«Καίνε» πάλι τα spread στα επιχειρηματικά δάνεια, αυξήθηκαν 2% -3% από τον Απρίλιο

Αντιμέτωπες με την αύξηση του κόστους χρήματος  βρίσκονται οι επιχειρήσεις με την πίεση να είναι ισχυρότερη στους μικρούς.

Τα επιτόκια για τα μικρά επιχειρηματικά δάνεια έχουν αυξηθεί κατά 2%  με 3% από τον Απρίλιο και μετά, λόγω της νέας κρίσης που «κτυπάει» την παγκόσμια οικονομία και τον πληθωρισμό που απειλεί την ανάπτυξη. Αντίθετα η άνοδος στο κόστος δανεισμού είναι σημαντικά μικρότερη για τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια.

Όπως λέει χαρακτηριστικά  στο mononews.gr  τραπεζική πηγή, από τον Απρίλιο φέτος τα spread  στα επιτόκια των επιχειρηματικών

δανείων μέχρι 250 χιλιάδες ευρώ έχουν αυξηθεί 2% με 3%, ενώ αντίθετα οι τράπεζες απορροφούν ακόμα το μεγαλύτερο μέρος της πίεσης στα επιτόκια των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Σε κάθε περίπτωση αυτή η αύξηση του κόστους δανεισμού θα μετακυληθεί στον τελικό καταναλωτή.

Από τον Απρίλιο φέτος, το  euribor 3 μηνών, με το οποίο είναι συνδεδεμένη η πλειονότητα των δανείων των ελληνικών τραπεζών είχε  αυξηθεί στο -0,182% στις  15 Ιουνίου, όταν στις 10 του τρέχοντος μήνα ήταν στο  -0,3020% ενώ στην αρχή του έτους ήταν στο -0,57%.

Σε θετικό έδαφος έχουν  περάσει το euribor 6 μηνών στο 0,237% (από  0,034% στις 10 Ιουνίου) και το euribor 12 μηνών που ανέβηκε στο 1,067% όταν πέντε μέρες πριν ήταν στο 0,569%. Η ξέφρενα ανοδική τάση των επιτοκίων είναι δεδομένη καθώς το  euribor 12 μηνών στις αρχές Μαϊου ήταν στο  0,227% και τον Μάιο του 2021  στο -0,50%.

Ο αντίκτυπος λοιπόν από την άνοδο των επιτοκίων είναι εμφανής τόσο στα δάνεια λιανικής όσο και στα επιχειρηματικά. Οι  επιχειρήσεις, είτε δανείζονται μέσω τραπεζών είτε έχουν εκδώσει ομόλογα με κυμαινόμενο επιτόκιο, αντιμετωπίζουν πλέον διαφορετικά κόστη εξυπηρέτησης τα οποία –ανάλογα με τη διάρκεια της ανόδου και πότε θα επιτευχθεί η τιθάσευση του πληθωρισμού-  επηρεάζουν γενικότερα τα επιχειρηματικά τους πλάνα. Και όπως τα νοικοκυριά με στεγαστικά ά δάνεια, έτσι και πολλές επιχειρήσεις το τελευταίο διάστημα σπεύδουν να «κλειδώσουν» σταθερά επιτόκια, τα οποία είναι ακριβότερα προσφέρουν όμως την ασφάλεια της σταθερής δόσης και καλύτερου προϋπολογισμού.

Το κόστος των σταθερών επιτοκίων εξαρτάται από τις αποδόσεις των ομολόγων και όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, η αύξηση είναι 1% το τελευταίο μήνα στα ελληνικά ομόλογα. Αυτή η αύξηση του κόστους έχει προκαλέσει έντονη αναταραχή στις αγορές των ομολόγων και οι εταιρείες είναι διστακτικές  να βγουν στις αγορές για να αντλήσουν χρήμα.

Αύξηση όμως κατά 0,25%  αναμένεται και στο κόστος των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης από το Σεπτέμβριο, με το ελάχιστο κόστος δανεισμού να διαμορφώνεται στο 0,6% έναντι 0,35% σήμερα.

Τέλος σημειώνουμε ότι σε χθεσινή μελέτη της η Εθνική Τράπεζα σημειώνει μεταξύ των άλλων πως «παρά την αντίξοη συγκυρία, το ποσοστό των επιχειρήσεων με έντονα προβλήματα ρευστότητας παραμένει στο ιστορικό χαμηλό του 9%, ενώ παράλληλα το αδύναμο κομμάτι του τομέα που βρίσκεται σε κατάσταση επιβίωσης παραμένει κοντά στο 15% (έναντι 35% στην αιχμή της πανδημίας και 45% στην κορυφή της κρίσης). Τα ευρήματα αυτά αντανακλούν την κερδοφορία-ρεκόρ του εταιρικού τομέα το 2021 (€32 δις) και τα υψηλά αποθέματα ρευστότητας (€45 δις), τα οποία επίσης στηρίζονται από τα πρόσφατα μέτρα στήριξης έναντι του υψηλού ενεργειακού κόστους».

Διαβάστε επίσης

ΕΚΤ: Το μπαζούκας που έρχεται να ανακουφίσει τον ευρωπαϊκό νότο

Το project «Αριάδνη» και το crash test της αγοράς

Keywords
Τυχαία Θέματα
Καίνε, 2 -3, Απρίλιο,kaine, 2 -3, aprilio