Πώς βγήκε η φράση «αγρόν ηγορασε»;

Η φράση «αγρόν ηγόρασε» προέρχεται από τη Βίβλο και συγκεκριμένα από την Παραβολή του Μεγάλου Δείπνου που βρίσκεται στο Ευαγγέλιο του Λουκά (14:15-24).

Στην παραβολή, ένας άνδρας οργανώνει ένα μεγάλο δείπνο και καλεί πολλούς καλεσμένους. Όμως, αυτοί αρχίζουν να βρίσκουν δικαιολογίες για να μην παραβρεθούν. Ένας από αυτούς λέει: «Αγρόν ηγόρασα, και έχω ανάγκη να εξέλθω και να τον δω· παρακαλώ σε, έχε με παραιτημένον» (Λουκάς 14:18). Δηλαδή, “αγόρασα έναν αγρό και πρέπει να πάω να τον δω· σε παρακαλώ, θεώρησέ με δικαιολογημένο.”

Η φράση δηλώνει την αδιαφορία ή την πρόφαση που χρησιμοποιεί

κάποιος για να μην ασχοληθεί με κάτι σημαντικό ή επιτακτικό. Στην παραβολή, οι καλεσμένοι προφασίζονται διάφορες υποχρεώσεις για να αποφύγουν να παρευρεθούν στο δείπνο, υποδεικνύοντας την έλλειψη ενδιαφέροντος για την πρόσκληση και την απόρριψη της τιμής που τους έγινε.

Σήμερα, χρησιμοποιείται μεταφορικά για να περιγράψει κάποιον που αδιαφορεί πλήρως για κάτι ή που ασχολείται με κάτι άλλο άσχετο, τη στιγμή που του γίνεται μια σημαντική πρόταση ή του επισημαίνεται κάτι σπουδαίο. Έχει υπονοούμενο απομάκρυνσης ή αποχής από την ουσία.

Για παράδειγμα: «Του εξηγούσα το πρόβλημα, αλλά αυτός αγρόν ηγόρασε». (= Δεν έδωσε καμία σημασία).

Διαβάστε επίσης:

Πώς βγήκε η φράση «αυτός είναι βαθιά νυχτωμένος»;

Μπορεί ο άνθρωπος να μεταλλαχθεί και να μη χρειάζεται νερό;

Διονύσης Αντωνέλλος για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα