Ποιές ακριβώς είναι οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και ποιες οι διαφορές με την Αμερική και τον Τραμπ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι είναι ο ανώτατος άρχοντας του κράτους, έχει κυρίως συμβολικό και εθιμοτυπικό ρόλο. Ενώ στην καθημερινή ζωή των πολιτών η παρουσία του δεν είναι τόσο αισθητή, η σημασία του είναι μεγάλη όταν πρόκειται για την τήρηση του Συντάγματος και την εκπροσώπηση της χώρας. Εκλέγεται από τη Βουλή των Ελλήνων για πενταετή θητεία, με τη δυνατότητα επανεκλογής μόνο μία φορά. Στις αρμοδιότητες

του περιλαμβάνονται η υπογραφή νέων νόμων, η προεδρική χάρη σε περιπτώσεις καταδικασμένων ατόμων, και η διασφάλιση της συνταγματικής τάξης. Παρά ταύτα, η εκτελεστική εξουσία ανήκει στον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, καθιστώντας τον Πρόεδρο έναν περισσότερο “σύμβολο ενότητας” παρά έναν ενεργό ηγέτη της πολιτικής ζωής.

Αντίθετα, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών κατέχει έναν τελείως διαφορετικό και πιο ισχυρό ρόλο. Ο Τζο Μπάιντεν, όπως και οι προκάτοχοί του, είναι ο επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας, κατέχοντας αρμοδιότητες που τον καθιστούν μια από τις πιο ισχυρές πολιτικές φιγούρες στον κόσμο. Διαχειρίζεται την εξωτερική πολιτική, δίνει εντολές στους στρατηγούς και τις ένοπλες δυνάμεις, και έχει τη δυνατότητα να αναστείλει την εφαρμογή νέων νόμων με την άσκηση βέτο. Η αμερικανική προεδρία έχει άμεση και καθοριστική επιρροή στην καθημερινή ζωή των πολιτών, αφού ο Πρόεδρος παίρνει αποφάσεις που επηρεάζουν την οικονομία, την υγεία, την παιδεία και τη διεθνή πολιτική σκηνή.

Μιλώντας για τον Τραμπ, η σύγκριση γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρουσα. Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν ακολούθησε πάντα τις παραδοσιακές πολιτικές οδούς, και συχνά συγκρούστηκε με θεσμούς και παραδόσεις, κάνοντάς την προεδρία του ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη. Η διαφορά του με τον Πρόεδρο της Ελλάδας είναι ξεκάθαρη: Ο Τραμπ ασκούσε μια δυναμική και παρεμβατική εξουσία, ενώ ο Έλληνας Πρόεδρος είναι περισσότερο ένας «εγγυητής» της συνταγματικής τάξης και όχι τόσο ένας διαχειριστής της εκτελεστικής εξουσίας.

Η κύρια διαφορά λοιπόν μεταξύ των δύο χωρών είναι ότι στην Ελλάδα ο Πρόεδρος είναι περιορισμένος σε ένα πιο τυπικό ρόλο, ενώ στην Αμερική ο Πρόεδρος έχει στην πραγματικότητα την εξουσία να επηρεάζει τις μεγάλες πολιτικές και κοινωνικές αποφάσεις. Το σύστημα στην Ελλάδα βασίζεται σε έναν πιο κοινοβουλευτικό τύπο διακυβέρνησης, όπου ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση παίζουν τον κεντρικό ρόλο, ενώ στην Αμερική, ο Πρόεδρος κατέχει όλες τις εκτελεστικές αρμοδιότητες και τις εξουσίες που απορρέουν από αυτές.

Γρηγόρης Κεντητός για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα