Κορονοϊός: Προειδοποιήσεις του FDA για χλωροκίνη και υδροξυχλωροκίνη

Ο FDA εξέδωσε προειδοποιήσεις σχετικά με τη χλωροκίνη και την υδροξυχλωροκίνη μετά από αναφορές θανάτων και παρενεργειών.

Τα φάρμακα υδροξυχλωροκίνη και χλωροκίνη μπορεί να προκαλέσουν επικίνδυνες ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό σε ασθενείς με κορονοϊό και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε κλινικές δοκιμές ή νοσοκομεία όπου οι ασθενείς μπορούν να παρακολουθούνται στενά για καρδιακά προβλήματα, προειδοποίησε την Παρασκευή η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ.

Ο

FDA έλαβε γνώση αναφορών για σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα σε ασθενείς με Covid-19 που έλαβαν υδροξυχλωροκίνη ή χλωροκίνη, συχνά σε συνδυασμό με αζιθρομυκίνη και άλλα φάρμακα που μπορούν να διαταράξουν τον καρδιακό ρυθμό, αναφέρει η ίδια προειδοποίηση της διαχειριστικής επί των φαρμάκων αρχής.

Στην ίδια δήλωση προστίθεται πως πολλοί άνθρωποι λαμβάνουν τα φάρμακα αυτά με την ελπίδα να αποτρέψουν τη μόλυνση ή να την θεραπεύσουν οι ίδιοι. Ωστόσο, δεν υπάρχει απόδειξη ότι η υδροξυχλωροκίνη και η χλωροκίνη μπορεί να βοηθήσουν τους ασθενείς με κορονοϊό, σύμφωνα με τον οργανισμό - τα δύο φάρμακα αυτά έχουν εγκριθεί για τη θεραπεία της ελονοσίας και των αυτοάνοσων παθήσεων του λύκου και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Η προειδοποίηση του FDA βασίζεται σε μια ανασκόπηση των ανεπιθύμητων ενεργειών που αναφέρθηκαν από πολλές πηγές και αυτές «οι ανεπιθύμητες ενέργειες περιελάμβαναν παράταση του διαστήματος QT, κοιλιακή ταχυκαρδία και κοιλιακή μαρμαρυγή, και σε ορισμένες περιπτώσεις θάνατο». «Θα συνεχίσουμε να διερευνούμε κινδύνους που σχετίζονται με τη χρήση υδροξυχλωροκίνης και χλωροκίνης για τον COVID-19 και θα επικοινωνούμε δημοσίως όταν έχουμε περισσότερες πληροφορίες», καταλήγει η ανακοίνωσή του φορέα.

Τι λέει ο Τσιόδρας

«Οι περισσότερες μελέτες που έχουν δημοσιευτεί, ακόμα δεν έχουν με σαφήνεια οδηγήσει στο καταλυτικό συμπέρασμα ότι (σ.σ. η χλωροκίνη) είναι το τέλειο φάρμακο», ανέφερε πριν από λίγες μέρες ο Σωτήρης Τσιόδρας, ερωτηθείς για τις παρενέργειες των παραπάνω φαρμάκων, που χρησιμοποιούνται και στη χώρα μας σε ασθενείς με κορονοϊό.

Παρ’ όλα αυτά, «έχει δοθεί έγκριση και σε πολλά μέρη του κόσμου και Κυβερνήσεις του κόσμου και για κλινικές μελέτες και στην Αμερική, οι οποίες δοκιμάζουν το φάρμακο και το χορηγούν σε ανθρώπους που νοσούν από τον ιό», σύμφωνα με τον ίδιο. Μάλιστα, «στις περισσότερες μελέτες στις οποίες καταγράφηκε αρρυθμία σχετιζόμενη με το φάρμακο, ήταν σε υψηλές δόσεις του φαρμάκου. Παραδείγματος χάριν, κάποιες μελέτες στην Ινδία, στη Βραζιλία, στην Κίνα, δεν χρησιμοποιήσαν τις δόσεις του φαρμάκου που χορηγούμε εμείς στην Πατρίδα μας», σύμφωνα με τον καθηγητή.

Ωστόσο αυτό «δεν αναιρεί το γεγονός ότι για κάθε φάρμακο, και ιδιαίτερα για φάρμακα που μπαίνουν σε μια νέα φαρμακευτική στρατηγική έναντι ενός νέου ιού, πρέπει να υπάρχει αυτό που ονομάζουμε φαρμακοεπαγρύπνηση και εδώ μας έχει βοηθήσει πραγματικά πάρα πολύ ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων και τον ευχαριστώ, ώστε να παρακολουθούμε τυχόν τέτοιες επιπλοκές», είπε ο κ. Τσιόδρας.

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

Διαβάστε ακόμη:

13033: Τι πρέπει να γράφει το sms για την απαγόρευση κυκλοφορίας

Έντυπο δήλωσης μετακίνησης: Πού θα το βρείτε για εκτύπωση

Κορονοϊός: Αυτά είναι όλα τα νέα δεδομένα για τα συμπτώματα

Κορονοϊός: Έχω συμπτώματα, τι πρέπει να κάνω

Σούπερ μάρκετ: Το νέο ωράριο λειτουργίας ως τις 25 Απριλίου

Keywords
Τυχαία Θέματα