Πώς κατάλαβαν από την αρχαιότητα ότι ο χρυσός είναι τόσο πολύτιμος;

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό να σκεφτούμε πώς οι άνθρωποι της αρχαιότητας, χωρίς την τεχνολογία που έχουμε σήμερα, κατάλαβαν ότι ο χρυσός είναι κάτι το ξεχωριστό. Αλλά αν το καλοσκεφτείς, ο χρυσός είχε όλες τις “προδιαγραφές” να τραβήξει την προσοχή τους – και το έκανε από την πρώτη στιγμή που τον ανακάλυψαν.

Καταρχάς, ο χρυσός είναι εύκολα αναγνωρίσιμος στη φυσική του μορφή. Σε αντίθεση με άλλα μέταλλα που χρειάζονται επεξεργασία για να φανούν, ο χρυσός βρίσκεται συχνά σε μορφή ψήγματος, δηλαδή καθαρός και λαμπερός, στις όχθες ποταμών. Αυτή η φυσική του λάμψη, που μοιάζει

με τον ήλιο, μάγεψε τους πρώτους ανθρώπους. Είναι πιθανό οι πρώτοι που τον παρατήρησαν να ήταν οι κάτοικοι της Μεσοποταμίας και της Αιγύπτου, περίπου το 4000 π.Χ., καθώς εκεί βρέθηκαν οι πρώτες αποδείξεις χρήσης του.

Ένα άλλο στοιχείο που τους έκανε να καταλάβουν την αξία του είναι ότι ο χρυσός δεν φθείρεται. Ενώ ο χαλκός και το σίδηρο σκουριάζουν ή καταστρέφονται με την πάροδο του χρόνου, ο χρυσός παραμένει ίδιος για πάντα. Αυτό τον έκανε ιδανικό για τη δημιουργία κοσμημάτων, τελετουργικών αντικειμένων και συμβόλων εξουσίας. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, για παράδειγμα, τον συνέδεσαν με τον ήλιο και τη θεότητα Ρα, χρησιμοποιώντας τον στα στέμματα και τους τάφους των Φαραώ.

Και εδώ έρχεται το τρίτο στοιχείο: ήταν πολύ σπάνιος. Αν και τον έβρισκαν σε ποτάμια ή σπηλιές, δεν ήταν ποτέ σε μεγάλες ποσότητες. Αυτό τον έκανε ακόμα πιο επιθυμητό, καθώς δεν μπορούσαν όλοι να τον έχουν. Το γεγονός ότι ήταν σπάνιος αλλά τόσο ανθεκτικός τον μετέτρεψε γρήγορα σε σύμβολο κύρους.

Οι πρώτοι που κατανόησαν την αξία του και τον χρησιμοποίησαν ως “νόμισμα” ήταν οι κάτοικοι της Λυδίας, γύρω στον 7ο αιώνα π.Χ., που έφτιαξαν τα πρώτα χρυσά νομίσματα. Ωστόσο, και πολύ νωρίτερα, ο χρυσός χρησιμοποιούνταν σε τελετές και ως αντικείμενο ανταλλαγής από πολιτισμούς της Αιγύπτου, της Ινδίας και της Μεσοποταμίας.

Αυτό που ίσως τους έκανε να τον θεωρήσουν “ιδιαίτερο” είναι και η ευκολία με την οποία μπορούσαν να τον επεξεργαστούν. Ο χρυσός είναι μαλακός μέταλλο, οπότε μπορούσαν να τον λυγίσουν, να τον σφυρηλατήσουν ή να τον λιώσουν για να δημιουργήσουν κοσμήματα ή αντικείμενα τέχνης, κάτι που δεν ήταν δυνατό με άλλα μέταλλα της εποχής.

Τελικά, ο χρυσός συνδέθηκε με τη δύναμη και τη θεότητα λόγω αυτών των χαρακτηριστικών. Η λάμψη του που έμοιαζε με τον ήλιο, η ανθεκτικότητά του στο χρόνο και η σπανιότητά του τον έκαναν αντικείμενο θαυμασμού. Οι πολιτισμοί της αρχαιότητας, από την Αίγυπτο μέχρι την Ινδία, έβλεπαν τον χρυσό ως υλικό “θεϊκό”, που δεν έμοιαζε με τίποτα άλλο που είχαν στη διάθεσή τους.

Γρηγόρης Κεντητός για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα