Γρίπη τύπου Α: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη μετάδοση και τα συμπτώματα

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές Αρχές για την έκρηξη κρουσμάτων της γρίπης Α.

«Καλπάζει» η γρίπη Α το τελευταίο χρονικό διάστημα με τους γιατρούς να εφιστούν την προσοχή για τον επόμενο μήνα μέχρι να αρχίσει να υποχωρεί το κύμα των ιώσεων.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ, εκτίμησε ότι η έξαρση των ιώσεων θα αρχίσει να υποχωρεί στα μέσα Φεβρουαρίου, ενώ χαρακτήρισε τη γρίπη ως

την κυρίαρχη ιογενή λοίμωξη της περιόδου.

Τι είναι η γρίπη τύπου Α;

Υπάρχουν τρείς τύποι του ιού της γρίπης, ο Α, ο Β και ο C. Από αυτούς οι A και Β είναι πιο συχνοί για τον άνθρωπο και είναι αυτοί που ευθύνονται για τις εξάρσεις της εποχιακής γρίπης.

Οι ιοί της γρίπης τύπου Α διακρίνονται επίσης σε υπότυπους ανάλογα με τη σύστασή τους, που είναι η αιμαγλουτινίνη (Η) και η νευραμινιδάση (Ν).

Χρειάζεται από 1 έως 5 ημέρες για επώαση οπότε και ο ιός πολλαπλασιάζεται στη ρινοφαρυγγική οδό.

Πως μεταδίδεται η γρίπη τύπου Α;

Η μετάδοσή της γίνεται όταν αέρια σωματίδια από εκκρίσεις (βήχας ή φτέρνισμα, ομιλία, φιλί) απευλευθερώνονται στον αέρα και εισέρχονται στο βλενογόνο του άλλου ατόμου. Επίσης, η μετάδοση είναι εξιαρετικά πιθανή από την επαφή με επιφάνειες ή αντικείμενα που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια επαφή με το πρόσωπο, από όπου ο ιός μπορεί να εισέλθει στον οργανισμό μέσω των βλεννογόνων. Ένα άτομο που νόσησε θεωρείται μεταδοτικό από τη στιγμή που μολύνεται και μπορεί να συνεχίσει να είναι αρκετές μέρες μετά την ύφεση των συμπτωμάτων.

Κύρια συμπτώματα της γρίπης τύπου Α

Το χαρακτηριστικό των συμπτωμάτων της γρίπης Α είναι ότι εμφανίζονται αιφνίδια και είναι αρκετά έντονα. Τα συμπτώματα κρατούν συνήθως έως και 7 ημέρες, όμως υπάρχει περίπτωση κάποια από αυτά (βήχας, κόπωση) να επιμείνουν για αρκετό καιρό μετά την αποδρομή της γρίπης. Τα κυριότερα είναι τα εξής:

Πυρετός, ο οποίος είναι και υψηλός στις περισσότερες περιπτώσεις και συνοδεύεται από έντονα ρίγη Πόνος στα κόκαλα και τους μυς Πονοκέφαλος Πονόλαιμος συνοδευόμενος από ξηρό ή και παραγωγικό βήχα Αίσθημα κόπωσης και ατονίας. Σπανιότερα μπορεί να προκύψουν συμπτώματα όπως είναι η ναυτία και ο εμετός.

Η γρίπη συχνά συνδέεται και με άλλες καταστάσεις όταν δεν φροντιστεί άμεσα με ξεκούραση και συμπτωματική θεραπεία, όπως είναι η πνευμονία και η βρογχίτιδα.

Υπ. Παιδείας: Εγκύκλιος λόγω της γρίπης - Τι γίνεται με τις απουσίες

Οι απουσίες των μαθητών/τριών από τα μαθήματα λόγω των εποχικών ιογενών αναπνευστικών λοιμώξεων, θα καταχωρούνται, αλλά δεν θα προσμετρώνται, σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο Παιδείας.

Αναλυτικότερα, από την 1η Δεκεμβρίου 2024 έως και τις 30 Απριλίου 2025 θα καταχωρούνται, αλλά δεν θα προσμετρώνται, οι απουσίες από τα μαθήματα μαθητών/τριών έως πέντε (5) εργασίμων ημερών, με σχετική απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων.

Η εν λόγω απόφαση θα εκδίδεται κατόπιν αιτήσεως και με την προσκόμιση από τους/τις ενδιαφερόμενους/ες πρόσφατης βεβαίωσης δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη γιατρού, που να πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας. Οι απουσίες αυτές είναι πέραν του προβλεπόμενου από τις γενικότερες ή ειδικότερες διατάξεις αριθμού απουσιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γρίπη Α, Όσα,gripi a, osa