Ποιο ήταν το ψηλότερο κτίριο στην αρχαιότητα;

Το ψηλότερο κτίριο της αρχαιότητας, γνωστό για τη μνημειώδη αρχιτεκτονική και τη συμβολική του σημασία, ήταν η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας στην Αίγυπτο.

Το αρχικό της ύψος ήταν ~146,6 μέτρα (σήμερα ~138,5 μέτρα λόγω διάβρωσης και απώλειας της κορυφής) και κατασκευάστηκε περίπου το 2600 π.Χ. κατά την 4η Δυναστεία του Φαραώ Χέοπα. Αποτελείται από περίπου 2,3 εκατομμύρια λίθους ασβεστόλιθου και γρανίτη και ήταν ο τάφος του Φαραώ Χέοπα.

Η Μεγάλη Πυραμίδα διατήρησε τον τίτλο του ψηλότερου κτίσματος στον κόσμο

για πάνω από 3.800 χρόνια, μέχρι την ολοκλήρωση του Καθεδρικού του Λίνκολν στην Αγγλία τον 14ο αιώνα.

Ο Φάρος της Αλεξάνδρειας (3ος αιώνας π.Χ.) είχε ύψος ~100-130 μέτρα και χρησίμευε ως φάρος για την πλοήγηση πλοίων στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας. Ήταν ένα από τα Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου.

Ο Κολοσσός της Ρόδου (3ος αιώνας π.Χ.) είχε ύψος ~33 μέτρα και επρόκειτο για ένα τεράστιο άγαλμα του θεού Ήλιου, το οποίο στεκόταν στην είσοδο του λιμανιού της Ρόδου.

Ο Καθεδρικός του Λίνκολν (Lincoln Cathedral) στην Αγγλία ήταν το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο όταν ολοκληρώθηκε ο κεντρικός του πύργος το 1311, ξεπερνώντας τη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας. Το ύψος του ήταν ~160 μέτρα.

Το υψηλότερο κτίριο στον κόσμο σήμερα είναι το Burj Khalifa στο Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με ύψος 828 μέτρα (2.717 πόδια).

Διαβάστε επίσης στο Sportime

Τι πρέπει να κάνεις αν ξεχάσεις να πάρεις μια δόση από το φάρμακο σου

Το πιο σκοτεινό παραμύθι των αδερφών Γκριμ, καμία σχέση με τη Χιονάτη και τη Σταχτοπούτα

Διονύσης Αντωνέλλος για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα