Έντονο διπλωματικό παρασκήνιο για την επανέναρξη διαλόγου με την Τουρκία – Οι όροι που θέτει ο Κ. Μητσοτάκης

Οργιώδες διπλωματικό παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη, προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες και να επανεκκινήσουν οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η διαμεσολαβητική προσπάθεια που ξεκίνησε από το Βερολίνο έχει στόχο να φέρει τις δύο πλευρές στο τραπέζι ακόμη και πριν από την Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνει μήνυμα στην Άγκυρα ότι η Αθήνα

είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις διερευνητικές επαφές από εκεί που σταμάτησαν το 2016 και με μοναδικό θέμα τον καθορισμό της ΑΟΖ. Επίσης, αυτό που τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ότι η προσπάθεια αποκλιμάκωσης από την πλευρά της Τουρκίας πρέπει να έχει διάρκεια και να δημιουργεί κλίμα εμπιστοσύνης.

Αυτό που ουσιαστικά προβληματίζει την ελληνική πλευρά είναι το ενδεχόμενο να βρισκόμαστε μπροστά σε μια τεχνητή και πρόσκαιρη αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας, ώστε να αποφύγει τις κυρώσεις που θα μπορούσαν να συζητηθούν στην σύνοδο κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου. Το χειρότερο σενάριο θα ήταν να παρέλθει η ημερομηνία της συνόδου και η Αθήνα στην συνέχεια να βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με νέα επεισόδια τουρκικών προκλήσεων.

Χθες στις κοινές δηλώσεις του με τον Σαρλ Μισέλ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα ότι υπάρχει χρόνος -πριν αλλά και μετά τη Σύνοδο Κορυφής- να συνεχίσει το πρώτο ενθαρρυντικό βήμα απεμπλοκής από αυτή την κρίση.

«Και η αποκλιμάκωση στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο πρέπει να έχει συνέχεια, πρέπει να έχει συνέπεια. Γιατί έτσι μόνο θα δημιουργηθεί το απαραίτητο πρόσφορο έδαφος για να καρποφορήσει ο διάλογος, στον οποίο η Ελλάδα -φυσικά- είναι πάντα ανοιχτή. […] Και εφόσον έχουμε απτά δείγματα γραφής κι αυτά συνεχιστούν, είμαστε έτοιμοι να εκκινήσουμε άμεσα -το τονίζω- άμεσα διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, σχετικά με τη μία μείζονα διαφορά την οποία έχουμε: Την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ δηλαδή, Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

» Γιατί θυμίζω -και θα το ξαναπώ- ότι μέχρι να υπάρξει οριστική οριοθέτηση με συμφωνία των δύο μερών ή με απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας απαγορεύει μονομερείς ενέργειες. Συνεπώς, ο καλόπιστος διάλογος με βάση το Διεθνές Δίκαιο πρέπει να είναι ο μόνος δρόμος. Και σε αυτόν είναι προσηλωμένη η Ελλάδα» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφορικά με το πώς θα επανεκκινήσει ο ελληνοτουρκικός διάλογος, εάν αυτό καταστεί εφικτό, η Αθήνα προτιμά σε πρώτη φάση μια επανάληψη της τριμερούς του Βερολίνου, με τους διπλωματικούς συμβούλους της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Γερμανίας.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός χθες με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να υποδεχθεί 1.553 πρόσφυγες από όλα τα ελληνικά νησιά.

Οι πρόσφυγες είναι μέλη οικογενειών που έχουν αιτηθεί και λάβει άσυλο.

Πρόκειται για μια θετική κίνηση η οποία επαναφέρει στην ευρωπαϊκή συζήτηση το ζήτημα της μετεγκατάστασης προσφύγων και της ανακούφισης των χωρών πρώτης υποδοχής ενόψει και των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κοινό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο που θα παρουσιαστούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

Keywords
Τυχαία Θέματα