Xαμένοι στα αρκτικόλεξα: Οι βασικές διαφορές μεταξύ της Οδηγίας CSRD και του Κανόνα ESGR

Δύο διαφορετικές πολιτικές της ΕΕ έρχονται να αλλάξουν το ευρωπαϊκό οικονομικό και επιχειρηματικό οικοσύστημα, εντάσσοντας στον πυρήνα του τη βιωσιμότητα.

Την ώρα που δεν έχει καταλαγιάσει ακόμα ο θόρυβος από το Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), η Ευρωπαϊκή Ένωση «ξαναχτύπησε» τον Νοέμβριο δίνοντας πράσινο φως στον Κανονισμό για τις αξιολογήσεις ESG (ΕSGR), o οποίος θα τεθεί επίσημα σε ισχύ

με το νέο έτος.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των δύο αυτών ευρωπαϊκών πολιτικών για την Περιβαλλοντική, Κοινωνική και Εταιρική Διακυβέρνηση και ποιους αφορούν;

Τι είναι η οδηγία CSRD

H Ευρωπαϊκή Οδηγία για την Εταιρική Αναφορά Βιωσιμότητας (CSRD) επιβάλλει την ετήσια υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας από συγκεκριμένες επιχειρήσεις.

Αυτές είναι:

Οι μεγάλες επιχειρήσεις με έδρα την ΕΕ ή εκτός ΕΕ αλλά με μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων τους εντός αυτής ή ευρωπαϊκή θυγατρική άλλης εταιρείας εκτός ΕΕ. Ως «μεγάλη επιχείρηση» νοείται μια οντότητα που πληροί δύο από τα ακόλουθα τρία κριτήρια: καθαρός κύκλος εργασιών άνω των 40 εκατομμυρίων ευρώ, περιουσιακά στοιχεία με βάση τον ισολογισμό άνω των 20 εκατ. ευρώ ή περισσότεροι από 250 εργαζόμενοι. Όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι εισηγμένες στις αγορές της ΕΕ, εκτός από τις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Ασφαλιστικές επιχειρήσεις και πιστωτικά ιδρύματα ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή.

Για τις πρώτες η υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας ξεκίνησε ήδη από το 2024, ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα έχουν μια περίοδο προσαρμογής έως την 1η Ιανουαρίου 2026.

Τι είναι οι αξιολογήσεις ΕSG

Οι αξιολογήσεις ESG ουσιαστικά αποτελούν τη βαθμολογία μιας επιχειρήσεις αναφορικά με τη βιωσιμότητά της και τη σωστή εφαρμογή των κριτηρίων Π, Κ και Δ. Όπως ακριβώς και οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας, τα ESG ratings είναι πολύ σημαντικά για μια εταιρεία, καθώς μπορούν να καθορίσουν την εμπιστοσύνη επενδυτών και κοινού.

Ένα από τα μειονεκτήματά τους είναι η έλλειψη διαφάνειας στις εφαρμοζόμενες μεθοδολογίες και η έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το τι αντιπροσωπεύουν οι αξιολογήσεις αυτές. Συνεπώς, τα ratings από διαφορετικούς παρόχους για διαφορετικά προϊόντα είναι δύσκολο να συγκριθούν.

CSRD και Κανονισμός για αξιολογήσεις ΕSG: Ομοιότητες και διαφορές

H Ευρωπαϊκή Οδηγία για την Εταιρική Αναφορά Βιωσιμότητας (CSRD) βρίσκεται σε ισχύ από το 2023, αλλά ουσιαστικά άρχισε να εφαρμόζεται από τις αρχές του 2024. Αφορά τις ίδιες τις επιχειρήσεις και προβλέπει ότι οι μεγάλες και εισηγμένες μικρομεσαίες θα πρέπει να υποβάλλουν ετήσιες εκθέσεις βιωσιμότητας.

Από την άλλη, ο νέος Κανονισμός για τα ESG ratings (ESGR) αφορά τις εταιρείες εκείνες που παρέχουν υπηρεσίες αξιολόγησης κριτηρίων ΕSGκαι παροχής δεδομένων σε επιχειρήσεις. Οι πάροχοι αξιολογήσεων ESG που είναι εγκατεστημένοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να λάβουν επίσημη άδεια λειτουργίας και να υπόκεινται σε εποπτεία από την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA), όπως επίσης και να συμμορφώνονται με απαιτήσεις διαφάνειας.

Παράλληλα, οι πάροχοι αξιολογήσεων ΠΚΔ που είναι εγκατεστημένοι εκτός ΕΕ και επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην Ένωση θα πρέπει να λάβουν προσυπογραφή των οικείων αξιολογήσεων ΠΚΔ από αδειοδοτημένο στην ΕΕ πάροχο αξιολογήσεων ΠΚΔ, αναγνώριση βάσει ποσοτικού κριτηρίου ή να συμπεριληφθούν στο μητρώο της ΕΕ για τους παρόχους αξιολογήσεων ΠΚΔ βάσει απόφασης ισοδυναμίας. Ο κανονισμός υιοθετήθηκε επίσημα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Νοέμβριο του 2024 και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το 2025.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι πάροχοι αξιολογήσεων ESGθα είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν τα κριτήρια αυτά και οι ίδιοι. Δηλαδή θα πρέπει να διασφαλίζουν τη διαφάνεια στη λειτουργία τους, να υπόκεινται σε λογοδοσία, να μεριμνούν για την ορθή λειτουργία των εσωτερικών τους δραστηριοτήτων, να μην υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων αναφορικά με τους πελάτες τους κ.ά.

Βλέπουμε λοιπόν ότι πρόκειται για δύο διαφορετικές πολιτικές στο ίδιο πεδίο δράσης που αλληλοσυμπληρώνονται. Η οδηγία CSRDδιασφαλίζει ότι οι επιχειρήσεις θα παρουσιάζουν συνεπή και αξιόπιστα στοιχεία για τη βιωσιμότητά τους, ενώ ο κανονισμός για τα ESG ratings ότι οι αρμόδιοι αξιολογητές και επενδυτές θα χρησιμοποιήσουν αυτά τα στοιχεία με υπευθυνότητα και διαφάνεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα