Που έκρυβαν τους θησαυρούς τους οι Αρχαίοι Αθηναίοι; – Ο χρυσός της Αθήνας που πήγε;

Οι αρχαίοι Αθηναίοι χρησιμοποιούσαν διάφορα σημεία για την αποθήκευση των θησαυρών τους, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό επίπεδο. Αρχικά ο χρυσός της Αθήνας φυλασσόταν στο ιερό του Απόλλωνα στη Δήλο, όμως το 454 π.Χ., ο Περικλής μετέφερε το ταμείο στην Ακρόπολη της Αθήνας για μεγαλύτερη ασφάλεια. Ο χρυσός και ο άργυρος φυλάσσονταν πιθανώς μέσα

στον Παρθενώνα και σε άλλα δημόσια κτίρια.

Οι πλούσιοι Αθηναίοι δεν είχαν τράπεζες όπως σήμερα, αλλά έκρυβαν τα πολύτιμα αντικείμενα τους σε λάκκους στο έδαφος, καλυμμένους με πέτρες ή κεραμίδια καθώς και μέσα σε ιδιωτικά πηγάδια ή κρύπτες στα σπίτια τους ή σε ναούς, καθώς θεωρούσαν ότι τα ιερά ήταν ασφαλή από κλέφτες. Οι πλούσιοι θάβονταν πολλές φορές με ταφικούς θησαυρούς.

Ο χρυσός του Παρθενώνα χρησιμοποιήθηκε για τη χρηματοδότηση του Πελοποννησιακού Πολέμου (431-404 π.Χ.). Μετά την ήττα της Αθήνας από τη Σπάρτη, οι οικονομικοί πόροι της πόλης εξαντλήθηκαν ενώ οι Μακεδόνες υπό τον Φίλιππο Β’ και τον Μέγα Αλέξανδρο πιθανότατα εκμεταλλεύτηκαν τα αποθέματα χρυσού.

Οι Ρωμαίοι, όταν κατέλαβαν την Αθήνα το 146 π.Χ., λεηλάτησαν ναούς και θησαυροφυλάκια ενώ κατά την Οθωμανική περίοδο, οι τελευταίοι εναπομείναντες θησαυροί της Αθήνας λεηλατήθηκαν ή πωλήθηκαν.

Υπάρχουν όμως χαμένοι θησαυροί της Αθήνας σήμερα; Ναι, είναι πιθανό να υπάρχουν ακόμα θαμμένοι θησαυροί από την αρχαιότητα, είτε σε αρχαιολογικούς χώρους είτε σε μυστικές κρύπτες που δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμα.

Διονύσης Αντωνέλλος για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα