Γιατί δεν έχουμε όλοι οι άνθρωποι την ίδια γεύση;

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί κάποιοι λατρεύουν τη σοκολάτα, ενώ άλλοι την αποφεύγουν; Η απάντηση κρύβεται στη μοναδική βιολογία και τις εμπειρίες του κάθε ανθρώπου.

Οι γευστικοί κάλυκες είναι η βάση της γευστικής μας εμπειρίας. Ο αριθμός τους, όμως, διαφέρει από άτομο σε άτομο, καθορίζοντας πόσο έντονα αντιλαμβανόμαστε τις γεύσεις. Οι άνθρωποι με περισσότερους κάλυκες, γνωστοί ως υπεργευσιγνώστες, συχνά αποφεύγουν έντονες ή πικρές γεύσεις, ενώ οι υπόλοιποι τις βρίσκουν λιγότερο ενοχλητικές.

Η γενετική μας

παίζει εξίσου καθοριστικό ρόλο. Ένα παράδειγμα είναι το γονίδιο TAS2R38, που συνδέεται με την ευαισθησία στις πικρές γεύσεις. Άτομα με συγκεκριμένες παραλλαγές αυτού του γονιδίου βρίσκουν λαχανικά όπως το μπρόκολο εξαιρετικά πικρά.

Αλλά δεν είναι μόνο η βιολογία. Οι πολιτισμικές και διατροφικές μας συνήθειες διαμορφώνουν την αντίληψή μας. Για παράδειγμα, οι κουζίνες με έντονα μπαχαρικά εκπαιδεύουν τους ανθρώπους να απολαμβάνουν τις πικάντικες γεύσεις, ενώ άλλες κουλτούρες προτιμούν ήπιες και γλυκές γεύσεις.

Καθώς μεγαλώνουμε, η αντίληψη της γεύσης αλλάζει. Οι γευστικοί κάλυκες μειώνονται, επηρεάζοντας την ευαισθησία μας. Έτσι, τα φαγητά που μας φαίνονταν πικρά στην παιδική ηλικία μπορεί να γίνουν πιο ευχάριστα αργότερα.

Η μοναδικότητα της γεύσης κάθε ανθρώπου είναι ένα μείγμα γενετικής, εμπειρίας και πολιτισμού, κάνοντας κάθε γεύμα μια προσωπική περιπέτεια.

Γρηγόρης Κεντητός για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα