Ο Τσίπρας στοχεύει στους «αδύναμους κρίκους» του Μητσοτάκη

Ο σχεδιασμός του Αλέξη Τσίπρα για τα ζητήματα της καθημερινότητας με ορίζοντα τριμήνου και η αντεπίθεση προς την κυβέρνηση.

Με τα δημοσκοπικά ευρήματα να επιβεβαιώνουν την αρχή της σταδιακής κάμψης των ποσοστών της κυβέρνησης σε μία σειρά από ζητήματα καθημερινότητας, ο Αλέξης Τσίπρας καταστρώνει με ορίζοντα τριμήνου την αντεπίθεση προς την κυβέρνηση.

Και αυτό, διότι αποτελεί πεποίθηση στην Κουμουνδούρου

πως οι τελικές αποφάσεις για ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές θα ληφθούν από τον κ. Μητσοτάκη ανάλογα με την πορεία του καλοκαιριού κυρίως στο μέτωπο της οικονομίας αλλά και των ευρωπαϊκών εξελίξεων αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στο πλαίσιο αυτό, άπαντες γνωρίζουν πως η φθορά στο πρόσωπο του κ. Μητσοτάκη δεν μπορεί να επέλθει εν μία νυκτί. Τουναντίον, η διαφαινόμενη κοινωνική και οικονομική κρίση, η οποία κατά τον ΣΥΡΙΖΑ βαθαίνει με γεωμετρική πρόοδο εξαιτίας της αδράνειας της κυβέρνησης στην εμπροσθοβαρή στήριξη των επιχειρήσεων και των επιλογών της στην αγορά εργασίας που μειώνουν τους μισθούς και άρα τη ζήτηση, θέτει τις γειωμένες κοινωνικά προϋποθέσεις για ουσιαστική αντιπολίτευση υπέρ της κοινωνίας που από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη θα έχει σαφώς πιο ευήκοα ώτα και απτά αποτελέσματα των επιλογών Μητσοτάκη.

Για αυτό το λόγο και πέραν της στοχοπροσήλωσης της Κουμουνδούρου στους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους, η κατάσταση των οποίων βαίνει όπως όλα δείχνουν διαρκώς επιδεινούμενη, πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα είναι παράλληλα με τον κ. Μητσοτάκη που θα επιχειρεί διαρκώς να φέρνει στη Βουλή και ο οποίος στο τέλος της μέρας έχει την ευθύνη για τις επιλογές των υπουργών του, να βάλει στο κάδρο συνεργάτες και υπουργούς του που εκλαμβάνονται ως «αδύναμοι κρίκοι».

Αυτό όπως πληροφορείται το iEidiseis.gr, θα γίνεται τόσο με στενό «μαρκάρισμα» των τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και με δημόσιες παρεμβάσεις του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Νίκη Κεραμέως

Ήδη σήμερα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο της Νίκης Κεραμέως, το οποίο βρίθει αναχρονισμών (έχει καταφέρει να συσπειρώσει απέναντί της εκτός από το σύνολο της αντιπολίτευσης και το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας: Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Χάρης Θεοχάρης

Διόλου τυχαία δεν είναι και η επιμονή στις επιθέσεις στον Υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη. Μπορεί ο ίδιος να υλοποιεί συνολικές κυβερνητικές πολιτικές, ωστόσο οι αλλεπάλληλες αναδιπλώσεις του σε μία σειρά από ζητήματα (διαγνωστικά τεστ στα αεροδρόμια, ζώνες επικινδυνότητας νησιών, ελλιπής στήριξη τουριστικού κλάδου) και οι εμφανώς κακές σχέσεις του τόσο με τον υφυπουργό του κ. Κόνσολα, που τον χαρακτήρισε εμμέσως «επικίνδυνο» όσο και με πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου, τον καθιστούν ένα από τα τρωτά σημεία της κυβέρνησης, δεδομένου μάλιστα ότι το σύνολο του τουριστικού κλάδου προεξοφλεί δραματική σεζόν με τεράστιες απώλειες, λουκέτα, απολύσεις αλλά και δυσμενή μεταβολή του ΑΕΠ.

Γιάννης Βρούτσης

Το περιβόητο «σκόιλ Ελικίκου», το οποίο απέσυρε ο κ. Μητσοτάκης διατηρώντας τον αρμόδιο για το φιάσκο στη θέση του, ήταν μόνο η αρχή και επιβεβαίωσε κατά την Κουμουνδούρου ότι το φιάσκο με τις 7 πλατφόρμες σε βάρος των ελευθέρων επαγγελματιών ήταν σε πλήρη συνεννόηση με το πρωθυπουργικό γραφείο.

Οι επιλογές της επιδότησης της ανεργίας και της αναστολής συμβάσεων αντί των μισθών και της εργασίας, η προώθηση της ελαστικοποίησης των σχέσεων εργασίας και της μείωσης μισθών στον ιδιωτικό τομέα, η αποσάρθρωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα επαναφοράς των «πιο σκοτεινών μνημονιακών χρόνων». Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βρούτσης βρίσκεται διαρκώς στα ραντάρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης και θα αποτελέσει έναν εκ των πρωταγωνιστών στις σφοδρές πολιτικές συγκρούσεις που θα φέρουν οι εξελίξεις στον τομέα της ανεργίας και της κοινωνικής συνοχής.

Χρήστος Σταϊκούρας

Είναι γνωστό πως η καρέκλα του εκάστοτε υπουργού Οικονομικών είναι ηλεκτρική. Στην περίπτωση ωστόσο του κ. Σταϊκούρα, ο οποίος έχει ήδη βρεθεί στο στόχαστρο για τις αλλεπάλληλες «διορθώσεις» στο βάθος της ύφεσης που έρχεται χωρίς αντίστοιχη αναπροσαρμογή των μέτρων στήριξης, ενώ δεν πέρασαν απαρατήρητες οι διαρροές που τον ήθελαν να αντικαθίσταται σε ενδεχόμενο ανασχηματισμό κατόπιν «προβληματισμού» στο Μέγαρο Μαξίμου, στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως λίαν συντόμως ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί αντιμέτωπος με την άρνηση εμπροσθοβαρούς στήριξης, δη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

«Μετά το μαξιλάρι ρευστότητας 37 δις. και την πρόταση της Κομισιόν για 22 δις. επιχορηγήσεις, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία γιατί η κυβέρνηση αρνείται τη ρευστότητα στις επιχειρήσεις» ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Διόλου τυχαία δεν ήταν και η «μπηχτή» του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα στη συνέντευξή του στην Καθημερινή: «Ο κ. Μητσοτάκης δεν εμπιστεύεται τεχνοκράτες, απλά επιλέγει να κρύβει υπουργούς του, που ίσως δεν εμπιστεύεται, πίσω από τεχνοκράτες. Το ίδιο επιχειρεί να κάνει και τώρα με τον κ. Σταϊκούρα, που προφανώς δεν του έχει εμπιστοσύνη να διαχειριστεί το πακέτο των 32 δισ., και σπεύδει στον κ. Πισσαρίδη. Πρωθυπουργός είναι, μπορεί να αντικαταστήσει όσους δεν εμπιστεύεται».

Νότης Μηταράκης

Δεν είναι μόνο οι κλιμακούμενες καταγγελίες - και από τον φιλοκυβερνητικό Τύπο - για σκιές και σκοτεινά σημεία σε ζητήματα χριστής διαχείρισης οικονομικών σχετικά με το προσφυγικό που καθιστούν τον κ. Μηταράκη «αδύναμο κρίκο» για τον κ. Μητσοτάκη. Στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ ούτως ή άλλως έχουν εξαπολύσει σφοδρές επιθέσεις στην κυβέρνηση με αφορμή τις παλινωδίες της στη διαχείριση, την κατάργηση του υπουργείου και την επανασύστασή του μετά από 6 μήνες και την αλλαγή 5 υπευθύνων υπουργών σε ένα εξάμηνο, που οδήγησαν προ μηνών στο mea culpa του Πρωθυπουργού. Ωστόσο, τα μηνύματα που φθάνουν στην Κουμονδούρου αναφέρουν πως προλειαίνεται το έδαφος σύντομα για νέες κυβιστήσεις της κυβέρνησης, αυτή τη φορά με τα λεγόμενα «κλειστά κέντρα», αφού η Κομισιόν έχει ξεκαθαρίσει πως δεν προτίθεται να χρηματοδοτήσει κέντρα που θα λειτουργούν καταστρατηγώντας το διεθνές δίκαιο...

Keywords
Τυχαία Θέματα