Ένας αποκριάτικος χορός σε σπίτι ήταν το πρώτο Καρναβάλι της Πάτρας

Κάθε χρόνο, η Πάτρα μεταμορφώνεται σε μια απέραντη γιορτή. Μουσική, χρώματα, χορός και αμέτρητοι καρναβαλιστές γεμίζουν τους δρόμους, δημιουργώντας το μεγαλύτερο καρναβάλι της Ελλάδας. Όμως, λίγοι γνωρίζουν πως όλα ξεκίνησαν από ένα απλό αποκριάτικο γλέντι σε ένα σπίτι.

Το 1829, σε μια εποχή που

η Πάτρα αναγεννιόταν μετά την Επανάσταση, ένας πλούσιος έμπορος, ο Μωρέτης, διοργάνωσε στο σπίτι του έναν αποκριάτικο χορό. Δεν υπήρχαν ακόμα μεγάλες παρελάσεις, εντυπωσιακά άρματα ή πολύχρωμες στολές. Ήταν μια βραδιά με μουσική, γέλια, χορό και κρασί, όπου οι καλεσμένοι ντύθηκαν με αυτοσχέδιες μάσκες και αφέθηκαν στη χαρά της Αποκριάς.

Αυτός ο χορός, που φαινόταν απλά σαν μια βραδιά διασκέδασης, ήταν η σπίθα που άναψε μια παράδοση. Μέσα στα επόμενα χρόνια, οι Πατρινοί άρχισαν να οργανώνουν περισσότερους τέτοιους χορούς, όχι μόνο σε σπίτια, αλλά και σε δημόσιους χώρους, με επιρροές από την Ιταλία και τα Επτάνησα. Σιγά-σιγά, εμφανίστηκαν οι πρώτες υπαίθριες εκδηλώσεις, τα πρώτα άρματα, και το καρναβάλι απέκτησε τη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα.

Ακόμα κι αν σήμερα το Πατρινό Καρναβάλι είναι γεμάτο εντυπωσιακές στολές, άρματα και δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, η ουσία του παραμένει η ίδια: η ανεμελιά, η χαρά και η ανάγκη να ξεφύγεις από την καθημερινότητα, έστω και για λίγο. Και όλα αυτά ξεκίνησαν από ένα απλό γλέντι, ένα βράδυ σε ένα σπίτι, σχεδόν 200 χρόνια πριν.

Γρηγόρης Κεντητός για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα