Οι «μαύρες τρύπες» στην κούρσα των εξοπλισμών: Πού θα πάνε τα 20 δισ. τη δεκαετία 2025-35

Η εξοπλιστικές «φωτοβολίδες» και το 10ετές πρόγραμμα προμηθειών στις Ένοπλες Δυνάμεις, αξίας άνω των 20 δισ. ευρώ.

Ανά 48ωρο έχουμε εκτόξευση και μιας εξοπλιστικής φωτοβολίδας είτε με υπουργικές δηλώσεις και είτε με στημένα …αποκλειστικά πρωτοσέλιδα. Ok! Μέχρι σ' ένα σημείο είναι κατανοητό ότι να γίνεται πολιτικό παιχνίδι με τα εξοπλιστικά προγράμματα καθ´ ότι όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις προκαλούν ενθουσιασμό και αποδοχή στους πολίτες.

Οι εξοπλισμοί παραπέμπουν σε ασφάλεια και σταθερότητα δύο παράμετροι

που κρίνουν τις εθνικές εκλογές. Όποιος καταφέρει να εγγυηθεί τη σταθερότητα είναι ο νικητής των εκλογών. Όποιος δίνει την αίσθηση ότι ενδιαφέρεται και πασχίζει για τη θωράκιση της χώρας και προχωράει σε νέες αγορές σύγχρονων οπλικών συστημάτων βλέπει τη δημοτικότητα του να ανεβαίνει κατακόρυφα!

Υπ´ αυτό το πρίσμα άλλη μια εξοπλιστική φωτοβολίδα αναμένεται να εκτοξευθεί στις 4 Μαρτίου κατά την παρουσίαση στη Βουλή του δεκαετούς (2025- 2035) εξοπλιστικού προγράμματος που η αξία του ξεπερνάει τα 20 δισ. ευρώ.

Ερώτημα 1ο: Η Ελλάδα την επόμενη δεκαετία που θα έχει αυξημένες υποχρεώσεις με την καταβολή των δόσεων αλλά και των τόκων για την αποπληρωμή των δανείων θα έχει τη δυνατότητα να διαθέτει κάθε χρόνο επιπλέον 2 με 2,5 δισ. για νέους εξοπλισμούς;

Λογικά η απάντηση είναι ΟΧΙ!

Ερώτημα 2ο: Σ έναν κόσμο που διαρκώς μεταβάλλεται όπου οι τέως αντίπαλοι γίνονται σύμμαχοι και οι χτεσινοί εχθροί είναι σημερινοί φίλοι...

Σε μια Ευρώπη που παραμένει ανήμπορη να χαράξει αυτόνομη οικονομική και αμυντική πορεία και παρακολουθεί αποσβολωμένη το Mega Dial Τράμπ- Πούτιν για το Ουκρανικό, μπορεί / πρέπει η Ελλάδα να κάνει μακρόπνοα εξοπλιστικά σχέδια;

Η φιλοσοφία που διαπερνάει τον σχεδιασμό επί χάρτου του δεκαετούς εξοπλιστικού προγράμματος λαμβάνει υπόψιν τις τελευταίες εξελίξεις ή παραμένει αγκιστρωμένη στα στερεότυπα του χτες;

Τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα θα τις δώσει η ίδια η ζωή. Ωστόσο, στην παρούσα φάση μόνο επισημάνσεις και κριτική μπορούν να γίνουν για εξοπλιστικά προγράμματα που έχει ανακοινωθεί ότι ΘΑ γίνουν ή γι αυτά που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Αεροπορικά προγράμματα:

Αγορά 20 F-35. Σαφώς και είναι το πιο σημαντικό πρόγραμμα , όμως για να αποκτήσει οντότητα θα πρέπει να έχουν εξασφαλιστεί εγκαίρως οι υποδομές στην αεροπορική βάση υποδοχής τους. Κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου δεδομένο γιατί η Πολεμική Αεροπορία επιλέγει να «τρέξει» η ίδια όλες τις διαδικασίες και κατασκευές των τεχνικών έργων μετά την κατάργηση των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων (ΑΩ) με αποτέλεσμα να σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις.
Επίσης, άλλη μια σημαντική «λεπτομέρεια» είναι τα όπλα που θα φέρουν τα F-35. Η δαπάνη των 4,6 δις για την αγορά των είκοσι F-35 ΔΕΝ περιλαμβάνει ούτε τις προ-απαιτούμενες υποδομές, ούτε και τα όπλα !
Επομένως, προς το παρόν με τα 20 F-35 των 4,5 δισ καλύπτεται επαρκώς το αεροπορικό σόου στις «παρελάσεις» ! Εκσυγχρονισμός F16 σε Viper. Εκκρεμεί το ιδιαίτερα σοβαρό θέμα του συστήματος αυτοπροστασίας για το οποίο μνηστήρες – εταιρείες επισκέπτονται συχνά πυκνά το ΓΕΑ.
Για τα υπόλοιπα F16 (block50) η πιθανότητα αναβάθμισης τους σε Viper είναι επιθυμητή απο την πλευρά της Αεροπορίας αλλά όχι ορατή απο το υπουργείο Οικονομικών. Φαίνεται ότι η ευκαιρία χάθηκε το 2017 όταν ο μακαρίτης Ντένης Πλέσσας είχε καταθέσει πρόταση αναβάθμισης του συνόλου του στόλου των F-16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας… Αεροπορικός μεταγωγικός στόλος. Τόσο της Πολεμικής Αεροπορίας όσο και του Στρατού Ξηράς εξακολουθεί και είναι προβληματική. Οι όποιες προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία έτη είχαν μηδαμινή απόδοση.
Ο μεταγωγικός Στόλος είναι υψίστης σημασίας στην ειρήνη και τον πόλεμο. Συμβάλουν για την πολιτική προστασία με αεροδιακομιδές ασθενών και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Ενώ σε περιόδους κρίσης διεξάγουν τις αερομεταφορές. Η μετακίνηση ειδικών δυνάμεων με αρματαγωγά αποτελεί ανάμνηση του Β’ παγκοσμίου πολέμου.

Ναυτικά προγράμματα και τι δεν έχει ακουστεί για προμήθεια:

Αμερικανικών φρεγατών Constelation που ωστόσο δεν υφίσταται ακόμη ούτε για το αμερικάνικο Ευρο-κορβετών. Παραμένει αδιευκρίνιστο εάν τελικώς η Ελλάδα θα συμμετάσχει ή όχι στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Τέταρτης γαλλικής φρεγάτας Belharra. Για τις τρεις φρεγάτες Belharra που κατασεκυαζονται στα Γαλλικά ναυπηγεία της Naval Group οι Γάλλοι κρατάνε ακόμη μυστικό πόσο θα στοιχίσει στην Ελλάδα η ολοκλήρωση των μέσων ηλεκτρονικού πολέμου !
Στο σημείο αυτό προβάλει το ερώτημα : Θα συνεχίζει η Ελλάδα να αγοράζει αεροπλάνα και καράβια απο την Γαλλία και ας πουλάει στην Τουρκία τους πυραύλους Meteor και ο Μακρον να αποκλείει τον έλληνα πρωθυπουργό απο τα «τραπέζια εργασίας» που στήνει στο Παρίσι με ευρωπαίους ηγέτες για τα κυρίαρχα θέματα που απασχολούν την Ευρώπη. Αναβάθμιση των φρεγατών MEKO. Ακόμη ψάχνεται το Πολεμικό Ναυτικο για να καταλήξει τι είδους αναβάθμιση θέλει αφού δεν ξέρει πόσα λεφτά έχει για τον σκοπό αυτό.

Πριν μισό αιώνα Έλληνας αξιωματικός, ναυπηγός του ΠΝ σχεδίασε και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας ναυπήγησαν τα αρματαγωγά που ακόμη και σήμερα έχει το Ναυτικό. Στον αντίποδα σήμερα η κυβέρνηση δεν τολμάει, να δώσει σε ελληνικό ναυπηγείο να κατασκευάσει ένα μικρό σκάφος για τις ειδικές δυνάμεις ή ένα μικρό περιπολικό. Αντ΄ αυτού προτιμάει να παίρνει από την Αμερική μεταχειρισμένα σκάφη αρκετών δεκαετιών με «δωρεάν παραχώρηση» και με την υποχρέωση να πληρώνει η Ελλάδα στην αντίπερα όχθη την μεταφορά τους και την ενεργοποίηση τους απαλλάσσοντας συγχρόνως από τους τέως ιδιοκτήτες των το κόστος αποστρατικοποίησης των που δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο.

Ρώσικα Αντιαεροπορικά

Από την έναρξη της Ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία οι ελληνορωσικές σχέσεις βρίσκονται στο χειρότερο σημείο.

Τα ρωσικά αντιαεροπορικά μικρού, μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς που διαθέτουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις εδώ και τρία χρόνια παραμένουν χωρίς συντήρηση! Ορισμένοι για να τα ξεφορτωθούν από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις επεδίωκαν να τα στείλουν στο πεδίο της Ουκρανίας. Το σχέδιο τους ματαιώθηκε διότι υπήρξαν ισχυρές αντιστάσεις από το σύνολο σχεδόν των Επιτελών καθ ότι τα ρωσικά αντιαεροπορικά κρίθηκαν άκρως απαραίτητα για την αντιαεροπορική κάλυψη των νησιών.

Επομένως, μια πιθανή ειρήνευση στην Ουκρανία αναμένεται να σταθεί η αιτία για επανασύσφιξη των ελληνορωσικών σχέσεων και την επανέναρξη των εργασιών συντήρησης των ρώσικων αντιαεροπορικών συστημάτων που διαθέτει η Ελλάδα.

Εκτός και εάν το αντιρωσικό μένος τους οδηγήσει στην ολική απόσυρση των ρωσικών αντιαεροπορικών.

Keywords
δημοσκοπηση, εκλογες, βουλη, ελλαδα, mega, δις, viper, γεα, υφίσταται, συγκεκριμένο, group, γαλλια, ναυτικο, αποσυρση, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, σταση εργασιας, αποσυρση αυτοκινητων 2011, αξια, στημενα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, η ζωη, θεμα, ουκρανια, προγραμμα, πρωτοσελιδα, ρωσικα, υπουργειο οικονομικων, mega, αγορα, αμερικη, γαλλικα, γεα, γινεται, γινονται, δεδομενο, δυνατοτητα, δηλωσεις, δις, δωσει, ευκαιρια, ευρω, ειρηνη, εξελιξη, ετη, ευρωπη, εχθροι, ζωη, ιδια, εικοσι, υφίσταται, κατασκευες, κυβερνηση, λεφτα, μυστικο, μικρο, μεταχειρισμενα, ναυτικο, οχθη, παρουσιαση, παρισι, πεδιο, πολεμικο ναυτικο, πολεμικη αεροπορια, πουτιν, προγραμματα, πρισμα, συγκεκριμένο, σκαφη, σοου, σχεδιο, τεως, τουρκια, τρια, χαθηκε, group, αγορες, ασφαλεια, ειδικες δυναμεις, φιλοι, ηγετες, ιδιαιτερα, υπουργειο, παιχνιδι, θεματα, viper
Τυχαία Θέματα
Πού, 2025-35,pou, 2025-35