Πως μπορείς να καταλάβεις αν ένα αβγό είναι δίκροκο;

Υπάρχουν μερικά πράγματα στη ζωή που δεν φαίνονται απ’ έξω. Ένα γράμμα, μια καρδιά… κι ένα δίκροκο αβγό. Είναι από τα μικρά θαύματα της φύσης, αυτά που συμβαίνουν σπάνια και πάντα τυχαία, όταν το πρωινό σου ξεκινά χωρίς να το περιμένεις με έκπληξη. Δυο κρόκοι. Μια στιγμή που το αβγό παύει να είναι αυτονόητο και γίνεται… είδηση στο τηγάνι.

Αλλά μπορείς να το καταλάβεις πριν το σπάσεις;

Η αλήθεια είναι πως όχι με βεβαιότητα. Δεν υπάρχει σημάδι, σημάδι ιερό ή μυστικό, που να αποκαλύπτει τον διπλό του πλούτο με σιγουριά. Υπάρχουν όμως υποψίες. Και όσο περισσότερο αγαπάς τα αβγά, τόσο

περισσότερο τις αναγνωρίζεις.

Το πρώτο που προσέχεις είναι το μέγεθος. Αν είναι μεγαλύτερο απ’ τα αδερφάκια του, υπερβολικά φουσκωτό για τη συσκευασία του, τότε κάτι υποψιάζεσαι. Δεν είναι πάντα έτσι, αλλά είναι μια καλή αρχή. Ιδίως αν δεν προέρχεται από ειδική ράτσα που γεννά μεγάλα αβγά — τότε η πιθανότητα για δίκορκο αυξάνεται δραματικά.

Το δεύτερο στοιχείο είναι η ηλικία της κότας. Όχι πως την ξέρεις προσωπικά, αλλά αν το αβγό είναι φρέσκο από κοτέτσι και η κότα είναι νέα, τότε τα δίκορκα γίνονται πιο πιθανά. Οι νεαρές κότες, όπως κι οι άνθρωποι στα πρώτα τους βήματα, κάνουν λάθη. Δύο ωάρια αντί για ένα, κι έτσι προκύπτει ο διπλός κρόκος. Είναι σχεδόν συγκινητικό.

Υπάρχει βέβαια και το βάρος. Όταν σηκώνεις δύο αβγά στο χέρι και αυτό που κρατάς μοιάζει πιο βαρύ απ’ όσο φαίνεται, τότε λες… μήπως; Αλλά είναι μια αίσθηση υποκειμενική. Δεν μπορείς να ποντάρεις σε αυτή.

Κάποιοι μιλούν και για τη μέθοδο του φακού στο σκοτάδι, όπου φωτίζεις το αβγό και διακρίνεις τη σκιά του κρόκου μέσα από το κέλυφος. Οι έμπειροι εκτροφείς μπορούν καμιά φορά να διακρίνουν δύο κρόκους. Οι υπόλοιποι βλέπουμε μόνο… αυγοειδείς σκιές.

Αλλά το πιο σημαντικό στοιχείο δεν μετριέται. Είναι η αίσθηση. Όταν αγαπάς τη μαγειρική, όταν ζεις μέσα στην κουζίνα, όταν κρατάς το αβγό με τρυφερότητα και το κοιτάς με λίγο παραπάνω προσοχή, τότε μπορεί να το μαντέψεις. Είναι σαν προαίσθημα. Και όταν το σπάσεις και πέσουν δύο κρόκοι στον τηγάνι, μοιάζει σχεδόν σαν να δικαιώνεσαι.

Πάντως, να το ξέρεις: οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος σου. Στα αβγά του εμπορίου, τα δίκορκα εμφανίζονται σε 1 στα 1.000 περίπου. Αν όμως είσαι κοντά σε κοτέτσι με νέες κότες, μπορεί να φτάσει και το 1 στα 25.

Κι όμως… όταν τύχει, το θυμάσαι. Δεν είναι σαν να πέτυχες κάτι σπάνιο στο λαχείο. Είναι σαν να σου έκλεισε το μάτι η φύση και να σου είπε: σήμερα ξεκινάς με κάτι παραπάνω. Δύο κρόκοι. Δύο ήλιοι. Διπλό καλημέρα.

Γρηγόρης Κεντητός για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα