Άρση μέτρων: Οι ΚΑΔ που ανοίγουν στις 4 Μαΐου

Η άρση των μέτρων που έφερε ο κορονοϊός στην Ελλάδα είναι γεγονός, με ημερομηνία - ορόσημο τη Δευτέρα 4 Μαΐου. Δείτε ποιες επιχειρήσεις ανοίγουν στο πρώτο στάδιο του κυβερνητικού σχεδίου, βάσει ΚΑΔ, εν μέσω παραπόνων από τον εμπορικό κόσμο.

Τον οδικό χάρτη επανεκκίνησης της άρσης των μέτρων παρουσίασε χθες, Τρίτη, η κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για διαδικασία επτά σταδίων. Το πρώτο εξ αυτών

αφορά στο άνοιγμα μίας σειράς καταστημάτων και υπηρεσιών που «ανεβάζουν ρολά» άμεσα και συγκεκριμένα τη Δευτέρα 4 Μαΐου.

Ειδικότερα, οι ΚΑΔ των εν λόγω επιχειρήσεων, όπως παρουσιάστηκαν από τον υφυπουργό Ανάπτυξης Νίκο Παπαθανάση, είναι οι ακόλουθοι:

4741 δηλαδή λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων και υπολογιστών σε εξειδικευμένα καταστήματα4742 δηλαδή λιανικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα4761 δηλαδή λιανικό εμπόριο βιβλίων σε εξειδικευμένα καταστήματα4762 δηλαδή λιανικό εμπόριο εφημερίδων και γραφικής ύλησε σε εξειδικευμένα καταστήματα4764 δηλαδή λιανικό εμπόριο αθλητικού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα4776 δηλαδή λιανικό εμπόριο λουλουδιών, φυτών, σπόρων, λιπασμάτων, ζώων συντροφιάς και σχετικών ζωοτροφών σε εξειδικευμένα καταστήματα7120 δηλαδή τεχνικές δομές και αναλύσεις (ΚΤΕΟ)9602 δηλαδή δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής

Επίσης επανεκκινούν οι υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών υποδημάτων, τα καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας, κατά τον αρμόδιο υφυπουργό.

Κατά τα παραπάνω, και στα πλαίσια του «πρώτου σταδίου», λοιπόν, επανέρχονται στην εργασία τους συνολικά 68.523 εργαζόμενοι και επαγγελματίες από τους 690.000 που είχε ανασταλεί η λειτουργία των επιχειρήσεών τους (ποσοστό 10%) και επαναλειτουργούν 26.167 επιχειρήσεις από το σύνολο των περίπου 260.000 (ποσοστό 10%).

Τα επόμενα στάδια

Στο δεύτερο στάδιο, που θα εφαρμοστεί στις 11 Μαΐου, επανεκκινούν οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου με τους ίδιους κανόνες της πρώτης φάσης. Επανέρχονται στις λαϊκές τα βιομηχανικά είδη και επαναλειτουργούν οι σχολές οδηγών, με μάσκες και γάντια.

Στο τρίτο στάδιο, στις 15 Μαΐου, επαναλειτουργούν οι αρχαιολογικοί χώροι, τα ζωολογικά πάρκα και οι βοτανικοί κήποι ενώ δεν επιτρέπονται οι παραστάσεις. Επίσης επαναλειτουργούν τα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών χωρίς να παρέχονται υπηρεσίες σε καθήμενους.

Στο τέταρτο στάδιο, την 1η Ιουνίου, επαναλειτουργούν τα εμπορικά κέντρα, τα εστιατόρια και καφέ σε εξωτερικούς χώρους με απόσταση 2 μέτρων και 4 ατόμων ανά τραπέζι

Στο πέμπτο στάδιο που θα προσδιοριστεί τον Ιούνιο επανεκκινούν τα θερινά σινεμά με 1,5 μ απόσταση μεταξύ των θεατών ανά σειρά και πληρότητα έως 60%. Επίσης επαναλειτουργούν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, με όρους αντίστοιχους των καφέ και των εστιατορίων.

Στο έκτο στάδιο επαναλειτουργούν τα πάρκα αναψυχής, τα θεματικά πάρκα και οι παιδότοποι σε εξωτερικούς χώρους, με τους ίδιους κανόνες απόστασης.

Στο έβδομο στάδιο επαναλειτουργούν εστιατόρια και καφέ σε εσωτερικούς χώρους, επιχειρήσεις διασκέδασης, καταλύματα διακοπών και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Ο κ. Παπαθανάσης ξεκαθάρισε πως θα ελέγχεται η αυστηρή τήρηση των κανόνων που ορίζονται για τη σταδιακή επιστροφή στην πλήρη κανονικότητα.

Αναβρασμός στον εμπορικό κόσμο

Την ίδια ώρα, στον εμπορικό κόσμο γίνεται λόγος για κατάσταση που έχει φθάσει σε οριακό επίπεδο, με τις εταιρείες να ασφυκτιούν και τα μέτρα να μην έχουν αγγίξει τους πληγέντες, την ώρα που οι υποχρεώσεις των επαγγελματιών εξακολουθούν να τρέχουν.

Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, Γιώργος Καββαθάς, περιέγραψε στο iEidiseis τη διάσταση του προβλήματος. «Υπάρχει παράπονο από πλευράς εμπορικού κόσμου, όσον αφορά στην ημερομηνία έναρξης των επιχειρήσεων. Οι έμποροι είχαν την αίσθηση ότι θ’ ανοίξουν στις 4 Μαΐου, αλλά τελικά αυτό θα γίνει στις 11 Μαΐου. Είχαν προετοιμαστεί ψυχολογικά, κι εν τέλει δεν ανοίγουν», δήλωσε, κι εν συνεχεία ανέφερε πως γίνεται λόγος για άνιση μεταχείριση:

«Λένε ότι υπάρχει κατεύθυνση συγκεκριμένη για ενίσχυση των μεγάλων επιχειρήσεων και όχι για τα μικρά εμπορικά καταστήματα, σε αυτό το επίπεδο εστιάζονται τα παράπονα, ότι «ανοίγουν αθλητικά είδη, αλυσίδες, κι εμείς όχι». Είμαστε όλοι υπό πίεση και η οποιαδήποτε αλλαγή στις προσδοκίες μας φέρνει γκρίνια».

«Οι επιχειρήσεις είναι σε οριακό σημείο ανεξάρτητα από την ημερομηνία επαναλειτουργίας τους. Με το κλείσιμό τους εδώ και έναν μήνα, με τις υποχρεώσεις του να τρέχουν και με μηδενικό εισόδημα, έχουν φθάσει στα όριά τους», εξήγησε και μίλησε για το γεγονός πως υπάρχει έλλειψη ενίσχυσης:

«Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχει κανένα μέτρο ενίσχυσης. Ούτε τα 800 ευρώ δεν έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς των επαγγελματοβιοτεχνών και των εμπόρων και όλο αυτό δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα».

«Και βέβαια, για το θέμα της επαναλειτουργίας, εάν λάβουμε υπ’ όψιν μας ότι το κλείσιμο μας βρήκε προς τα τέλη του Μάρτη, αντιλαμβάνεστε πως πάμε σε αλλαγή σεζόν, που σημαίνει νέες δαπάνες για αντικατάσταση των ειδών από χειμερινά σε ανοιξιάτικα και καλοκαιρινά και αυτό δημιουργεί ένα εκρηκτικό κλίμα στις επιχειρήσεις, διότι και οι μεγάλοι προμηθευτές ζητούν εξόφληση των παραγγελιών», τόνισε.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα