Ύφεση για όλα τα γούστα

Το τοπίο στην οικονομία είναι ρευστό. Βρισκόμαστε σε μια πρωτόγνωρη κρίση πανδημίας, που απειλεί να σαρώσει ότι ξέραμε, όχι μόνο στην οικονομία, φυσικά. Οι συνθήκες ζωής μπορεί να αλλάξουν στην καθημερινότητα των πολιτών, στην εκπαίδευση, στις διεθνείς σχέσεις, στην εργασία, παντού.

Είναι από τις λίγες φορές που οι ίδιοι οι πολίτες, όχι μόνο κάποιες ελίτ, υποψιάζονται τι έρχεται. Έτσι καθεμιά δήλωση επίσημου παράγοντα ακούγεται πιο δυνατά από το πλατύ κοινό.

Ωστόσο δυο μήνες τώρα η κυβέρνηση και ο κεντρικός τραπεζίτης δείχνουν να παραβλέπουν αυτήν την πραγματικότητα. Με σχετική άνεση

δημοσιοποιούν εκτιμήσεις, οι οποίες αλλάζουν κάθε λίγο και λιγάκι.

Για παράδειγμα, σήμερα ο Γιάννης Στουρνάρας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής όπου μίλησε με την ιδιότητα του προτεινόμενου για επαναδιορισμό στη θέση του διοικητού της Τράπεζας της Ελλάδος, προέβλεψε ότι το βασικό σενάριο για την ύφεση του 2020 είναι 6% και ότι 2021 ο αριθμός της ανάκαμψης θα είναι μικρότερος αγγίζοντας το 5,5%

Λίγες βδομάδες πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην Καθημερινή είχε προβλέψει το ακριβώς ανάποδο, πιο αισιόδοξο, σενάριο:

«Ξέρω ότι θα έχουμε μία βαθιά ύφεση το 2020. Αλλά υπό την προϋπόθεση ότι η επιστήμη θα δώσει τις απαντήσεις που τώρα περιμένουμε, η ανάκαμψη το 2021 θα είναι μεγαλύτερη για την Ελλάδα από όση θα είναι η ύφεση του 2020», είχε πει.

Αν λάβουμε υπ’ όψιν άλλες δηλώσεις, άλλων παραγόντων, όπως ο κ. Σταϊκούρας που από την πρόβλεψη για 0% ύφεση έφθασε τελικά στο δυσμενές σενάριο να την προσδιορίσει στο 13%, τότε διαμορφώνεται μια εικόνα που προκαλεί στην καλύτερη περίπτωση απλά έντονο προβληματισμό.

Το πρώτο πράγμα που απαιτεί η κοινωνία και η αγορά αυτή τη στιγμή είναι σύνεση από την κυβέρνηση. Όχι μικροκομματικούς χειρισμούς για να αντιμετωπίσει την κριτική της αντιπολίτευσης για λίγες ώρες. Οι δηλώσεις κυβερνητικών και λοιπών δημοσιολογούντων παράγουν αποτέλεσμα στην οικονομία και αυτό θα πρέπει κάθε φορά να συνυπολογίζεται από πριν. Οι επενδυτές ακούν τι έρχεται, οι μικρομεσαίοι ανησυχούν για την επόμενη μέρα, οι εργαζόμενοι τρέμουν με τις αποφάσεις για εκ περιτροπής εργασία και μειώσεις μισθών. Επιβάλλεται σχέδιο και όχι μαντεψιές. Οποιαδήποτε άλλη συμπεριφορά προκαλεί κοινωνική και οικονομική σύγχυση.

Keywords
Τυχαία Θέματα