Τα νερά που ενώνουν και η διπλωματική απάντηση της Αθήνας στην Άγκυρα μέσω Ρώμης

Εκκρεμότητα 43 ετών κλείνει η συμφωνία που υπέγραψαν χθες, Τρίτη, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Ιταλίας, Νίκος Δένδιας και Λουίτζι ντι Μάιο, με την οποία οριοθετούνται οι θαλάσσιες ζώνες των δύο χωρών. «Αθήνα και Ρώμη καθόρισαν τις ΑΟΖ στα νερά που ενώνουν» είπε με νόημα ο πρωθυπουργός, χαιρετίζοντας την επίτευξη της ιστορικής συμφωνίας.

Η συμφωνία επιβεβαιώνει το δικαίωμα

των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, καθώς και τη μέση γραμμή της συμφωνίας του 1977 για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας-Ιταλίας ως οριογραμμή της ΑΟΖ Ελλάδας- Ιταλίας. Με τη σημερινή Συμφωνία, η μέση αυτή γραμμή θα ισχύει και για τα υπερκείμενα της υφαλοκρηπίδας ύδατα.

Μέσω της χθεσινής συμφωνίας αναγνωρίζεται ότι η Ελλάδα διατηρεί ακέραιο το δικαίωμα επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, καθώς και ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και θαλάσσιες ζώνες.

Η ελληνοϊταλική συμφωνία αποτελεί μια ισχυρή διπλωματική απάντηση έναντι της Άγκυρας, καθώς βασίζεται πλήρως στο Δίκαιο της Θάλασσας, βασικές αρχές του οποίου αμφισβητεί η Τουρκία.

«Η Ιταλία υιοθετεί πλήρως πλέον με την υπογραφή του αρμόδιου υπουργού της την ερμηνεία του Διεθνούς Δικαίου, όπως το αντιλαμβάνεται η Ελλάδα. Τα νησιά έχουν την επήρειά τους, η μέση γραμμή είναι εκεί. Μόνο η Τουρκία επιμένει σε αυτή τη μονοδιάστατη άποψη ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, δεν έχουν οικονομική ζώνη και έχουν μόνο χωρικά ύδατα. Η Τουρκία δεν έχει πλειοψηφούσα αντίληψη στο Διεθνές Δίκαιο και γι’ αυτό και είναι πολύ επιφυλακτική να οδηγήσει τα πράγματα με την Ελλάδα σε δικαστική επίλυση, δεν το θέλει» εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μιλώντας χθες στον ΑΝΤ1.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού

Μήνυμα προς τις άλλες γειτονικές χώρες να υπάρξουν αντίστοιχες συμφωνίες έστειλε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως «Ελλάδα και Ιταλία απέδειξαν, σήμερα, πώς δύο γείτονες μπορούν να μετατρέπουν τη θάλασσα που τις περιβάλλει σε ήρεμα νερά προόδου και ανάπτυξης. Εύχομαι ανάλογες συμφωνίες να υπάρξουν και μεταξύ άλλων χωρών της περιοχής».

Πρόσθεσε ότι «η συμφωνία ανταποκρίνεται πλήρως στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου αλλά και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Περιγράφει την έκταση των θαλασσίων περιοχών που αξιοποιούνται. Και, βεβαίως, αναγνωρίζει κυριαρχικά δικαιώματα σε όλα τα εδάφη -χερσαία και νησιωτικά. Πρόκειται για υπόδειγμα συνεργασίας και σχέσεων καλής γειτονίας. Και για μία καθοριστική συμβολή στην ειρήνη και στη σταθερότητα στην περιοχή μας».

Επόμενο στοίχημα για την ελληνική διπλωματία μια αντίστοιχη συμφωνία με την Αίγυπτο για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συνοδευόμενος από όλη την ελληνική τεχνική ομάδα, μεταβαίνει στο Κάιρο για συνομιλίες στις 18 Ιουνίου.

Το στοίχημα με την Αίγυπτο, βεβαίως, χαρακτηρίζεται πιο δύσκολο λόγω της γειτνίασης με την Λιβύη. Πάντως, μια συμφωνία με την Αίγυπτο θα ακύρωνε στην πράξη το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.  Στην ίδια συνέντευξη, χθες, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η αντίστοιχη συμφωνία με το Κάιρο είναι ένας από τους πάγιους στόχους της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, αναγνωρίζοντας ωστόσο πως υπάρχουν δυσκολίες.

Ειδικότερα, είπε πως είναι μια πολύπλοκη κατάσταση, έχει πολλές παραμέτρους, και πολιτικές και νομικές, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να προσπαθήσει και να κάνει το καλύτερο που μπορεί. Ειδική μνεία έκανε στις «πολύ καλές σχέσεις της Ελλάδας με την Αίγυπτο», σημειώνοντας πως οι δύο χώρες έχουν κοινή αντίληψη για πάρα πολλά πράγματα.

Μιλώντας για το τελευταίο διάστημα των συνομιλιών με την Ιταλία, ο κ. Δένδιας περιέγραψε πως την τελευταία εβδομάδα ήταν φρενήρεις οι διαπραγματεύσεις, επί περίπου 15-16 ώρες την ημέρα και πως κατέληξαν προχθές το βράδυ, γύρω στις 10:45, όποτε ενημέρωσε τον πρωθυπουργό «ότι επιτέλους τελειώσαμε».

«Πήρε 40 χρόνια για να υπογραφεί και πλέον η Ελλάδα έχει μια Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Και μάλιστα, μια αντίληψη μέσης γραμμής και επήρειας των νησιών που επιβεβαιώνει το Διεθνές Δίκαιο, την UNCLOS, και τις γενικότερες απόψεις που η Ελλάδα εκφράζει στο διεθνές γίγνεσθαι. Η Ελλάδα είναι μια συνεπής χώρα, δεν έχει à la carte απόψεις» ανέφερε ο κ. Δένδιας απαντώντας στην ερώτηση τι κερδίζει η Ελλάδα από τη συμφωνία.

Ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι με την συμφωνία προστατεύονται απολύτως τα δικαιώματα των Ελλήνων αλιέων: «Στα 6 έως 12 μίλια αυτή τη στιγμή οι Ιταλοί  ψαρεύουν με όσα σκάφη θέλουν, ό,τι θέλουν» είπε και τόνισε πως αυτά τα δύο δεν θα είναι έτσι. «Οι Ιταλοί θα ψαρεύουν με συγκεκριμένο αριθμό σκαφών, ανώτατο όριο 68 σκάφη και θα ψαρεύουν τέσσερις κατηγορίες ειδών. Η κατηγορία ειδών, τα μικροπελαγικά αλιεύματα, τα οποία αφορούν τους Έλληνες ψαράδες, δεν θα αλιεύονται από τους Ιταλούς βάσει της Συμφωνίας» αποσαφήνισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα