Πρόστιμο σε ελληνική παράσταση γιατί προξενούσε λύπη

00:35 1/2/2025 - Πηγή: Sportime

Στις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ., ο τραγικός ποιητής Φρύνιχος παρουσίασε στην Αθήνα το έργο του «Μιλήτου Άλωσις», το οποίο αναφερόταν στην πρόσφατη τότε κατάληψη της Μιλήτου από τους Πέρσες το 494 π.Χ. Η Μίλητος, μια σημαντική ελληνική πόλη της Ιωνίας, είχε υποστεί σκληρή ήττα, με πολλούς κατοίκους να σφαγιάζονται ή να αιχμαλωτίζονται. Οι Αθηναίοι, έχοντας στενούς δεσμούς με τη Μίλητο, ένιωσαν βαθιά θλίψη για την καταστροφή της.

Κατά τη διάρκεια της παράστασης,

το κοινό αντέδρασε έντονα, ξεσπώντας σε λυγμούς και θρήνους. Η αναπαράσταση των δεινών της Μιλήτου προκάλεσε τέτοια συναισθηματική φόρτιση, που οι Αθηναίοι θεώρησαν ότι το έργο αναζωπύρωνε οδυνηρές μνήμες και προξενούσε υπερβολική λύπη. Ως αποτέλεσμα, επέβαλαν στον Φρύνιχο πρόστιμο χιλίων δραχμών και απαγόρευσαν την επανεκτέλεση του έργου, με την αιτιολογία ότι θύμιζε «οικεία κακά».

Αυτό το περιστατικό υπογραμμίζει τη δύναμη του θεάτρου στην αρχαία Ελλάδα και τον βαθύ συναισθηματικό του αντίκτυπο στο κοινό. Επιπλέον, καταδεικνύει την ευαισθησία των Αθηναίων σε θέματα που αφορούσαν πρόσφατες τραγωδίες και την επιθυμία τους να προστατεύσουν την κοινωνική συνοχή, αποφεύγοντας την αναμόχλευση επώδυνων γεγονότων μέσω της τέχνης.

Ο Φρύνιχος, αν και τιμωρήθηκε για το συγκεκριμένο έργο, συνέβαλε σημαντικά στην εξέλιξη της τραγωδίας, εισάγοντας καινοτομίες όπως η συμμετοχή γυναικείων χαρακτήρων στον χορό. Το περιστατικό αυτό αποτελεί μια από τις πρώτες καταγεγραμμένες περιπτώσεις όπου η τέχνη προκάλεσε τέτοια αντίδραση, οδηγώντας σε λογοκρισία λόγω του συναισθηματικού της αντίκτυπου.

Γρηγόρης Κεντητός για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα