Τα κρίσιμα 24ωρα για τη μετοχή και τα τρία εταιρικά ομόλογα της ΜLS

Κρίσιμα 24ωρα έχει μπροστά της η MLS. Σήμερα, ολοκληρώνεται  η 10ημερη αναστολή διαπραγμάτευσης που έχει επιβληθεί από τις χρηματιστηριακές και εποπτικές αρχές, τόσο για τη μετοχή της τεχνολογικής εταιρείας, συμφερόντων του Θεσσαλονικιού επιχειρηματία Γιάννη Καματάκη, όσο και για τις τρείς ομολογιακές εκδόσεις της.

Τουλάχιστον μέχρι χθες το βράδυ η MLS δεν είχε δεν είχε δώσει τις απαιτούμενες εξηγήσεις για τον επίμαχο λογαριασμό των άυλων περιουσιακών της στοιχείων, από τον

οποίον και γεννήθηκαν «βάσιμες αμφιβολίες ως προς την ορθή κατάρτιση του». Ήδη παρήλθε άκαρπη η αρχική πενθήμερη προθεσμία που είχε τεθεί, ενώ σήμερα ολοκληρώνεται ο κύκλος του προσωρινού «παγώματος» των χρηματιστηριακών συναλλαγών της εταιρείας.

Αν στη διάρκεια της ημέρας δεν έρθει εγγράφως η απάντηση της MLS, στα όσα της καταμαρτυρεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς,  τότε το τελευταίο χρονικό περιθώριο είναι το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας. Διότι τότε ( και εφόσον δεν έχει υπάρξει κάτι νεότερο) θα συνεχιστεί η αναστολή διαπραγμάτευσης. Είτε για άλλο ένα δεκαήμερο, είτε επ’ αόριστον…

Πηγές της εταιρείας που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, ανέφεραν ότι η συγκροτημένη απάντηση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς «θα δοθεί αυτές τις μέρες». Αφήνοντας επί της ουσίας μετέωρο το χρονοδιάγραμμα.

Από την άλλη πλευρά είναι εμφανές ότι ακόμη κι αν σταλεί η απάντηση, αυτό δεν σημαίνει πώς η MLS θα ξαναμπεί αυτοδίκαια σε τροχιά διαπραγμάτευσης στο «ναό» του χρήματος. Γιατί πρωτίστως η εποπτική αρχή είναι που θα κρίνει το τι μέλλει γενέσθαι. Εάν δηλαδή θα ικανοποιηθεί ή όχι, με τις εξηγήσεις που θα δοθούν από την εταιρεία. Και βεβαίως αν δεν προκύψουν και άλλα ζητήματα, καθώς το όλο σκηνικό παραμένει ακόμη νεφελώδες.

Αποχωρήσεις με…νόημα από την εταιρεία

Άνθρωποι της αγοράς επισημαίνουν ότι όσο περισσότερο αργούν οι κινήσεις της εταιρείας που θα μπορούσαν να  τη επαναφέρουν σε διαπραγμάτευση, τόσο εντείνεται η αβεβαιότητα για τις μελλοντικές εξελίξεις. Στους γενικότερους προβληματισμούς προστίθενται και οι φυγόκεντρες δυνάμεις που αναπτύσσονται στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τρεις μέρες μετά από την παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έσπευσαν να παραιτηθούν από την εταιρεία τα ανεξάρτητα και με εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ Νίκος Κούλης και Παντελής Παπαγεωργίου. Πρόσωπα διόλου τυχαία, καθώς πρόκειται για στελέχη και μετόχους σε δύο Fund. Του Deca Investments  και του Elikonos Capital Partners.

Στις 8 Νοεμβρίου της περσινής χρονιάς και ενώ η μετοχή της MLS  είχε δεχθεί τεράστιο πλήγμα από επιθετικές πωλήσεις (μέσα στον αρνητικό απόηχο που είχαν δημιουργήσει τα αποτελέσματα του πρώτου 6μηνου) αποχώρησε ο Ιωάννης Ζάννας. Γενικός Διευθυντής,  αλλά και μέλος του Δ.Σ.

Στις 27 του μηνός του περασμένου Φεβρουαρίου έφυγε ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Δημήτρης Κατραβάς, ενώ λίγο αργότερα ( στις 9 Απριλίου) την πόρτα της εξόδου πέρασε και ο εμπορικός διευθυντής της εταιρείας Στάθης Κυριακόπουλος.

Είναι άγνωστο το τι πραγματικά πυροδότησε αυτές τις τάσεις φυγής, σε ένα κρίσιμο μεταίχμιο για την εταιρεία. Κατά τα φαινόμενα πάντως, μόνο συγκυριακές και τυχαίες δεν μπορεί να ήταν οι πέντε διαδοχικές αποχωρήσεις.

Στην παρούσα φάση το ζήτημα αιχμής αφορά τη «γκρίζα ζώνη» των άυλων περιουσιακών στοιχείων της MLS, το συνολικό ύψος των οποίων ήταν στα 25,5 εκατ. ευρώ στην επίμαχη οικονομική χρήση του 2018. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό κονδύλιο, καθώς φτάνει να είναι στο ίδιο ύψος με τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας.

Επί του παρόντος αποτελεί ανοικτό ερώτημα το πόσα από αυτά τα αναπόσβεστα, άυλα περιουσιακά στοιχεία, που κατά κύριο λόγο αφορούν λογισμικά προγράμματα, θα πρέπει να επαναδιατυπωθούν σε άλλη βάση, μετά από τα όσα καταλογίζονται στο πόρισμα της ΕΛΤΕ. Η οποία είναι η εθνική Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου.

Σε περίπτωση που 10 εκατ. ευρώ φύγουν από τα άυλα, τότε αναπόφευκτα θα χτυπηθεί το οικονομικό προφίλ της εταιρείας σε νευραλγικής σημασίας μεγέθη, όπως είναι η λειτουργική κερδοφορία, αλλά και τα ίδια κεφάλαια. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιφέρει ντόμινο παρενεργειών και στις τρείς ομολογιακές εκδόσεις, η ονομαστική αξία των οποίων ανέρχεται στα 16,7 εκατ. ευρώ. Είναι δηλαδή 3,4 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με τη χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας…

Ανάμεσα στους όρους που συνοδεύουν τα τρία εταιρικά ομόλογα, η διαπραγμάτευση των οποίων γίνεται στην ελαστικότερων προϋποθέσεων Ενναλακτική αγορά του χρηματιστηρίου, είναι και αυτός που αφορά τη διασύνδεση του καθαρού δανεισμού της εταιρείας, με τη λειτουργική κερδοφορία. Για παράδειγμα, στο τελευταίο 5ετες ομόλογο της MLS που εκδόθηκε πέρσι τον Ιούλιο και αφορά 6,7 εκατ. ευρώ, ορίζεται ότι ο καθαρός δανεισμός δεν μπορεί να είναι πάνω από 4,5 φορές μεγαλύτερος από το ΕBITDA. Mάλιστα η … πρώτη εφαρμογή του όρου αυτού θα αρχίσει να μετράει από την ετήσια χρήση του 2019. Η οποία ακόμη δεν έχει κοινοποιηθεί και ανάλογα με τις αναμορφώσεις που μπορεί να υποστεί, ενδέχεται να επιφέρει αρνητικές εκπλήξεις και για τους ομολογιούχους.

Κατά τα άλλα εντύπωση προκαλεί το γεγονός, ότι δύο βδομάδες πριν από την ολοκλήρωση της περσινής ομολογιακής έκδοσης, η ΜLS είχε καταφύγει στην εισηγμένη εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών CNL Capital, από την οποία και έλαβε βραχυπρόθεσμη δανειακή ενίσχυση 1 εκατ. ευρώ. Προφανώς με υψηλό κόστος καθώς η CNL στην οποία μεγαλύτερος μέτοχος (με 12,75%) είναι ο Μιχάλης Στασινόπουλος-της ομώνυμης επιχειρηματικής οικογένειας- αναφέρει στον περσινό της ισολογισμό ότι το μεσοσταθμικό επιτόκιο των κεφαλαιακών ενισχύσεων που χορηγεί σε εταιρείες ήταν στο…8,58%. Παραμένει αν η MLS εξόφλησε προχθές τα υπολειπόμενα 600.000 ευρώ, όπως όριζε η αρχική συμφωνία των δύο πλευρών.

Keywords
Τυχαία Θέματα