Γάλλιο: Η Ελλάδα και το μέταλλο που ψάχνει όλος ο πλανήτης – Αρχίζει η παραγωγή του

Η πρόσφατη ανακοίνωση της Metlen για επένδυση ύψους 295,5 εκατομμυρίων ευρώ στο εργοστάσιο Αλουμινίου της Ελλάδας στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας σηματοδοτεί μια στρατηγική κίνηση που αναδεικνύει την Ελλάδα ως πυλώνα εφοδιαστικής ασφάλειας για την Ευρώπη σε κρίσιμες πρώτες ύλες. Η επένδυση αυτή, που περιλαμβάνει την παραγωγή γάλλιου για πρώτη φορά στην Ευρώπη, ενισχύει τη θέση της χώρας στον κλάδο των μετάλλων, μειώνοντας την εξάρτηση από την

Κίνα, η οποία μέχρι σήμερα κυριαρχεί στην παραγωγή αυτού του πολύτιμου μετάλλου.

Το γάλλιο, ένα υποπροϊόν της κατεργασίας του βωξίτη σε αλουμίνα, αποτελεί απαραίτητο συστατικό για την κατασκευή τεχνολογιών αιχμής, όπως οι ημιαγωγοί, τα LED και οι εφαρμογές ηλιακής ενέργειας. Η Κίνα, με το μονοπώλιο που διατηρεί στην παγκόσμια παραγωγή, δημιούργησε πίεση στην Ευρώπη όταν αποφάσισε να περιορίσει τις εξαγωγές γαλλίου το 2023. Η νέα επένδυση της Metlen έρχεται να καλύψει αυτό το κενό, συμβάλλοντας στην ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία και στη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού.

Η Metlen σχεδιάζει να αυξήσει τη δυναμικότητα παραγωγής βωξίτη σε 2 εκατομμύρια τόνους ετησίως, ενώ η παραγωγή αλουμίνας θα αυξηθεί κατά 50%, φτάνοντας τους 1.265.000 τόνους. Παράλληλα, θα ξεκινήσει η παραγωγή γάλλιου 50 τόνων ετησίως, με την έναρξη της παραγωγής να τοποθετείται το 2026 και την πλήρη λειτουργία του έργου το 2028. Οι αναβαθμίσεις περιλαμβάνουν νέες εγκαταστάσεις, τεχνολογίες εξόρυξης και παραγωγής, καθώς και ενεργειακή τροφοδοσία και λιμενικές υποδομές.

Η σημασία της επένδυσης για την Ευρώπη είναι τεράστια, καθώς μειώνεται η εξάρτηση από την Κίνα, εξασφαλίζοντας σταθερό εφοδιασμό για την κατασκευή κρίσιμων τεχνολογιών. Με την τιμή του γαλλίου να ξεπερνά τα 700 δολάρια ανά κιλό, η επένδυση της Metlen αποδεικνύεται εξαιρετικά επικερδής, ενώ εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των εσόδων και των κερδών της εταιρείας.

Διεθνείς οίκοι όπως η Morgan Stanley και η Berenberg αξιολογούν θετικά την κίνηση της Metlen, προβλέποντας αύξηση της κερδοφορίας και της αυτονομίας της Ευρώπης σε σπάνιες πρώτες ύλες. Το έργο αναδεικνύει την Ελλάδα σε κομβικό ρόλο για την ευρωπαϊκή ενεργειακή μετάβαση και τη βιωσιμότητα, προσφέροντας νέες δυνατότητες και ενισχύοντας τη θέση της χώρας στο παγκόσμιο σκηνικό των μετάλλων.

Η τιμή του γάλλιου στην αγορά υπολογίζεται περίπου στα 700 δολάρια ανά κιλό.

Το γάλλιο είναι ένα σπάνιο και εξαιρετικά πολύτιμο μέταλλο με ευρύ φάσμα εφαρμογών, κυρίως σε τεχνολογίες αιχμής και βιομηχανίες στρατηγικής σημασίας.

Είναι από τα βασικά υλικά για τη δημιουργία υψηλής απόδοσης ημιαγωγών και μικροκυκλώματα για συσκευές υψηλής συχνότητας, όπως κινητά τηλέφωνα.

Χρησιμοποιείται επίσης σε προηγμένα φωτοβολταϊκά, κυρίως σε διαστημικές εφαρμογές, λόγω της υψηλής απόδοσης και της αντοχής σε ακραίες συνθήκες.

Το γάλλιο είναι απαραίτητο σε συστήματα ραντάρ και εντοπισμού ενώ τα χαρακτηριστικά των ενώσεων γαλλίου καθιστούν δυνατή την ανάπτυξη τεχνολογιών αιχμής για άμυνα και ασφάλεια.

Διαβάστε επίσης:

Το Πρόβλημα του Τρόλεϊ: γιατί είναι τόσο μεγάλο δίλημμα;

Πως θα ονομάζονταν οι ομάδες Premier League στα ελληνικά!

Διονύσης Αντωνέλλος για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα