Ο Ρώσος επιστήμονας που έραψε ένα δεύτερο κεφάλι σε σκύλο

Η επιστήμη έχει προχωρήσει μέσα από τολμηρά, αμφιλεγόμενα και μερικές φορές σοκαριστικά πειράματα. Ένα από τα πιο φρικιαστικά και περίεργα πειράματα του 20ού αιώνα ήταν αυτό του Ρώσου επιστήμονα Βλαντίμιρ Ντεμίκωφ (Vladimir Demikhov), ο οποίος κατάφερε να δημιουργήσει έναν δίκεφαλο σκύλο.

Ο άνθρωπος που ήθελε να νικήσει τον θάνατο

Ο Ντεμίκωφ ήταν πρωτοπόρος στην πειραματική μεταμόσχευση οργάνων και θεωρείται ένας από τους επιστήμονες που άνοιξαν τον δρόμο για τις σύγχρονες μεταμοσχεύσεις καρδιάς και πνευμόνων. Όμως, ένα από τα πιο ακραία πειράματά του έγινε στη Σοβιετική Ένωση τη δεκαετία

του 1950, όταν προσπάθησε να μοσχεύσει το κεφάλι και τα μπροστινά πόδια ενός κουταβιού πάνω σε έναν ενήλικο σκύλο.

Το αποτέλεσμα ήταν ένας δίκεφαλος σκύλος, με δύο ξεχωριστά κεφάλια που μπορούσαν να κουνηθούν ανεξάρτητα. Το μικρότερο κεφάλι (του κουταβιού) μπορούσε να πίνει γάλα και να γλείφει τη μουσούδα του μεγαλύτερου σκύλου, αν και δεν μπορούσε να καταπιεί σωστά, καθώς δεν είχε ξεχωριστό πεπτικό σύστημα.

Το πείραμα που συγκλόνισε τον κόσμο

Ο Ντεμίκωφ πραγματοποίησε τουλάχιστον 20 τέτοια πειράματα, με τα περισσότερα ζώα να ζουν για μερικές ημέρες πριν πεθάνουν λόγω ανοσολογικής απόρριψης και λοιμώξεων. Οι φωτογραφίες και τα βίντεο από αυτά τα πειράματα έκαναν τον γύρο του κόσμου, προκαλώντας σοκ και αγανάκτηση.

Στη Δύση, οι εφημερίδες χαρακτήρισαν τον Ντεμίκωφ τρελό επιστήμονα, ενώ στη Σοβιετική Ένωση τον αντιμετώπιζαν ως ιδιοφυΐα, καθώς οι έρευνές του είχαν συμβάλει στις πρώτες επιτυχημένες μεταμοσχεύσεις καρδιάς και πνευμόνων σε ανθρώπους.

Προάγγελος για τις σύγχρονες μεταμοσχεύσεις;

Αν και τα πειράματα του Ντεμίκωφ θεωρούνται σήμερα ανήθικα, έβαλαν τις βάσεις για τη σύγχρονη μεταμοσχευτική ιατρική. Οι ιδέες του επηρέασαν ακόμα και τον Κρίστιαν Μπάρναρντ, τον χειρουργό που πραγματοποίησε την πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση καρδιάς σε άνθρωπο το 1967.

Ωστόσο, το όνειρο του Ντεμίκωφ να μεταμοσχεύσει ένα ολόκληρο κεφάλι παραμένει ακόμα και σήμερα μια ανέφικτη και αμφιλεγόμενη επιστημονική φαντασία.

Γρηγόρης Κεντητός για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα