Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα αλλάζει όλα σε Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και Χρηματιστήριο

Από την εποχή που πρωθυπουργός της χώρας ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης  και σύμβουλός του σε θέματα αγορών και τραπεζών ήταν ο Γιώργος Ζαββός, νυν υφυπουργός Οικονομικών, έχουν περάσει 30 χρόνια.

Στο μεσοδιάστημα η αγορά έφτασε στο ζενίθ πιάνοντας σχεδόν τις 6.500 μονάδες το… βρόμικο ’99, ακολούθησε μετά από μία δεκαετία σχεδόν η οικονομική κρίση, έγιναν τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών (σ.σ. τέσσερις με την πρώτη παρέμβαση του

Γιώργου Αλογοσκούφη), έμεινε κλειστή (σ.σ. πρωτοφανές, λες και είχαμε πόλεμο) για περίπου δύο μήνες μετά το τραγικό δημοψήφισμα και τα capital controls του αλλοπρόσαλλου ΣΥΡΙΖΑ που νόμιζε ότι κάτι έκανε (…), χωρίς στην ουσία κανένα νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας της εποπτικής αρχής, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τη στιγμή που χρηματιστηριακά ο κόσμος άλλαζε. Το αποκορύφωμα της ελληνικής γύμνιας περί τα χρηματιστηριακά ήταν το σκάνδαλο της Folli Follie, που οι ομολογιούχοι και οι μικρομέτοχοι έχασαν τα λεφτά τους δίδοντας ένα ισχυρό πλήγμα στην ελληνική οικονομία τις συνέπειες ττου οποίου, τουλάχιστον η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε αντιληφθεί.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν αντιληφθεί ότι το Χρηματιστήριο πέρα από καθρέφτη της οικονομίας, αποτελεί την ορθάνοιχτη πύλη εισόδου κεφαλαίων στη χώρα. Και για να εμπιστευτεί ο «ξένος», ο όποιος ξένος θεσμικός επενδυτής να βάλει τα λεφτά του, θα πρέπει το παιχνίδι να διέπεται από όρους και κανόνες, τουλάχιστον στα μέτρα και σταθμά της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία ανήκει η Ελλάδα.  Ο κ. Ζαββός, τον οποίο χαϊδευτικά αποκαλούσε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ως «υπουργό των… Τραπεζών» σε συνεργασία με την Βασιλική Λαζαράκου, πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έχουν επιφορτιστεί με τον ρόλο αναμόρφωσης της αγοράς μας.

Επιεβαιώνοντας δημοσίευμα του mononews.gr, χθες το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τη σύσταση  Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου λειτουργίας  της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η οποία συγκροτείται από τους:

α) Παναγιώτη Τριδήμα, Καθηγητή Ευρωπαϊκού Δικαίου και Διευθυντή του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών, King’s College London, και καθηγητή Nancy A. Patterson Distinguished Scholar, Pennsylvania State University, ως Πρόεδρο.

β) Άγγελο Δημόπουλο, Αναπληρωτή Καθηγητή Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Δικαίου, Queen Mary, University of London, ως μέλος.

γ) Χριστίνα Ταρνανίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια Εμπορικού Δικαίου με έμφαση στον Χρηματοοικονομικό Τομέα, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δικηγόρο, ως μέλος.

δ) Δημήτριο Τριανταφύλλου, Καθηγητή Ευρωπαϊκού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Würzburg (Γερμανία) και Νομικό Σύμβουλο στη Νομική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βρυξέλλες (Βέλγιο), ως μέλος.

ε) Αθηνά Μωραΐτη, δικηγόρο του Αυτοτελούς Τμήματος Νομικής Υποστήριξης της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Πολιτικής, εκπρόσωπο του Υπ. Οικονομικών, ως μέλος.

στ) Χριστίνα Μάουλα, υπάλληλο της Δ/νσης Χρηματοοικονομικής Πολιτικής, εκπρόσωπο του Υπ. Οικονομικών, ως μέλος.

ζ) Ελένη Κλειδά, υπάλληλο της Δ/νσης Χρηματοοικονομικής Πολιτικής, εκπρόσωπο του Υπ. Οικονομικών, ως μέλος.

η) Γεωργία Γαρουφαλιά, εκπρόσωπο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ως μέλος.

θ) Αναστασία Μαλτούδη, εκπρόσωπο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ως μέλος.

ι) Πολυξένη Λιβά, εκπρόσωπο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ως μέλος.

Η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή θα συντάξει σχέδιο Νόμου, με στόχο τον εκσυγχρονισμό των διατάξεων που αφορούν την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τη θωράκιση και ενίσχυση της λειτουργίας της και της εμπιστοσύνης αγορών και επενδυτών στο χρηματοοικονομικό σύστημα της χώρας, λαμβάνοντας υπόψη τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα εποπτείας.

Το έργο της Επιτροπής αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιουνίου 2021.

Ο απώτερος στόχος, κατά τις πληροφορίες λοιπόν, είναι η μετεξέλιξη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σε Ανεξάρτητη Αρχή. Στα πρότυπα της ΑΑΔΕ, της Ελληνικής Στατικής Αρχής, της Τράπεζας της Ελλάδος. Ήδη, στις αλλαγές που προωθήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, αποφάσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα περνούν από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Και από το 2022 της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με τις προωθούμενες αλλαγές που έρχονται και θα πάρουν νομική υπόσταση είναι:

α) η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η διοίκησή της, οι αποφάσεις της, τα αντανακλαστικά της, θα υπόκεινται σε εσωτερικό έλεγχο. Ο εσωτερικός έλεγχος που θα αποκτήσει η Κεφαλαιαγορά θα κρίνει για παράδειγμα, αν η διοίκησή της έλαβε έγκαιρα τη σωστή απόφαση και δεν χρειάστηκαν τρεις μήνες για να παρέμβει, όπως συνέβη από την προηγούμενη διοίκηση για την αναστολή διαπραγμάτευσης της Folli Follie.

β) Τα διευθυντικά στελέχη και η διοίκηση της Επιτροπής, θα έχουν συγκεκριμένη θητεία. Με συγκεκριμένα όρια και αρμοδιότητες για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Έχει παρατηρηθεί ότι σε συγκεκριμένες διευθύνσεις της Ε. Κ. υπάρχουν στελέχη που βρίσκονται στην ίδια θέση για δεκαπέντε χρόνια!

γ) Συγχώνευση με την ΕΛΤΕ. Για να μην χαθούν στην μετάφραση οι ορκωτοί λογιστές, θα θεσμοθετηθεί η συγχώνευση της ΕΛΤΕ με την Επ. Κεφαλαιαγοράς. Μετά την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, καταργήθηκε η θέση μέλους στις συνεδριάσεις των Δ.Σ. από εκπρόσωπο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η οποία αναπληρώθηκε από εκπρόσωπο της ΕΛΤΕ.

 Μachine Readable Data

Ταυτόχρονα θα αξιοποιηθούν για την Κεφαλαιαγορά κεφάλαια από το ευρωπαϊκό Recovery Fund. Πρόκειται για το έργο του machine readable data on listed companies, ώστε να βρίσκει ηλεκτρονικά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς χειραγωγήσεις μετοχών, ξέπλυμα και φαινόμενα τύπου που οδηγούν σε φούσκες τύπου Folli Follie.

Η συζήτηση για την ένταξη του προγράμματος αυτού είχε ξεκινήσει στις ΗΠΑ από το 2013 για να ξεκινήσει το 2018, ξεκινώντας μια μεγάλη συζήτηση στην αγορά της Νέας Υόρκης ως προς το αν οι «μηχανές» θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν την ανθρώπινη παρέμβαση σε κραυγαλέες περιπτώσεις νόθευσης οικονομικών στοιχείων στους ισολογισμούς, ή ακόμα – ακόμα σε συναλλαγές που αφήνουν υποψία κατάχρησης ή χειραγώγησης της αγοράς.

Στην Ευρώπη, το θέμα φαίνεται πως ήρθε προς συζήτηση το 2017 και πως ένα χρόνο μετά φαίνεται ότι αποτελεί θεσμοθέτηση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ως προς τη δημιουργία μίας βάσης δεδομένων για εταιρείες και επενδυτές, αποκλίσεις οικονομικών στοιχείων, «δεδικασμένων» κατά το παρελθόν περίεργων ή ύποπτων εντολών πώλησης ή αγοράς μετοχών ή ανοικτών πωλήσεων που αλλοίωναν τις τιμές μετοχών.

Πλέον, τέτοιου είδους βάση δεδομένων φαίνεται ότι διεκδικεί να χρηματοδοτηθεί από τα ευρωπαϊκά ταμεία και η Ελληνική κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να εξαλείψει εν τη γενέσει τους σκάνδαλα και φαινόμενα που παραπέμπουν στη Folli Follie της οικογένειας Κουτσολιούτσου.

Διαβάστε ακόμη

Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Ο Κ. Μητσοτάκης στο υπουργείο Εργασίας- Προτεραιότητα η εκκαθάριση 300.000 εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης

Άρθρο Μητσοτάκη στο Euractiv: Γιατί είναι χρήσιμο ένα πανευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού

Keywords
χρηματιστηριο, μητσοτακης, capital controls, folli follie, queen mary, τραπεζες, δημοψηφισμα 2015, capital, συριζα, follie, ελλαδα, london, queen, αθηνα, βρυξέλλες, ιουνίου, ααδε, συγκεκριμένο, ελτε, μετάφραση, data, fund, ηπα, σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, δημοψηφισμα, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, ελενη, οικονομικη κριση, υπουργειο εργασιας, μετάφραση, το θεμα, ηπα, θεμα, θητεια, οικονομικο πανεπιστημιο αθηνων, οικονομια, πλαισιο, πυλη, υπουργειο οικονομικων, capital, queen, αγορα, βρυξέλλες, γεωργια, διαστημα, διοικηση, εκκαθαριση, ελτε, επενδυτης, εποχη, ερχονται, ευρωπη, ζενιθ, ιδια, υπηρεσια, υφυπουργος, κυβερνηση, λεφτα, μηνες, νομικη, ορια, ορκωτοι λογιστες, ουσια, πανεπιστημιο αθηνων, ρολο, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συζητηση, σχεδιο, χριστινα, ψηφιακο, κωνσταντινος, ανηκει, data, εμφαση, folli follie, follie, φουσκες, fund, χωρα, ηλεκτρονικα, υπουργειο, ιουνίου, ξενος, london, παιχνιδι, πληροφοριες, queen mary, θεματα, ξεπλυμα
Τυχαία Θέματα