πιθανότατα από τα σκυλιά του- Τι εξετάζουν οι αρχές
- Στα 1.151 τα κρούσματα κορονοϊού, 612 στην Αττική, τα 209 στο κέντρο της Αθήνας. 246 οι διασωληνωμένοι και 27 θάνατοι. Αύξηση σε Αχαΐα και Θεσσαλονίκη
- Τσιόδρας: Ανησυχία για Αττική, Αχαΐα, Λασίθι – Θα έχουμε 7.000-8.000 νέα κρούσματα ανά εβδομάδα – Οι μεταλλάξεις κινούνται στο 40%
- AstraZeneca: «Όχι» στη χορήγησή του εμβολίου στους άνω των 65 θα εισηγηθούν και οι Έλληνες ειδικοί. Εμβόλιο για τις μεταλλάξεις από την εταιρεία μέχρι το φθινόπωρο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- Νέα μεταγραφή στον Ολυμπιακό! Ξηλώνεται για ταλεντάρα ο Μαρινάκης – Δίνει 1,5 εκατ. για τον… | Sportdog Team
- Ηρακλής: «Η Μίκρα, ένα από τα καλύτερα προπονητήρια στην Ελλάδα»
- Τα ribbed tops είναι η πιο stylish προσθήκη της γκαρνταρόμπας σου αυτή τη σεζόν
- Πρόσκληση συμμετοχής στο 10o Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών «Τα 12 Κουπέ»
- Οι Γάλλοι δημιουργοί κόμικς απειλούν με μποϊκοτάζ σε διεθνές φεστιβάλ
- TV Guide: Οι εξελίξεις στις σειρές και οι ταινίες που θα δούμε στην τηλεόραση την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου
- Άγριες Μέλισσες: Νέος πόλεμος ανάμεσα σε Δούκα και Βόσκαρη
- 8 πράγματα που ανυπομονώ να κάνω (ως μαμά) όταν τελειώσει όλο αυτό
- 3 γλυκά με λίγες θερμίδες που μπορείς να φας χωρίς τύψεις