6 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

Η Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου γιορτάζεται στις 6 Φεβρουαρίου και σκοπός της είναι να μας θυμίσει το πόσο σημαντικό είναι να λαμβάνουμε όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις από τις απειλές που καραδοκούν στο Internet. Η πρόληψη είναι πάντοτε προτιμότερη από την καταστολή και το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να ενημερώνεσαι και να είσαι επιφυλακτικός με ό,τι σου προσφέρεται απλόχερα στον διαδικτυακό κόσμο. Το τι μπορεί να σκαρφιστεί το ανθρώπινο μυαλό για να εξαπατήσει δεν έχει όρια. Καθημερινά, σε δελτία ειδήσεων, ιστοσελίδες, εφημερίδες και άλλα μέσα ενημέρωσης, υπάρχουν ειδήσεις

για νέες “απειλές” που προέρχονται από τον λεγόμενο ηλεκτρονικό κόσμο.

Για να εξασφαλιστεί η ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο χρειάζονται και τα απαραίτητα εργαλεία. Από πολύ βασικά, έως προηγμένα, ανάλογα με το αν το διαδίκτυο χρησιμοποιείται για δουλειά, για διασκέδαση και το κυριότερο αν μοιραζόμαστε προσωπικά δεδομένα ή όχι.

Χρησιμοποίησε έναν αξιόπιστο web browser

Το πρώτο βήμα για ασφαλές σερφάρισμα στο Internet είναι να επιλέξεις έναν αξιόπιστο browser. O Google Chrome, o Microsoft Edge, o Firefox της Mozilla, o Safari, o Opera, είναι browsers υψηλής αξιοπιστίας, με πολλαπλές ρυθμίσεις για να ορίσεις το επιθυμητό επίπεδο ασφάλειας. Δύο πολύ σημαντικά πράγματα είναι να απενεργοποιήσεις τη λειτουργία αυτόματης συμπλήρωσης, ώστε να μην είναι παντού αποθηκευμένα και άρα διαθέσιμα τα στοιχεία σου, όπως επίσης να απορρίπτεις τα cookies, για να μην παρακολουθούνται οι αναζητήσεις που κάνεις.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να αποφεύγεις ιστοσελίδες που δεν είναι ασφαλείς. Ειδικά για τις αγορές σου επίλεγε μόνο ιστοσελίδες που ανήκουν στην κατηγορία HTTPS και ποτέ μην αποθηκεύεις δεδομένα που αφορούν τις χρεωστικές ή πιστωτικές σου κάρτες. Αυτή την τακτική ακολούθησέ τη όχι μόνο αν πρόκειται για αγορές που κάνεις μέσω του υπολογιστή σου, αλλά και μέσω μιας κονσόλες για gaming. Είναι προτιμότερο να “ξοδέψεις” λίγα ακόμα δευτερόλεπτα για να εισαγάγεις, όποτε απαιτείται, τα στοιχεία της κάρτας, παρά να κλαις για τα λεφτά που σου έκλεψαν.

Εγκατάστησε ένα antivirus

Ένα καλό antivirus είναι η πρώτη γραμμή υπεράσπισης εναντίον των διαδικτυακών κινδύνων. Προστατεύει τον υπολογιστή σου και κυρίως τα πολύτιμα δεδομένα σου όχι μόνο από τωρινές αλλά και από μελλοντικές απειλές, καθώς η βάση δεδομένων του εμπλουτίζεται τακτικά. Πολύ συχνό φαινόμενο τα τελευταία χρόνια είναι οι επιθέσεις τύπου ransomware. Επιτήδειοι αποκτούν με παράνομο τρόπο πρόσβαση στον υπολογιστή σου, “κλειδώνουν” κατά κάποιο τρόπο τα αρχεία σου και σου απαγορεύουν την πρόσβαση σε αυτά, εκτός αν πληρώσεις το ποσό που ζητάνε. Κάτι σαν λύτρα δηλαδή.

Στο κακόβουλο λογισμικό εντάσσονται και “προγράμματα” τύπου spyware και adware. Στην πρώτη περίπτωση παρακολουθείται ό,τι κίνηση κάνεις, με σκοπό την υποκλοπή των δεδομένων σου, αλλά και γιατί όχι, της προσωπικής σου ζωής, ενώ στη δεύτερη βομβαρδίζεσαι από αχρείαστες διαφημίσεις, με το δόλωμα να είναι λογισμικό που δήθεν μπορείς να κατεβάσεις δωρεάν.

Χρησιμοποίησε τα εργαλεία προστασίας των Windows 11

Τα Windows 11 είναι ένα σύγχρονο λειτουργικό σύστημα που έχει δημιουργηθεί έχοντας στο επίκεντρο τη μέγιστη δυνατή προστασία από τις παντός είδους απειλές στο διαδίκτυο. Για τον λόγο αυτό ενσωματώνει μια σειρά από εργαλεία και εφαρμογές, που δημιουργούν τείχος ασφαλείας για τον υπολογιστή και τα προσωπικά σου δεδομένα.

Το Microsoft Defender Antivirus παρέχει προστασία από ιούς και άλλου είδους κακόβουλο λογισμικό, ενώ Microsoft Defender SmartScreen σκανάρει ιστοσελίδες, εφαρμογές και δεδομένα που θέλεις να κατεβάσεις και αν εντοπίσει πιθανότητα κινδύνου σε ειδοποιεί αναλόγως. Επιπλέον, το Windows Firewall είναι ένα ακόμα εργαλείο που δεν πρέπει απλά να προσπερνάς και ο λόγος είναι πως αποτρέπει σε hackers να αποκτούν πρόσβαση στο PC σου, είτε μέσω του Internet, είτε μέσω ενός τοπικού δικτύου στο οποίο έχεις συνδεθεί. Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, η Microsoft έχει εξοπλίσει τα Windows 11 με όλες τις μοντέρνες τεχνολογίες κρυπτογράφησης και πιστοποίησης, για τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια, είτε συνδέεσαι στο Wi-Fi του σπιτιού σου, είτε σε κάποιο δημόσιο δίκτυο. Η προστασία, επεκτείνεται και σε πράγματα που μπορεί να μην έχεις σκεφτεί καν, όμως μπορούν να δώσουν πρόσβαση σε επιτήδειους, όπως οι συσκευές που συνδέονται μέσω Bluetooth, δηλαδή ακουστικά, ηχεία, πληκτρολόγια, ποντίκια ασύρματα χειριστήρια και άλλα.

Συνεχής αλλαγή των κωδικών πρόσβασης

Μην επαναπαύεσαι, όσο πολύπλοκος και αν νομίζεις ότι είναι ο κωδικός πρόσβασης που έχεις επιλέξει. Προσπάθησε να χρησιμοποιείς διαφορετικούς κωδικούς για κάθε σημείο εισόδου σε εφαρμογή ως υπηρεσία και άλλαζέ τους συχνά, ακολουθώντας πάντοτε τις οδηγίες κάθε εταιρείας για τη μορφή τους. Όσο πιο συχνά αλλάζεις τους κωδικούς σου, τόσο περισσότερο προστατεύεις την ιδιωτικότητά σου.

Αδιάκοπη επίβλεψη σε ανήλικα παιδιά

Ο γονέας είναι το καλύτερο και πιο αποτελεσματικό εργαλείο για να ελέγχει τη δραστηριότητα των ανήλικων παιδιών στο διαδίκτυο. Είναι δεδομένο ότι στην εποχή μας τα παιδιά θα χρησιμοποιήσουν το Internet και τις παντός είδους διαδικτυακές υπηρεσίες για λόγους που ξεκινάνε από την εκπαίδευση, προχωράνε στην επικοινωνία και καταλήγουν στη διασκέδαση. Προσπάθησε, όπου αυτά είναι διαθέσιμα να χρησιμοποιείς εργαλεία γονικού ελέγχου, ώστε να αποφύγεις δυσάρεστες καταστάσεις. Δυστυχώς τα παιδιά είναι εύκολοι στόχοι, ευτυχώς όμως υπάρχουν πολλά μέσα για να τα προστατεύσεις, δίχως να τους στερήσεις τα πλεονεκτήματα του σερφαρίσματος.

The post 6 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ appeared first on Κωτσόβολος Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα