Είχαν ζητήσει ποτέ οι Τσιγγάνοι να κάνουν δικό τους κράτος και που;

Οι Τσιγγάνοι (Ρομά) είναι μια νομαδική και διασκορπισμένη εθνοτική ομάδα χωρίς ιστορική πατρίδα, και μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει επίσημο αίτημα από την πλευρά τους για τη δημιουργία ενός δικού τους κράτους, όπως συνέβη με άλλες εθνοτικές ομάδες. Ωστόσο, υπήρξαν περιστατικά και προτάσεις στην ιστορία που συνδέονται με την ιδέα αυτή, κυρίως από εξωτερικούς παράγοντες και όχι από τους ίδιους τους Ρομά.

Υπήρξαν συζητήσεις από ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τη «μετακίνηση» ή «εγκατάσταση» των Ρομά σε συγκεκριμένες περιοχές, κυρίως με σκοπό τον περιορισμό της νομαδικής

ζωής τους. Αυτές οι πρωτοβουλίες δεν ήταν όμως αποτέλεσμα αιτήματος των Ρομά, αλλά περισσότερο πολιτικές αποικιστικού τύπου ή κοινωνικής “ρύθμισης”.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Ναζί θεωρούσαν τους Ρομά ανεπιθύμητους και, όπως και οι Εβραίοι, υπέστησαν διώξεις και γενοκτονία. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν υπήρξε καμία σοβαρή συζήτηση για δικό τους κράτος.

Στη σύγχρονη εποχή, ορισμένοι Ρομά ακτιβιστές έχουν υποστηρίξει την ανάγκη για αυτοδιάθεση ή αυξημένα δικαιώματα και αναγνώριση, αλλά όχι με τη μορφή ενός ξεχωριστού κράτους. Το κύριο αίτημά τους αφορά την κοινωνική ενσωμάτωση, την ισότητα και την προστασία από διακρίσεις στις χώρες που διαμένουν.
Περιοχές που Σχετίστηκαν με την Ιδέα Κράτους

Η νομαδική φύση των Ρομά και η ιστορική τους παρουσία σε πολλές χώρες της περιοχής (Ελλάδα, Ρουμανία, Σερβία, Βουλγαρία) δημιούργησε προτάσεις εγκατάστασης, αλλά αυτές δεν εξελίχθηκαν ποτέ σε σοβαρές διεκδικήσεις για κράτος.

Να σημειωθεί πως στη δεκαετία του 1920, υπήρξε μια πρόταση για τη δημιουργία αυτόνομων περιοχών για νομάδες και Ρομά, κυρίως στη Ρωσία. Ωστόσο, το σχέδιο εγκαταλείφθηκε.

Η κουλτούρα των Ρομά βασίζεται στη μετακίνηση και όχι σε μόνιμη εγκατάσταση, καθιστώντας την έννοια ενός κράτους λιγότερο ελκυστική.

Οι Ρομά δεν είναι ομοιογενής ομάδα, με διαφορετικές γλώσσες, θρησκείες και έθιμα ενώ η περιθωριοποίησή τους από τις κοινωνίες στις οποίες ζούσαν μείωσε την ικανότητά τους να οργανώσουν πολιτικά αιτήματα σε τέτοιο βαθμό.

Σήμερα, οι Ρομά επικεντρώνονται περισσότερο στην προώθηση των δικαιωμάτων τους εντός των χωρών όπου ζουν, παρά στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους.

Διαβάστε επίσης:

Πώς βγήκε η φράση «αγρόν ηγορασε»;

Γάλλιο: Η Ελλάδα και το μέταλλο που ψάχνει όλος ο πλανήτης – Αρχίζει η παραγωγή του

Διονύσης Αντωνέλλος για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα