Οι 5 τάσεις στο ESG για το 2025

Οι νέες θεσμικές εξελίξεις στην Ευρώπη και παγκοσμίως αλλάζουν ολοκληρωτικά το τοπίο για το 2025.

Το 2024 ήταν χρονιά θεσμικών εξελίξεων για το ESG, ειδικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπου τέθηκε σε ισχύ σειρά σχετικών οδηγιών. Φυσικά, ορόσημο αποτελεί η οδηγία CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), η οποία εισάγει αυστηρότερες απαιτήσεις και επιβάλλει τη δημοσίευση αναφορών βιώσιμης ανάπτυξης από όλες τις επιχειρήσεις, πλην των πολύ μικρών. Την ίδια ώρα, οι εξελίξεις συνεχίζονται σε κρατικό επίπεδο εντός

και εκτός Ευρώπης.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, ακολουθούν πέντε προβλέψεις για τα στοιχεία που θα κυριαρχήσουν στην Περιβαλλοντική, Κοινωνική και Εταιρική Διακυβέρνηση το 2025.

1. Τα δύο R’s

Αντιστοιχούν σε Regulations (Κανονισμοί) και Reporting (Αναφορές).

Καθώς οι κανονισμοί για το ESG αυστηροποιούνται παγκοσμίως και γίνεται όλο και πιο εύκολο για επενδυτές, ρυθμιστικές αρχές και τους ίδιους τους καταναλωτές να αξιολογήσουν τις βιώσιμες πρακτικές των επιχειρήσεων, είναι φανερό ότι η σωστή και διαφανής καταγραφή των αναφορών (το γνωστό σε όλους reporting) αποτελεί το «κλειδί» για το 2025.

Πρότυπα για το ESG reporting υπάρχουν πολλά (GRI, SASB, EU Taxonomy), ωστόσο ακόμη δεν υπάρχει μια παγκόσμια σταθερά. Οπότε, ένα από τα αιτήματα που ακούγεται τα τελευταία χρόνια – και σίγουρα θα πρωταγωνιστήσει και το νέο έτος – είναι η δημιουργία ενός εναρμονισμένου παγκοσμίως εργαλείου ESG reporting.

2.Κλιματικά θετικοί και όχι απλά ουδέτεροι

To 2025 συμπληρώνονται δέκα χρόνια από τη Συμφωνία του Παρισιού, με πολλούς αναλυτές να εκτιμούν ότι θα υπάρξουν νέες δεσμεύσεις στην COP30 στη Βραζιλία. Παράλληλα, ερχόμαστε έναν χρόνο πιο κοντά στους ευρωπαϊκούς στόχους του -55% καθαρών εκπομπών έως το 2030 και του net-zeroγια το 2050.

Όλα αυτά δείχνουν ότι δεν πρέπει να υπάρχει ποτέ επανάπαυση στο Ε του ESG, καθώς ο ένας κλιματικός στόχος θα διαδέχεται τον άλλο τα επόμενα χρόνια. Η καταγραφή του ανθρακικού αποτυπώματος, η προώθηση της ηλεκτροκίνησης και της ενεργειακής αποδοτικότητας, οι επενδύσεις στις ΑΠΕ και τεχνολογίες όπως η δέσμευση άνθρακα – όλα αυτά είναι μερικά από τα βήματα όχι απλά για να γίνουν οι εταιρείες κλιματικά ουδέτερες, αλλά climate positive. Να αφαιρούν δηλαδή περισσότερο CO2 από την ατμόσφαιρα από όσο παράγουν.

Eιδικά οι επενδύσεις στην αγορά αφαίρεσης άνθρακα (carbon removal market) είναι το next big thing - μετά και από τη σχετική συμφωνία που επετεύχθη στην πρόσφατη COP29, η οποία προβλέπει ότι πλούσιες χώρες μπορούν να πραγματοποιούν «πράσινα έργα» σε φτωχότερες οικονομίες για να αντισταθμίσουν τις εκπομπές τους.

3. Προσοχή στο greenwashing

Βέβαια, η συμφωνία αυτή έχει προκαλέσει και αντιδράσεις – και εδώ ερχόμαστε σε ένα στοιχείο που πρωταγωνιστεί σταθερά στις τάσεις των τελευταίων ετών: το greenwashing.

Πολίτες, κράτη, φορείς, νομικές ομάδες, είναι όλοι (δικαίως) υποψιασμένοι. Το καλύτερο που μπορούν να κάνουν οι εταιρείες είναι να προσφέρουν διαφανή και ξεκάθαρα στοιχεία για τους στόχους που έχουν θέσεις και υπηρετούν τα κριτήρια ESG.

4. To AI στην υπηρεσία του ESG

Σε αυτό το έργο μπορεί να βοηθήσει η Τεχνητή Νοημοσύνη, η οποία τα τελευταία δύο χρόνια πρωταγωνιστεί στη ζωή μας είτε ως εργαλείο που διευκολύνει καθημερινά tasksστη δουλειά είτε απλά ως τίτλος στα μέσα ενημέρωσης.

Δεν είχε καταφέρει, όμως, να διεισδύσει στο ESG, καθώς είναι αρκετοί που θεωρούν ότι τα μειονεκτήματα της τεχνητής νοημοσύνης έρχονται σε αντίθεση με βασικές αρχές όπως η λελογισμένη χρήση ενέργειας και ο σεβασμός των πνευματικών δικαιωμάτων.

Σίγουρα, οι ισορροπίες είναι λεπτές. Ωστόσο, με τις νέες αυξημένες απαιτήσεις για το reportingπου ήδη αναφέραμε, το ΑΙ και τα εργαλεία αυτοματοποίησης έρχονται να βοηθήσουν στη συλλογή των απαραίτητων δεδομένων για τις επιδόσεις στους τρεις άξονες του ESG. Παράλληλα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για προβλέψεις ρίσκου, βοηθώντας στην επένδυση σε πιο αποτελεσματικές στρατηγικές βιώσιμης ανάπτυξης.

5. Διαφορετικότητα, ισότητα και συμπερίληψη (DEI)

Οι κοινωνικοί παράγοντες, όπως η διαφορετικότητα, η ισότητα και η συμπερίληψη, διαμορφώνουν όλο και περισσότερο τις τάσεις των επενδύσεων ESG το 2025. Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ότι ο άξονας της Κοινωνίας έχει συνήθως τη μεγαλύτερη ορατότητα στο ευρύ κοινό, αλλά και στους πιθανούς επενδυτές. Σύμφωνα με το Βαρόμετρο Εμπιστοσύνης της Edelman για το 2025, το 67% των καταναλωτών είναι πιο πιθανό να εμπιστευτεί μια εταιρεία με δεσμεύσεις σε κοινωνικά ζητήματα.

Παράλληλα, το 2025, η εταιρική κοινωνική ευθύνη θα επικεντρώνεται όλο και περισσότερο στη δέουσα επιμέλεια για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Συνεχείς έλεγχοι για τον εντοπισμό και τον μετριασμό προβλημάτων ή ανισοτήτων, καθώς και για την εφαρμογή νομικών και ηθικών δεσμεύσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα