Β. Κοντοζαμάνης: Κερδίζουμε το στοίχημα-Μετά την κρίση το σύστημα υγείας θα είναι πιο δυνατό
Ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, εκσυγχρονισμός των παρεχόμενων υπηρεσιών, αποτελεσματική κάλυψη των αναγκών των πολιτών και διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ , είναι οι βασικοί άξονες του σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας για να νικήσουμε στη μάχη με τον νέο κορονοϊό .
Η κατάσταση απαιτούσε γρήγορες αποφάσεις και στοχευμένες κινήσεις. Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ένα στοίχημα, τιτάνιος αγώνας απέναντι στην μεγαλύτερη υγειονομική κρίση που έχουμε γνωρίσει. Ένα στοίχημα που αφορά την προστασία και διάσωση ανθρώπινων ζωών. Και πράγματι είναι παγκόσμια αποδεχτό, ότι η χώρα μας κινήθηκε γρήγορα και σωστά.
Η κρίση αυτή κατέδειξε την αναγκαιότητα της ύπαρξης ενός σύγχρονου και δυνατού δημόσιου συστήματος υγείας και «απαίτησε» γρήγορες βελτιώσεις και ενίσχυση του «γερασμένου» ΕΣΥ. Ο χρόνος δουλεύει υπέρ του για να βελτιωθεί ακόμη και όπως υπογραμμίζει ο κ. Κοντοζαμάνης, «η κρίση μας δίνει την εμπειρία και τα εργαλεία για να επισπεύσουμε διαδικασίες και να επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις για ένα ποιο σύγχρονο σύστημα υγείας».
Η έναρξη της κρίσης του κορονοϊού βρήκε το σύστημα υγείας με ελλείψεις σε κομβικά τμήματα
«Τον περασμένο Ιούλιο, ο Υπουργός Βασίλης Κικίλιας κι εγώ αναλάβαμε ένα σύστημα υγείας σε κακή κατάσταση. Αποτυπώσαμε πολύ γρήγορα τις ελλείψεις και τις αστοχίες και σχεδιάσαμε τις απαραίτητες ενέργειες που έπρεπε να αναληφθούν. Κυρίως, καταφέραμε να διασφαλίσουμε την οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος και να έχουμε στη διάθεσή μας ενημερωμένα και αξιόπιστα ώστε να λάβουμε τεκμηριωμένες αποφάσεις.
Με την έναρξη της κρίσης του κορονοϊού το σύστημα υγείας βρέθηκε με ελλείψεις σε κομβικά τμήματα, όπως οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Δημιουργήσαμε σε σύντομο χρονικό διάστημα νέες Μονάδες, στελεχώσαμε τομείς του συστήματος με το απαραίτητο προσωπικό, προβήκαμε στις παραγγελίες του απαραίτητου εξοπλισμού και υλικών, ώστε να αντιμετωπίσουμε την κρίση. Δημιουργούμε μία σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον που μας δίνει τη δυνατότητα να ολοκληρώσουμε νωρίτερα τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στο σύστημα υγείας».
Έγκαιρη λήψη μέτρων και προετοιμασία του συστήματος υγείας
«Είναι αλήθεια ότι με την έγκαιρη λήψη των μέτρων καταφέραμε να περιορίσουμε τη μετάδοση της νόσου, αλλά και να προετοιμάσουμε καλύτερα το σύστημα υγείας. Είναι ένα παράδειγμα τεκμηριωμένης λήψης αποφάσεων και ταχύτατης ανταπόκρισης της Κυβέρνησης.
Στοχεύσαμε στην προστασία των πολιτών, στην προστασία των επαγγελματιών υγείας και στην ενδυνάμωση του συστήματος υγείας. Δεν χάσαμε την ευκαιρία. Θέσαμε ως προτεραιότητα την αύξηση των κλινών εντατικής θεραπείας. Και το καταφέραμε. Από 557 λειτουργικές κλίνες ΜΕΘ που διέθετε το δημόσιο σύστημα υγείας τον Ιούλιο 2019, σήμερα διαθέτει 775. Όχι μόνο αντιμετωπίζουμε επιτυχώς τον covid-19, αλλά ταυτόχρονα βελτιώνουμε το χαμηλό δείκτη που έχει η χώρα μας σε κλίνες ΜΕΘ ανά κάτοικο. Έχουμε σχεδιάσει και υλοποιούμε ένα πλάνο περαιτέρω ανάπτυξης Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στο οποίο συνεισφέρουν μεγάλοι δωρητές».
Στελέχωση του ΕΣΥ
«Επίσης, δίνουμε προτεραιότητα στις προσλήψεις στον τομέα της εντατικής θεραπείας. Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας απαιτούν υψηλούς δείκτες στελέχωσης. Στόχος μας είναι η στελέχωση αυτή να είναι μόνιμη. Όπως και σε άλλους τομείς του συστήματος υγείας. Έχουμε επισημάνει ότι το επικουρικό νοσηλευτικό προσωπικό θα παραμείνει στο σύστημα. Έχουμε επίσης σχεδιάσει τη σταδιακή μετατροπή των θέσεων ιατρικού επικουρικού προσωπικού σε θέσεις επιμελητών Β, ώστε με γρήγορες διαδικασίες κρίσης να προσλάβουμε μόνιμους γιατρούς στο σύστημα υγείας».
Ανάπτυξη της ΠΦΥ
Ο κ. Κοντοζαμάνης υπογραμμίζει ότι αποτελεί προτεραιότητα και η ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. «Η περίπτωση του κορονοϊού αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ήπια περιστατικά, πώς μπορούμε να προσφέρουμε περισσότερες υπηρεσίες σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, με τη χρήση κυρίως της τεχνολογίας, και πώς η παροχή υπηρεσιών υγείας είναι αποτελεσματικότερη εφόσον η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας διαλειτουργήσει ουσιαστικά με τη δευτεροβάθμια. Πετυχαίνουμε και κάτι ακόμα. Το καλύτερο αποτέλεσμα με το μικρότερο κόστος επειδή η χρήση των πόρων καθίσταται αποδοτική».
Ο ρόλος της ιδιωτικής υγείας
«Είναι γεγονός ότι το βάρος μίας υγειονομικής κρίσης το σηκώνουν τα κρατικά συστήματα υγείας. Δεν πρέπει όμως να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι, σε ένα εθνικό σύστημα υγείας συνυπάρχει τόσο ο κρατικός τομέας όσο και ο ιδιωτικός. Και πως στη μάχη πρέπει να συμμετέχουν όλοι. Και συμμετέχουν. Όχι μόνο οι γιατροί αλλά το σύνολο των επαγγελματιών υγείας. Κανείς δεν περισσεύει. Επίσης, ο ιδιωτικός τομέας συμμετέχει με τις δομές που διαθέτει υπό το κύρος του κράτους, χωρίς κόστος για τον πολίτη».
Η επόμενη μέρα
Όπως αναφέρει ο κ. Κοντοζαμάνης, «η υγειονομική κρίση μας δίνει την ευκαιρία να βελτιώσουμε το σύστημα υγείας, να το κάνουμε πιο αποτελεσματικό, πιο αποδοτικό, πιο σύγχρονο. Σε μικρό χρονικό διάστημα καταφέραμε και ξεπεράσαμε στρεβλώσεις, καλύψαμε ελλείψεις, δημιουργήσαμε νέες υπηρεσίες. Ειδικότερα, δημιουργήσαμε νέες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εκσυγχρονίσαμε και ανανεώσαμε εξοπλισμό, στελεχώσαμε με το απαραίτητο προσωπικό κρίσιμους τομείς του συστήματος. Και συνεχίζουμε να το κάνουμε».
Ψηφιακό άλμα
«Καταφέραμε επίσης να επιτύχουμε και ένα ψηφιακό άλμα στον τομέα της υγείας. Δράσεις που σχεδιάζονταν να υλοποιηθούν εντός του 2020, ήδη υλοποιούνται. Για παράδειγμα, η άυλη συνταγογράφηση. Και είναι δράσεις που αφορούν πρωτίστως όλους τους πολίτες. Βελτιώνουν την καθημερινότητα τους στην επαφή με το σύστημα υγείας, τον εξυπηρετούν και βεβαίως δεν επιφέρουν κανένα οικονομικό κόστος».
Ο δημόσιος χαρακτήρας του συστήματος υγείας είναι αδιαπραγμάτευτος
«Ένα οργανωμένο και σύγχρονο σύστημα υγείας πρέπει να θέτει συγκεκριμένους στόχους και να βάζει προτεραιότητες. Η κρίση μας δίνει την εμπειρία και τα εργαλεία προκειμένου να επισπεύσουμε διαδικασίες και να επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις προκειμένου να έχουμε το πιο σύγχρονο σύστημα υγείας που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων των πολιτών. Επιπλέον, η κρίση κατέδειξε, σε όλους, ότι ο δημόσιος χαρακτήρας του συστήματος υγείας είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτος. Διασφαλίζουμε την απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών σε κάθε απαραίτητη υπηρεσία χωρίς επιβάρυνση».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Covid-19: Σε 11 ελληνικά νοσοκομεία το πιο ελπιδοφόρο φάρμακο
- Ποιες επιχειρήσεις ανοίγουν Μάιο – Ιούνιο στο “καλό σενάριο”- Γρίφος τα μεγάλα ξενοδοχεία – Η ώρα για καφέ, εστιατόρια – Τα σχολεία;
- Γιατί ο Τράμπ κατηγορεί τον ΠΟΥ και την Κίνα για την εξάπλωση του κορονοιού
- Αντί για ρύθμιση ΔΕΗ στους οφειλέτες στα δίχτυα της EOS Matrix
- Καναδάς: Έρευνα της αστυνομίας σε ένα γηροκομείο όπου 31 ηλικιωμένοι πέθαναν μέσα σε έναν μήνα
- Ολλανδία: Συνελήφθησαν δύο άνδρες με γεμάτο όπλο σε αεροδρόμιο
- Κυριακή των Βαΐων – Τι γιορτάζουμε – Τι σημαίνει “Ωσαννά” – Γιατί τρώμε ψάρια
- Ρωσία-Covid19: Στα όριά τους τα νοσοκομεία στη Μόσχα, στους 106 οι νεκροί
- Άμεση ανάλυση: Ο εμποράκος πέθανε, ζήτω ο eμπορος
- Ολλανδία: Συνελήφθησαν με γεμάτο όπλο στο αεροδρόμιο του Σίπχολ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Mononews
- Τελευταία Νέα Mononews
- Β. Κοντοζαμάνης: Κερδίζουμε το στοίχημα-Μετά την κρίση το σύστημα υγείας θα είναι πιο δυνατό
- ΚΕΠ: Ψηφιακή θυρίδα για κάθε πολίτη και online πιστοποιητικά-Πώς θα λειτουργεί
- Covid-19: Σε 11 ελληνικά νοσοκομεία το πιο ελπιδοφόρο φάρμακο
- Άμεση ανάλυση: Ο εμποράκος πέθανε, ζήτω ο eμπορος
- Η στιγμή που ο Μπόρις Τζόνσον βγαίνει από την εντατική εν μέσω χειροκροτημάτων – Συγκλονιστικό video
- Austrian Airlines: Εξετάζεται ενδεχόμενη παροχή κρατικής βοήθειας
- Νέο μήνυμα της Ελισάβετ προς τους Βρετανούς: Το Πάσχα δεν ακυρώνεται
- Γαλλία: Επιπλέον 353 θάνατοι σήμερα και συνολικά 13.832
- Τζέφρι Πάιατ: Προτεραιότητά μας να στηρίξουμε δυναμικά τις επενδύσεις και την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα
- Βεβαιώθηκαν 20 παραβάσεις για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Σ. Τσιόδρας: Πρέπει να μείνουμε σε επαγρύπνηση
- Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει τις χειρότερες επιδόσεις των τελευταίων 40 ετών για τις οικονομίες της Ν. Ασίας
- Τα μεγάλα εμπόδια στην «έξοδο από το σπίτι»
- Νάταλι Γουντ: Νέο ντοκιμαντέρ για την καριέρα και την προσωπική της ζωή
- Covid-19: 2.821 νέα κρούσματα στη Γερμανία σε μία μέρα
- Κορωνοϊός: 99 νέα κρούσματα στην Κίνα
- Καναδάς: Έρευνα σε γηροκομείο όπου 31 ηλικιωμένοι πέθαναν μέσα σε έναν μήνα
- Η πραγματική οικονομική αστοχία του Covid-19
- Οι ΗΠΑ ξεπέρασαν την Ιταλία σε αριθμό νεκρών - Πάνω από 20.000 θάνατοι λόγω Covid-19
- ΗΠΑ: «Πάνω από το 10% του αεροπλανοφόρου 'Θίοντορ Ρούζβελτ' διαγνώσθηκε θετικό στον κορωνοϊό»