Γιατί τα νεογέννητα που βλέπουμε στις ταινίες είναι πάντα πρόωρα;

Έχετε παρατηρήσει ότι τα νεογέννητα στις ταινίες φαίνονται πιο μικροσκοπικά και “εύθραυστα” απ’ ό,τι τα πραγματικά; Αυτό συμβαίνει γιατί τα περισσότερα από αυτά είναι πρόωρα μωρά.

Ο βασικός λόγος είναι οι νομικοί περιορισμοί που ισχύουν για τη συμμετοχή βρεφών στα γυρίσματα. Σύμφωνα με τον νόμο, τα μωρά πρέπει να είναι τουλάχιστον 15 ημερών για να συμμετάσχουν σε μια παραγωγή. Ωστόσο, ένα μωρό που έχει γεννηθεί κανονικά, μετά από 15 ημέρες, δεν δείχνει πλέον σαν νεογέννητο – έχει μεγαλώσει και αλλάξει σε

εμφάνιση. Αντίθετα, ένα πρόωρο μωρό, ακόμα και μετά από δύο ή τρεις εβδομάδες, μοιάζει μικρότερο και πιο “φυσικό” για να υποδυθεί ένα μόλις γεννημένο βρέφος.

Αυτός είναι και ο λόγος που τα πρόωρα μωρά προτιμούνται στις σκηνές γέννησης ή σε δραματικές σκηνές ιατρικών σειρών. Το μικρό τους μέγεθος και η “εύθραυστη” εμφάνισή τους προσδίδουν περισσότερο ρεαλισμό. Επίσης, για να μειωθεί η έκθεση των μωρών στα γυρίσματα, οι παραγωγές συχνά συνδυάζουν τη χρήση πρόωρων μωρών με κούκλες ή ψηφιακά εφέ.

Αυτή η πρακτική εξασφαλίζει ότι οι σκηνές είναι ρεαλιστικές, ενώ παράλληλα τηρούνται οι νομικές και ηθικές υποχρεώσεις. Έτσι, οι ταινίες και οι σειρές μας δείχνουν μια πιο “πραγματική” εικόνα της γέννησης, ακόμη κι αν αυτή είναι αποτέλεσμα προσεκτικού σχεδιασμού.

Γρηγόρης Κεντητός για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα