Κατέστρεψε την Αθήνα με την αντιπαροχή ο Καραμανλής;

Η αντιπαροχή ήταν ένα σύστημα αστικής ανάπτυξης που καθιερώθηκε στην Ελλάδα κυρίως τη δεκαετία του 1950 και του 1960, επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή. Στόχος ήταν να αντιμετωπιστεί η στεγαστική κρίση, να ενισχυθεί η ανοικοδόμηση και να δοθεί ώθηση στην οικονομία χωρίς κρατική επιβάρυνση.

Στα θετικά της αντιπαροχής ήταν η γρήγορη ανοικοδόμηση που βοήθησε να στεγαστούν χιλιάδες άνθρωποι που έρχονταν από την επαρχία στην Αθήνα.

Έδωσε ώθηση στον κατασκευαστικό τομέα, δημιουργώντας θέσεις εργασίας ενώ πολλοί μικροϊδιοκτήτες απέκτησαν ακίνητα χωρίς κεφάλαιο.

Στα αρνητικά της αντιπαροχής ήταν ότι κατεδαφίστηκαν νεοκλασικά κτίρια και παραδοσιακές γειτονιές, πράγμα που οδήγησε σε άναρχη δόμηση και έλλειψη ελεύθερων χώρων ενώ οι πόλεις γέμισαν πολυκατοικίες χωρίς πράσινο και υποδομές.

Ο Καραμανλής δεν ήταν ο αποκλειστικός υπεύθυνος. Η αντιπαροχή ήταν μια λύση ανάγκης, ενώ η έλλειψη αυστηρού πολεοδομικού σχεδιασμού και η ανυπαρξία εναλλακτικών επιλογών οδήγησαν στην αλλοίωση του αστικού τοπίου. Η αντιπαροχή έδωσε σπίτια σε χιλιάδες Έλληνες, αλλά χωρίς σωστό έλεγχο, η Αθήνα μετατράπηκε σε μια τσιμεντούπολη. Άρα, ο Καραμανλής δεν “κατέστρεψε” την Αθήνα μόνος του, αλλά το σύστημα που εφαρμόστηκε είχε σοβαρές επιπτώσεις στην εικόνα της πόλης.

Διονύσης Αντωνέλλος για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα