Γιατί το μέλι ήταν το απόλυτο superfood των Αρχαίων Ελλήνων;

Στην αρχαιότητα, το μέλι δεν ήταν απλώς μια γλυκαντική ουσία. Ήταν θεϊκή τροφή, φάρμακο, ελιξίριο ζωής και προσφορά στους θεούς. Οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν σχεδόν παντού: από τη διατροφή τους έως τις θρησκευτικές τελετές και την ιατρική. Για αυτούς, το μέλι δεν ήταν απλά ένα προϊόν της φύσης – ήταν ένα δώρο από τον ίδιο τον Δία.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Δίας ανατράφηκε με μέλι από τη νύμφη Μέλισσα, που τον έκρυψε σε ένα σπήλαιο της Κρήτης

για να τον προστατεύσει από τον Κρόνο. Οι ιερείς των Δελφών ονομάζονταν “Μελισσείς” και θεωρούσαν το μέλι ιερό. Δεν ήταν τυχαίο ότι το κατανάλωναν σε μεγάλες ποσότητες οι αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων για ενέργεια και αντοχή.

Στην αρχαία ελληνική ιατρική, ο Ιπποκράτης και ο Γαληνός χρησιμοποιούσαν το μέλι για να θεραπεύουν πληγές, παθήσεις του στομάχου και λοιμώξεις. Το θεωρούσαν αντισηπτικό και αναζωογονητικό, γι’ αυτό και έφτιαχναν φαρμακευτικά μείγματα με βότανα και μέλι.

Στη διατροφή, το μέλι συνδυαζόταν με γιαούρτι, ξηρούς καρπούς και ψωμί. Η πιο διάσημη γλυκιά λιχουδιά ήταν η “μελιττούτα”, ένα αρχαιοελληνικό επιδόρπιο με μέλι, τυρί και σιμιγδάλι. Οι πολεμιστές και οι ταξιδιώτες το έπαιρναν μαζί τους ως πηγή ενέργειας.

Το μέλι επίσης θεωρούνταν το ελιξίριο μακροζωίας. Ο φιλόσοφος Δημόκριτος, που έζησε σχεδόν 100 χρόνια, πίστευε ότι η μακροζωία του οφειλόταν στο γεγονός ότι έπινε συχνά νερό με μέλι.

Ακόμα και σήμερα, το μέλι της Ελλάδας θεωρείται από τα καλύτερα στον κόσμο, ακριβώς γιατί οι αρχαίοι Έλληνες το ανέδειξαν ως το απόλυτο superfood της φύσης.

Γρηγόρης Κεντητός για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα